Brnabić na neformalnoj večeri sa Mogerini i čelnicima regiona

Tanjug

18. 04. 2018. u 21:37

Premijerka Ana Brnabić učestvovala je na radnoj večeri u Skoplju, koju su organizovali visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev

Брнабић на неформалној вечери са Могерини и челницима региона

Foto: PR Vlade

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala j na radnoj večeri u Skoplju, koju su organizovali visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev.

Na večeri za predstavnike Zapadnog Balkana, organizovanoj u sklopu posete Mogerinijeve regionu, bilo je reči o evropskim integracijama, aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji, kao i o regionalnoj političkoj i ekonomskoj saradnji.

Predsednica Vlade Srbije ponovila je da je zadovoljna što su u Godišnjem izveštaju Evropske komisije o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji prepoznati rezultati ove i prethodne Vlade Srbije postignuti u sprovođenju ekonomskih reformi.

Ona je ponovila da je za Srbiju izveštaj pozitivan i izbalansiran, ali da će Vlada dati komentare Evropskoj uniji u vezi sa delovima sa kojima nije saglasna.

Premijerka je istakla važnost očuvanja mira i stablnosti u regionu, kao i konačnog formiranja Zajednice srpskih opština, u skladu sa Briselskim sporazumom. Predsednica Vlade izrazila je nezadovoljstvo zbog nedavnog brutalnog hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici. Ona je sagovornike je upoznala sa detaljima hapšenja.

Brnabić je dodala i da su otvoren dijalog na političkom nivou, intezivna privredna saradnja i komunikacija među mladima veoma važne za jače povezivanje u regionu.

Kada je reč o evropskim integracijama, premijerka je pozdravila preporuku Evropske komisije za započinjanje pristupnih pregovora sa Republikom Makedonijom i Republikom Albanijom.

Premijerka Brnabić sastaće se u četvrtak u Vladi Srbije sa visokom predstavnicom EU, uoči predstojećeg Samita EU-Zapadni Balkan, koji je zakazan za 17. maj u Sofiji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)