SRPSKA i rumunska policija u istrazi krijumčarenja tone i 40 kilograma kokaina došle su do operativnih saznanja da su ovaj "tovar" belog praha organizovali crnogorski državljanin I. D., navodni vođa "škaljarskog klana" iz Kotora, kao i izvesni D. T. (31) iz Vranja.

Policije dveju zemalja imaju podatak da je I. D., za kojim je Crna Gora raspisala crvenu Interpolovu poternicu zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju dve likvidacije, posredstvom Vranjanca, koji živi u Kolumbiji, kupio ovu količinu droge kako bi je distribuirao po zapadnoj Evropi! Navodno, novac su zajednički uložili u ovu nabavku, čija je vrednost na crnom tržištu oko 30 miliona evra!


PROČITAJTE JOŠ: Kamiondžije iz Vranja vozile tonu kokaina za Crnogorce?

- Tovar je iz Južne Amerike morskim putem stigao do Rumunije, a odatle je trebalo da bude prošvercovan kopnom, preko razgranate mreže saradnika, ka zemljama zapadne Evrope - navodi izvor "Novosti".

Čini se, međutim, da su toliko bili sigurni i bahati, pa im je popustila pažnja. Tokom pretovaranja u kombi bukureštanskih tablica, u okrugu Tulča, ispao im je kilogram ovog narkotika. Policija je odmah obaveštena i krenulo se u prikupljanje informacija. Dva dana kasnije, međutim, na ušću Dunava u Crno more, kod gradića Sveti Đorđe, meštani su primetili prevrnutu barku oko koje su bile čudne vreće.

- U prvi mah su pomislili da je reč o imigrantima, koji su se podavili u moru - navodi naš sagovornik. - Kada su, međutim, vreće izvučene na obalu, umesto tela, pronašli su kokain. Izmereno je ukupno 1,04 tone belog praha, čija je čistoća oko 90 procenata.

U Rumuniji su potom uhapšeni Vranjanci Tode Krstić (51) i Nenad Cvetković (43), inače zaposleni kao vozači u transportnom preduzeću, u vlasništvu bliskog saradnika D. T.

- D. T., koji se ranije drugačije prezivao, prema operativnim saznanjima, predvodi međunarodnu kriminalnu grupu koja se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU - navodi naš sagovornik. - Članovi imaju precizno podeljene uloge i zadatke. U Srbiji je više puta hapšen, ali su prijave mahom odbačene.

Inače, ovaj Vranjanac u inostranstvu poseduje mnoštvo restorana, skupocenih nekretnina i firmi, i to mahom po Južnoj Americi. U Kolumbiji se skrasio i zasnovao porodicu. U rodni grad dolazi dva puta godišnje. Njegova kriminalna ekipa je i dosad tesno sarađivala sa "škaljarskim klanom", ali i sa drugim mafijaškim grupama.

- On se uglavnom pojavljuje kao kupac, odnosno neko ko direktno kupuje od južnoameričkih kartela - ističe naš sagovornik. - Kada se od njega uzima, kokain je nešto jeftiniji na veliko, jer nema drugih koji se ugrađuju. Istražuje se informacija da je sada odlučio da sa "škaljarcima" napravi "dil". Da on delom finansira kupovinu, a da zauzvrat oni rasture sve. Dobit bi delili.

U ovim narko-poslovima "škaljarci" tesno sarađuju sa jednim srpskim klanom, čiji je vođa u zatvoru u Španiji, a bliski saradnik se posle niza likvidacija i sam sklonio u Južnu Ameriku.


PROČITAJTE JOŠ: SRBI UHAPŠENI U RUMUNIJI: Pali sa tonom kokaina (VIDEO)

DVOSTRUKI POKUŠAJ UBISTVA

PORED Jovice Vukotića, uhapšenog u Turskoj i izručenog Srbiji, I. D. slovi za neprikosnovenog šefa "škaljarskog klana". Za njim je crnogorska policija ove godine raspisala poternicu zbog pokušaja ubistva dvoje ljudi i on je od tada u bekstvu.

On se tereti da je sa Vukotićom i Milićem Minjom Šakovićem u Kotoru iz pištolja pokušao da ubije Vojina Stupara i Miloša Radonjića.