ŠTA god da je vlada u Prištini za Vašington, za Srbiju ona ostaje - takozvana. Isticanje nezavisnosti samoproglašenog Kosova, pogotovo u državnim institucijama naše zemlje, pa makar to činio i predstavnik jedne od najmoćnijih svetskih sila, skandalozno je i neprimereno.

Ovaj jasan odgovor srpskog državnog vrha je usledio u utorak na provokaciju ambasadora SAD Kajla Skota, koji je u ponedeljak, na potpisivanju memoranduma o saradnji za projekat izgradnje Moravskog koridora, usred sedišta srpske izvršne vlasti, izjavio da "kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja".


PROČITAJTE JOŠ - AMERIČKI AMBASADOR U BEOGRADU: Kosovo je suverena zemlja; Vulin: Skot u svojoj bahatosti zaboravio da Srbija nije kolonija

Potpisivanju memoranduma prisustvovala je potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović, koja nije reagovala na istup Skota, pa su se oboje već istog dana našli na udaru kritika ministra odbrane Aleksandra Vulina. On je Skota optužio da gazi dostojanstvo Srbije, koja nije američka kolonija, a koleginici je zamerio što je - ćutala.

OČEKUJU IZVINjENjE OPŠTINA Gornji Milanovac odlučila je da obustavi sve aktivnosti sa američkom ambasadom, u vezi sa obeležavanjem godišnjice misije "Halijard", zbog Skotovih izjava o Kosovu. Predsednik Opštine Dejan Kovačević izjavio je da očekuju izvinjenje ambasadora SAD državi Srbiji i njenim građanima.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je predstavnik Vlade trebalo da reaguje:

- Nažalost, nisam bio prisutan, jer bi u tom slučaju američki diplomata dobio pristojan, odmeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije.

Šef naše države poručio je da bi bilo lepo da je ambasador SAD pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina i dodao da je to "njihov stil kao najmoćnije sile sveta":

- Zašto onda pričate sa Srbijom ako je u Prištini "suverena vlada nezavisne države"? Na osnovu koje rezolucije donosite odluku da pravite vojsku Kosova, gde to piše, u kom međunarodno pravnom aktu? To je čisto pravno nasilje koje kasnije prati i fizičko, zato i jesam prilično uplašen. Gledaćemo kako da zaštitimo svoju zemlju i narod, a da sačuvamo mir. Ovakav stav američkih predstavnika nije nov i zato sam skeptičniji od Dačića po pitanju stava Vašingtona prema Kosovu.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je Skotovu izjavu kao "skandaloznu i neprimerenu", ne samo u diplomatiji:

PROČITAJTE JOŠ - Vučić odbrusio Skotu: Nisi ti tu da ispravljaš novinare, već da odgovaraš na pitanje; Što pregovarate sa Srbijom, ako je to nezavisna država

- Ona predstavlja nepoštovanje prema domaćinu budući da je data u zgradi Vlade Srbije. Ambasador Skot je bio sa mnom na sastancima i zna da ako neko nazove Kosovo državom, ti razgovori se prekidaju i taj neko napušta vladu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je izjava Skota dobra prilika da se podsetimo da nam Amerika nije ni prijatelj ni saveznik:

- SAD su priznale nezavisnost KiM, ali uvredljivo je kada nam tu činjenicu nabija na nos američki ambasador u našoj vladi i pred zvaničnicima Srbije. To je za cilj imalo ponižavanje naše zemlje u javnosti.

Anđelković smatra da upućivanjem protesne note Vašingtonu Srbija ne može mnogo da postigne i da je mnogo jača burna reakcija u javnosti.

Srbi na nedavnom skupu u Mitrovici

POSLEDNjI GAFOVI DIPLOMATA

* oktobar 2017. - "Nažalost, meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom", napisao je na svom tviter-nalogu ambasador SAD Kajl Skot. Skot je podelio i tekst "Vašington posta" u kome se kaže da je ministar Aleksandar Vulin pohvalio osuđenog ratnog zločinca zbog njegove uloge protiv intervencije NATO na Kosovu 1999. godine

* novembar 2017. - "Rusija koristi Srbiju kao instrument za uništenje Evrope i destabilizaciju Balkana", izjavio je ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič

* oktobar 2015. - ambasador Velike Britanije Denis Kif napustio je salu Sava centra tokom obeležavanja sedam godina od osnivanja SNS dok je govorio režiser Emir Kusturica, koji je rekao da "nije slučajno to što nam je baš Britanac doneo vest da ulazak u EU znači priznavanje Kosova".

MIHAJLOVIĆEVA: REAGOVALA SAM KASNIJE

MOJ stav o Kosovu odavno je poznat, a to je da Vlada Srbije nikad neće priznati nezavisnost Kosova, ma koliko ga SAD podržavale, kao što je poznat i stav SAD o Kosovu. Nisam reagovala odmah na ovu neprimerenu izjavu ambasadora Skota jer je ona data na događaju na kom smo sa američkom kompanijom "Behtel" dogovarali izgradnju za Srbiju izuzetno važnog auto-puta od Čačka do Kruševca, vrednog 800 miliona evra, koji treba da poveže 500.000 građana Srbije, da donese poslove za više od 20.000 malih i srednjih preduzeća ovog kraja i koji će povezati najveće banjske centre - poručila je ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da je reagovala nakon toga i ponovila svoj stav da Kosovo nije i neće biti nezavisna država i da takav stav Srbije podržava više od polovine sveta:

- I ne znam šta je problem, to što želimo da gradimo auto-put sa američkom kompanijom ili nešto drugo. Ono što Srbija, odnosno predsednik Vučić danas pokušava jeste da dođe do trajnog, kompromisnog rešenja za Kosovo kako bi se sačuvao mir u regionu. Do takvog rešenja može da dođe samo ekonomski jaka, u svetu ugledna, nezavisna i samostalna Srbija.

OSUDE I U SKUPŠTINI SRBIJE

IZJAVA američkog ambasadora bila je predmet rasprave i u Skupštini. Poslanik SRS Aleksandar Šešelj upitao je Vladu kako je moguće da je Skotova izjava o Kosovu prošla neopaženo:

- Mogu da razumem da SAD nisu kao ostale države, ne može se očekivati da se protera ambasador, ali da li je moguće da ne možemo da pošaljemo protestnu notu, a mogli smo da šaljemo za mnogo manje stvari?

Đorđe Komlenski, poslanik Pokreta socijalista, zapitao je Ministarstvo spoljnih poslova šta će preduzeti zbog izjave Skota:

- Ovo je jedno od najflagrantnijih kršenja diplomatskih običaja i ponižavanja Srbije od strane ambasadora. Očekujemo da Ministarstvo reaguje na odgovarajući način i nadam se da neće čekati zakonski rok da dostavi odgovor na ovo poslaničko pitanje. Izjavu Skota osudio je i poslanik Nove Srbije - Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović.