Advokati traže snimke kamera: Branioci osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića najavljuju prigovore na optužnicu

D. ZEČEVIĆ

12. 02. 2020. u 21:00

Адвокати траже снимке камера: Браниоци осумњичених у случају убиства Оливера Ивановића најављују приговоре на оптужницу

Advokat Jovana Filipović i Ksenija Božović iz SDP

Pre pisanja žalbe, zahtevaju da im sud dostavi video-materijal, i to ne samo sa mesta zločina

ADVOKATI odbrane Srba osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP, najavili su prigovor na optužnicu koja je pročitana u utorak, na prvom ročištu, pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini. Rok za prigovor je mesec dana. Na poslednjem ročištu advokati odbrane zatražili su od tužilašta da im, pored dokaznog materijala koji sadrži 12.500 stranica, dostavi i snimke sigurnosnih kamera koje tužilaštvo poseduje.

- Odbrana je zasada dobila slike skinute sa snimaka, a rok da nam tužilaštvo dostavi tražene snimke je do kraja ove nedelje - ističe Jovana Filipović, advokat Silvane Arsović, nekadašnje sekretarice Olivera Ivanovića, i dodaje da će tek po dobijanju snimaka početi da piše prigovor.

Snimci kamera koje advokati očekuju odnose se, kako kaže Filipovićeva, na čitav deo Mitrovice kojim se ubijeni lider SDP kretao, ali je neizesno da li su kamere zabeležile i sam čin ubistva mada je tužilaštvo prvobitno isticalo da poseduje i te snimke.

Optužnicu je napisao Sulj Hodžaj, koji je istog dana kada je ona predočena otišao u penziju. Da Hodžajeva optužnica nema osnova, smatra i advokat Mahmut Haljimi, branilac Marka Rošića (26), mladića iz Kosovske Mitrovice osumnjičenog u slučaju Ivanovićevog ubistva, koji je već 14 meseci u pritvoru. I dok pojašnjava da nova, odnosno dopunjena optužnica od 27. decembra prošle godine ne predstavlja neke značajnije izmene u odnosu na prvobitnu, već da je pisanje navodno dopunjene optužnice predstavljalo "kupovinu vremena" od strane tužilašta, advokat Haljimi rekao je novinarima posle prvog ročišta da optužnica po kojoj se postupa "ima hiljadu mana" i da nema dokaza, ali da će to navesti u svom prigovoru. On je istovremeno pojasnio da "dobro osnovana sumnja kao standard za podizanje optužnice treba da ima veliki broj dokaza koji se međusobno povezuju i približe taj zaključak da je najveća verovatnoća da je optuženi izvršio krivično delo", ali da pomenuta optužnica to ne poseduje. I ostali branioci šestoro optuženih Srba najavljuju prigovor na optužnicu.

PROČITAJTE JOŠ:
“Novosti” istražuju: Skriveni kupci uhvatili divljeg trgovca stanovima

Inače, dopunjenom optužnicom obuhvaćeni su policajci Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, Marko Rošić, načelnik policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Rade Basara i sekretarica u stranci pokojnog Olivera Ivanovića Silvana Arsović.


Tužilac je ukazao da su svi osumnjičeni pomagali u izvršenju krivičnog dela, odnosno da su pomagali kriminalnoj grupi koja je predvođena Zvonkom Veselinovićem, Milanom Radojičićem i Željkom Bojićem.

Osumnjičeni se terete za krivična dela kao što su učešće ili organizovanje kriminalne grupe, zatim zloupotreba službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, otkrivanje službene tajne i manipulacija dokazima.


NE VIDI SE KO JE UBICA

U Građanskoj inicijativi SDP pokojnog Olivera Ivanovića ocenjuju optužnicu neozbiljnom.

- Suština je u tome da se iz ove optužnice ne vidi ko je ubio Olivera Ivanovića - smatra Ksenija Božović, njegova najbliža saradnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije