Brnabić: Saradnja i evropski put-ključ prosperiteta regiona

Tanjug

sreda, 23. 05. 2018. u 18:25

Брнабић: Сарадња и европски пут-кључ просперитета региона

Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa predsednikom Sobranja Makedonije Talatom Džaferijem, da su regionalna saradnja i evropski put regiona, ključ uspeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana
Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa predsednikom Sobranja Makedonije Talatom Džaferijem, da su regionalna saradnja i evropski put regiona, ključ uspeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.


Ocenjujući sveukupne odnose sa Makedonijom, premijerka je rekla da je Srbija opredeljena za razvoj prijateljskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda.


Pročitajte još: Brnabić sa delegacijom Odbora Senata Francuske


Ona je istakla da će čvršćim povezivanjem kroz regionalnu ekonomsku saradnju i u okviru "Berlinskog procesa" zemlje regiona brže obezbediti uslove neophodne za priključenje Evropskoj uniji.


Predsednik Sobranja Talat Džaferi podvukao je značaj jačanja saradnje dve države i kroz parlamentarnu saradnju i istakao važnost povezivanja kroz regionalne procese, naročito u ekonomskom i infrastrukturnom smislu.


Predsednica vlade ponovila je da će Srbija nastaviti da se zalaže za početak pregovora Makedonije sa Evropskom unijom i da je spremna da Makedoniji prenese dosadašnja iskustva Srbije u procesu evrointegracija.


Brnabić je istakla da se Srbija zalaže i za što skoriji dogovor oko rešavanje bilateralnog spora Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije, koji će dodatno doprineti stabilizaciji regiona.


Prema rečima premijerke, nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženja kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.


Pročitajte još: PREMIJERKA U NIS: Budućnost je u nauci i obrazovanju


Ponovila je da je Srbija posvećena i implementaciji dogovorenih sporazuma u okviru dijaloga i da očekuje da i druga strana pristupi implementaciji dogovorenog, naglašavajući da zajednica srpskih opština nije formirana i nakon pet godina od potpisivanja sporazuma.


Na sastanku je razgovarano i o srpskoj i makedonskoj nacionalnoj manjini i početku rada Mešovite komisije za unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.