СРБИ УХАПШЕНИ У РУМУНИЈИ: Пали са тоном кокаина (ВИДЕО)

С. МАЧКИЋ

уторак, 26. 03. 2019. у 19:30

СРБИ УХАПШЕНИ У РУМУНИЈИ: Пали са тоном кокаина (ВИДЕО)

Кокаин био спакован у вреће

Акција румунске полиције у граду Свети Ђорђе, недалеко од Црног мора. Дрога транспортована из Јужне Америке, вредности око 300 милиона евра. Један Србин ухапшен на граници, а други у округу Прахов

РУМУНСКА полиција ухапсила је двојицу држављана Србије под сумњом да су покушали шверц више од тоне кокаина у граду Свети Ђорђе, недалеко од Црног мора.

Према наводима Управе за борбу против организованог криминала и тероризма, укупна вредност робе је 300 милиона евра. Додатном анализом лабораторије у Констанци, утврђено је да је чистоћа заплењене дроге чак 90 одсто. Све је почело још у среду, 20. марта, када је у близини града Тулча пронађен килограм недозвољене супстанце који је, највероватније, испао из камиона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХАПШЕЊЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Аустријанац диловао „траву“

Потрага је почела у петак ујутру код града Свети Ђорђе. На обали у близини Црног мора полиција је лоцирала глисер који је био преврнут. Испод чамца је пронађена тона и 40 килограма, распоређени у пакетима сличног изгледа и садржине као у Тулчи. Анализом је утврђено да се ради о кокаину високог квалитета.

Двојица српских држављана су ухапшена и тренутно се налазе у притвору. Осумњичени су акцијом полиције ухваћени на две различите локације. Као један од "извршилаца" се терети возач камиона, регистрованог у Србији, који је заустављен у близини округа Прахова. Други Србин је ухваћен недалеко од Хидроелектране "Ђердап 2". Стручњаци тврде да се количина нелегалне супстанце може утростручити мешањем са другим лековима, попут парацетамола.

Полиција првобитно нашла један пакет још 20. марта

Феликс Банила, главни тужилац у Управи за борбу против организованог криминала и тероризма, је изјавио да је пронађена роба резултат темељне истраге која је започета 20. марта. Из досада прикупљених информација је утврђено да је дрога пореклом из Јужне Америке, одакле је морем транспортована до Румуније, као и да је ово једна од већих заплена у протеклих неколико година.

Дрога је нађена у глисеру на обали Црног мора

- Истрага је извршена у сарадњи са надлежним органима из Србије. Из детаља којима располажемо до овог момента, у извршењу овог злочина су, највероватније, учествовали и румунски држављани - изјавио је Феликс Банила.

Претходно, у Румунији су била два слична случаја 2009. и 2016. године. Први се догодио у Констанци, када је румунска власт запленила 1,2 тоне кокаина откривеног у контејнерима у овој црноморској луци. У акцији припадника румунске полиције тада је утврђено да је кокаин високог квалитета, укупне вредности око 100 милиона евра, који је требало да стигне у Шпанију, али је заустављен када је једном царинику понуђено 20.000 евра да га пропусти без прегледа. Седам година касније, такође у Констанци, румунска полиција запленила је 2,3 тоне кокаина сакривеног у сандуцима од банана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРЂАН БИО УЗДАНИЦА ПОРОДИЦЕ: Сахрањен 16-годишњи дечак који је пре три дана страдао под точковима бахатог возача


Румуни сарађивали са нашом полицијом

КОД "ГРАДИНЕ" БОГАТ УЛОВ

У АКЦИЈИ српске полиције код "Градине", према бугарској граници, која је била средином марта, такође је заплењена велика количина дроге. Укупно 1.400 килограма марихуане, вредности око седам милиона евра, било је смештено у 704 пакета у два камиона намењених за турско тржиште.

Како су "Новости" сазнале, у тој акцији ухапшено је петоро чланова организоване криминалне групе. Одељење за сузбијање кријумчарења - Одсек Ниш, на паркингу мотела "Кинг", започело је контролу два камиона домаћих регистрационих таблица.

Контрола је настављена по налогу вишег јавног тужиоца из Пирота у специјалном објекту за контролу камиона (Ц7). Откривено је 25 путних торби у којима су у самолепљивој и провидној фолији била спакована 704 пакета марихуане, тежине 704 килограма. Још један камион новосадских регистрацијских ознака је прегледан и пронађено је 600 килограма опојне дроге, навела је Царина.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

dobrovoljac

26.03.2019. 22:22

salu na stranu treba postovati zakon ali za ovo svaka im cast prebaciti tonu robe do evrope i pasti zbog ispale kile za ovo treba imati veze,pare,mozak i hrabrost.