Vučić: Balkan da bude mašina razvoja EU

S. MIŠLjENOVIĆ/Agencije

03. 04. 2017. u 10:49

Vučić na 20. Međunarodnom sajmu privrede koji se u utorak otvara u Mostaru. Srpski premijer će se susresti i sa najvišim zvaničnicima BiH

Вучић: Балкан да буде машина развоја ЕУ

foto Kancelarija za saradnju sa medijima vlade Srbije

BANjALUKA – U Mostaru će u utorak biti otvoren 20. Međunarodni sajam privrede. Najveću pažnje medija, ali i učesnika, izazivao je dolazak novoizabranog predsednika Srbije i aktuelnog premijera Aleksandra Vučića.

Nakon što je stigao u ponedeljak u večernjim satima u Mostar novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imao je odvojene sastanke sa Draganom Čoviće, hrvatskim članom Predsedništva BiH, Mladenom Ivaniće, srpskim članom Predsedništva i predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Nakon sastanaka Vučić je izjavio da Balkan može da bude mašina razvoja EU i dodao da će ekonomski rast na tom prostoru biti dvostruko veći nego u EU.
VEČERA DOMAĆIN skupa u Mostaru, Dragan Čović, organizovao je u ponedeljak u hotelu “Mepas“, svečanu večeru kojoj su, pored Vučića i Čovića, prisustvovali i predsednik Crne Gore Filipo Vujanović, članovi Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsednik RS Milorad Dodik i premijer Hrvatske Andrej Plenković.
- Svaki razgovor znači bolje odnose, svaki razgovor je lekovit. Srpski i bošnjački, pa tako i srpski i hrvatski narod moraju da žive u miru i razmišljaju o zajedničkoj budućnosti, dodao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je nakon izbornih rezultata u Srbiji ocenjen kao regionalni lider, Vučić je rekao da nije nikakav regionalni lider i da poštuje sve svoje kolege.

- Naš odnos se zasniva na poštovanju, mi smo tu da razvijamo saradnju i verujem da svi zajedno možemo da ubrzamo evropski put, istakao je Vučić i dodao da su ljudi u regionu siti svađa i vraćanja u prošlost.

On je naglasio da je ponosan što je sa Balkana, koji, kako je rekao, neće biti u čekaonici za EU još 30 godina.

Što se tiče sastanka u utorak sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, Vučić je još ranije najavio da će , između ostalog, razgovarati i o Agrokoru jer se pokazalo da tu ima više problema nego što se očekivalo.

Vučić je i prošle godine posetio sajam u Mostaru i tada je ostala upečativa njegova izjava o odnosima Srba i Bošnjaka.

- Bošnjaci u srpske cipele, Srbi u bošnjačke cipele ne bi li se bolje razumeli i zajednički gledati u budućnost. Sve naše odnose ćemo pokušati spustiti ton i rešavati ih u miru, unapređivati odnose te da Srbi i Bošnjaci izvesno imaju zajedničku budućnost tamo gde su vekovima živeli.

Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u Srbiji i u BiH. Tako je bilo i tako će morati biti i u budućnosti. Čuvat ćemo mir i pravo na bolju budućnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kazao je Vučić.

Premijer Vučić sa crnogorskim predsednikom Vujanovićem prošle godine u MostaruFoto Tanja Valič, Tanjug


PLENKOVIĆ: SA VUČIĆEM O BILATERALNOJ SARADNjI, STABILNOSTI

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedeljak u Mostaru da će sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarati sa o bilateralnoj saradnji, regionalnoj stabilnosti i evropskom putu.

"Mislim da je to korisno i u svetlu ovih izbora koji su održani u Srbiji, a ranije sam u Splitu rekao da sam uputio čestitku kolegi Vučiću na pobedi na izborima", rekao je Plenković.

U Mostaru se od 4. do 8. aprila održava Međunarodni sajam privrede.

DODIK: POBEDA VUČIĆA - POTVRDA I GARANCIJA STABILNOSTI

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Mostaru da je pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji potvrda politike stabilnosti i mira srpske vlade i dodatna garancija stabilnosti regiona.

On je, u izjavi novinarima, uoči sutrašnjeg 20. Međunarodnog sajma privrede, kazao da je za region važna stabilna Srbija, te da je posebna garancija za to izbor Vučića za predsednika Republike Srbije.

OBEZBEĐENjE Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH obezbeđivaće Međunarodni privredni sajam u Mostaru kojem će prisustvovati visoke delegacije iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kine, kao i predstavnici najvećih kompanija iz BiH i regiona.Iz Direkcije je saopšteno da je, s ciljem planiranja i realizacije poslova iz nadležnosti na fizičkoj i tehničkoj zaštiti stranih delegacija i domaćih učesnika koji se posebno štite, odlukom direktora Direkcije zavedena operativna akcija pod nazivom "Mostarski sajam 2017".

„Mislim da je veoma važno što su u Srbiji održani izbori koji su dali potvrdu politike koja se vodila do sada u okviru vlade, a to je bila politika mira i stabilnosti regiona. Zahvalan sam Vučiću što je dan nakon izbora došao u Mostar, ali i drugim liderima koji su doputovali“, objasnio je Dodik.

Kazao je da je veoma važno što je Mostar uspeo da od sajma napravi mesto susreta i forum za političke lidere, kao i stavi na dnevni red pitanja međusobne saradnje i dalje stabilizacije u regionu.

Rekao je da je ovaj skup prilika da se pitanja međusobnih odnosa sagledaju i podignu na još viši nivo.Istakao je da treba da se usmerimo sa recidiva prošlosti na uvažavanje više činjenica kojima se mogu relaksirati odnosi. Negirao je da je region ugrožen izbijanjem novih sukoba kao što to prikazuju neki strani političari.

„Pogledajte kako su oni nervozni. U EU i svuda ne znaju šta će od nervoze. Izmišljena je priča o opasnosti u našem regionu. U Makedoniji se ne sastavlja vlada mesec ili dva i sva Evropa je skočila, a znamo da je u Belgiji vlada formirana tek nakon 500 dana i tada je to bio u redu“, podsetio je Dodik.


Foto Tanjug/foto FENA


Istakao je da ne veruje u priče i spekulacije da je region nestabilan i da može doći do sukoba.

„To su spekulacije iz vana onih koji su pravili lažne karijere na stereotipima i pricama o lošim odnosima. Sami vidite da u BiH i pored činjenice da ne funkcionise zajednički nivo nema naznaka nekog nasilja“, ocenio je predsednik RS.

On je istakao da postoji generalna opasnost od terorizma, ali tome su izloženi Pariz, Berlin i mnoga druga mesta u Evropi i svetu.

„Deluje da smo najmirniji ovde. Priča o nestabilnosti regiona je moneta za potkusurivanje o drugim pitanjima šire mejdunarodne zajednice“, zaključio je Dodik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

stojanka

03.04.2017. 11:42

Vucic sada ima apsolutni i puni kapacitet podrske u svemu sto radi. Jos uvek je legitimni premijer a pobedio je i na predsednickim izborima!

Mirka

03.04.2017. 11:42

Susret u Mostaru je veoma značajan za uspostavljanje dobrih odnosa i unapređenje privrede.

миле

03.04.2017. 12:25

Ценим Вучића ко гођеног и најдражег.Али ја као стари скептик стално себе пропитујем:Да ли је он највећи илузиониста у историји Србије?Волео би да није али ми на Потемкина сличи.Ипак мало предуго живим у Србији да би био слеп код здравих очију.

maniks

03.04.2017. 12:43

Ide da sa Pelinkovicem spasava Hrvatski AGROKOR umesto da penzionerima vrati ono sto je oteto i dajte vise ne objavljujte komentare samo botova .

@@@

04.04.2017. 00:55

@maniks - m@niks.Tako je druze tako su nas ucili u kumrovackoj partijskoj skoli..

baščelik

03.04.2017. 19:36

Lepi moj narode srpski,želim vam sve najbolje povodom izbora za predsednika Srbije,ali brzo će te zakukati i videti da ste izdali sami sebe i da će te skupo platiti ovog ilizionistu.Bokvica ima svuda tokom proleća i leta tako da će te imati šta da jedete,i još nešto,ne znam koje će te nacije biti ali Srbi sigurno biti nećete.

Русалка

03.04.2017. 21:22

Немојте само о Европској унији, одмах добијем оспице, нико ко има имало мозга не би продавао суверенит своје земље за лажи Запада који нас уништава од кад постојимо.