DVOJICI osumnjičenih za prebijanje nasmrt osamnaestogodišnjeg Stefana Filića iz Velike Plane Više javno tužilaštvo u Smederevu na teret stavlja krivično delo teško ubistvo, potvrđeno je za "Novosti" u ovom tužilaštvu.

- Doneta je naredba o sprovođenju istrage protiv Nikole B. i Mitra P., i to za krivično delo teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju - kaže, za "Novosti", Dragan Lopušina, viši javni tužilac u Smederevu.

Tužilac navodi da je posle uvida u predmet, koje je najpre vodilo Osnovno tužilaštvo u Velikoj Plani, sagledavanjem svih okolnosti događaja, izjava svedoka i drugih dokaza, odlučilo da dvojicu uhapšenih tereti za krivično delo za koje je, prema odredbama novog krivičnog zakona, zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora ili doživotna.

Dvojici uhapšenih najpre je, odlukom suda u Velikoj Plani, na zahtev tamošnjeg tužioca, određen pritvor zbog nanošenja teških telesnih povreda. Krivično delo je prekvalifikovano u smederevskom tužilaštvu, a uslediće i novi zahtev za pritvor, sada zbog težeg krivičnog dela koje im se, u ovoj fazi postupka, stavlja na teret.

Za kraj naredne sedmice zakazano je saslušanje osumnjičenih, a potom i svedoka. U prethodnom periodu protiv dvojice osumnjičenih podneto je više krivičnih prijava za nasilničko ponašanje, a kobne noći oni su bili pod dejstvom alkohola.

Uslediće i veštačenja, a snimci video-nadzora kluba "Brodolom", koje je policija oduzela, predati su tužiocu i biće korišćeni tokom istrage.


Mitar P.PROČITAJTE JOŠ: Policija pronašla Mariju (14), majka na putu ka Prokuplju da vidi dete!


Nikola B. i Mitar P. uhapšeni su nakon što su 2. februara u ranim jutarnjim časovima, ispred kluba "Brodolom" u Velikoj Plani, pretukli Stefana Filića naočigled njegovog mlađeg brata (16). Prema do sada prikupljenim podacima, mladić je pretučen bez povoda, a nakon što je pao, dobio je i udarac nogom u glavu. U palanačku bolnicu doveden je bez vitalnih funkcija, ali je reanimiran i upućen u Urgentni centar u Beogradu, gde je, nakon 30 sati u komi, preminuo.Nikola B.


Kako nam je rečeno u Tužilaštvu, izveštaj sa obdukcije Stefana Filića, koja je obavljena u Institutu za sudsku medicinu, još nije stigao u smederevsko tužilaštvo.


KRAĆE RADNO VREME KAFIĆA

SMRT Stefana Filića bila je povod da se o merama za smanjenje vršnjačkog nasilja razgovara u sedištu Podunavskog upravnog okruga. Na sastanku načelnika okruga Nebojše Pavlovića sa načelnicima okružnih područnih jedinica resornih ministarstava i inspekcija predloženo je da lokalne samouprave razmotre skraćivanje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata. Prvi korak je već preduzela Opština Smederevska Palanka, gde će odluka o skraćivanju radnog vremena biti doneta narednih dana.