Predsednik Srbije doputovao u Astanu

Tanjug

08. 10. 2018. u 20:26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Astanu, u zvaničnu posetu Kazahstanu, na poziv predsednika kazahstanske države Nursultana Nazarbajeva

Председник Србије допутовао у Астану

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Astanu, u zvaničnu posetu Kazahstanu, na poziv predsednika kazahstanske države Nursultana Nazarbajeva.


Na aerodromu u Astani, predsednik Srbije dočekan je uz najviše državničke počasti, uz prisustvo Garde vojske Kazahstana.


Predsednik Nazarbajev dodeliće sutra šefu srpske države odlikovanje - Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, dok će Vučić dodeliiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsedniku Kazahstana.


Nakon dodele ordena predviđen je sastanak dvojice predsednika.


Predsednik Srbije obićiće i Evroazijski univerzitet Gumiljov, gde će posetiti Muzej, te se obratiti studentima.Potom će predsedniku Vučiću biti dodeljena titula počasnog profesora i prisustvovaće otkrivanju table s njegovim imenom kao počasnog profesora u holu Univerziteta.


Predsednik Vučić sastaće se i s premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevim, posle čega će obojica prisustvovati poslovnom forumu "Kazahstan-Srbija".


Planirano je i potpisivanje više sporazuma - Sporazum između Vlade Kazahstana i Srbije o saradnji u borbu protiv kriminala, Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, Memorandum o saradnji i razmeni u oblasti građevinarstva između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, kao i i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.


Predsednik Srbije prisustvovaće i ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju stambenog kompleksa KB Tesla park u Astani, kao i prezentaciji rada Međunarodnog finansijskog centra.


U sredu predsednik Vučić učestvovaće na plenarnom zasedanju konferencije "Verski lideri za siguran svet", na kojoj će, pored šefa srpske države, govoriti i predsednik Kazahstana, predsednik Senata parlamenta Kazahstana Nurlan Higmatulin, te i vrhovni imam Arapske Republike Egipat, šeik Ahmed al Taieb.


Predsednik Vučić primio je, krajem avgusta, poziv od svog kazahstanskog kolege da poseti Astanu, koji je u pismu istakao da se uspostavljeno partnerstvo i uzajamno korisna saradnja između dve zemlje aktivno razvijaju.


"Želeo bih posebno da istaknem sličnost stavova dveju zemalja o važnim pitanjima u međunarodnoj areni. Srbija se nalazi među zemljama koje daju aktivni doprinos učvršćivanju stabilnosti, mira i bezbednosti na svetskom nivou", naglasio je on u pozivu.


Predsednik Vučić je prihvatio poziv i izrazio zadovoljstvo što će ponovo imati priliku da poseti Astanu, jer se tokom ranijih poseta uverio u rezultate koje donosi plan modernizacije Kazahstana i upoznao sa mnogim projektima u tom gradu, koji mogu biti uzor i za gradove u Srbiji.


Vučić je naglasio da je u poslednje tri godine značajno intenziviran politički dijalog Srbije i Kazahstana, što doprinosi boljem međusobnom razumevanju i jačanju saradnje u svim oblastima.


Ocenio je da su odnosi dveju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja i zahvalio predsedniku Nazarbajevu i kazahstanskom državnom vrhu na zauzimanju principijelne pozicije prema pitanju Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (63)

Брат

08.10.2018. 21:16

Svaka cast. Kazahstan je mlada i napredna drzava. Nas vazan partner na prvrednom polju.

Predrag

08.10.2018. 21:50

Kazahstan je zemlja bogatija od pola Evrope i sa takvim zemljama koje nas uvazavaju treba da gradimo sve vrste odnosa.I slep vidi da se ekonomska moc preliva u Aziju

mina

08.10.2018. 23:06

Vucic je jedan od retkih drzavnika kome se daje ovoliko paznje i zahvalnosti, trebamo biti ponosni na ovog coveka

minja

08.10.2018. 23:15

Predsednika očekuje odlikovanje Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan što je velika čast

Mija

09.10.2018. 02:11

Zahvaljujuci odlicnoj politici predsednika Srbija je cenjena i uvazavana sirom sveta.

Zoja

09.10.2018. 02:13

Predsednik docekan uz najvise drzavne pocasti, to govori o tom koliko je cenjen, uvazavan i postovan sirom sveta.

aca

09.10.2018. 08:11

Za nastavak dobre poslovne klime između Srbije i Kazahstana,možemo najviše zahvaliti našem predsedniku Aleksandru Vučiću.

Dzo

09.10.2018. 08:16

Dobro je imati prijatelje i saveznike na svim stranama sveta.Mnogi prepoznaju nasu miroljubivu politiku

Dzo

09.10.2018. 08:18

Ovo je ce biti vazna poseta za Srbiju i mogucnost da sklopimo nove poslove i saveznike.

Joka

09.10.2018. 08:18

Kazahstan je drzava u ekonomskom usponu tako da dobri odnosi sa njima mogu da nam budu od velikog znacaja.

MIKA

09.10.2018. 08:21

Srbija se nalazi medju zemljama koje daju aktivni doprinos učvršćivanju stabilnosti, mira i bezbednosti na svetskom nivou.

Maja

09.10.2018. 08:24

Doček kakav zaslužuje jedan predsednik! Naš predsednik je dostojan veličanstvenog dočeka.

Nena

09.10.2018. 08:24

Ovo je dokaz da Predsednika Vucica postuju i u ovoj drzavi, ponosni smo na njega!

Tamara

09.10.2018. 08:24

Veoma važna poseta koja pruža mogućnost da se saradnja još više unapredi.

Zule

09.10.2018. 08:33

Jačanje saradnje sa Kazahstanom je od izuzetnog značaja za nas, naročito u delu koji se odnosi na građevinarstvo, jer Kazahstan je zemlja u ekspanziji što se tiče gradnje...Naši građevinari bi mogli kao nekad što su radili na bliskom istoku i severu Afrike danas da rade i grade u Kazahstanu.

gogi

09.10.2018. 08:53

Velika su očekivanja od ove posete, nadamo se velikim investicijama iz Kazakstana.

Miki

09.10.2018. 08:58

Ovo je veoma važna i značajna poseta našeg predsednika prijateljskom Kazahstanu.

Toma

09.10.2018. 09:00

Veliko poštovanje uživa naš Predsednik gde god se pojavi, ovo je samo još jedan dokaz koliko je poštovan.

Gale

09.10.2018. 09:35

Kazahstan je iskreni prijatelj Srbije i siguran sam da ce se ova saradnja prosiriti.