POSLE više od deset godina kako je ukazivao na spregu pojedinih lekara beogradskog Zavoda za hitnu pomoć i privatnih pogrebnika, Borko Josifovski bivši direktor ove ustanove je dobio proces protiv države! Viši sud je utvrdio da su mu Republika Srbija - Ministarstvo zdravlja, Agencija za borbu protiv korupcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Prvo osnovno tužilaštvo i Više tužilaštvo naneli štetu i stavili ga u nepovoljniji položaj dok je bio uzbunjivač.

PROČITAJTE JOŠ - U Hit­noj plju­šte ka­zne

Ovaj doktor specijalista medicine uputio je dopis inspekciji Ministarstva zdravlja krajem maja 2005. godine, u kojem je ukazao na nepravilnosti u radu Zavoda i trgovinu zaposlenih sa privatnim pogrebnim preduzećima!

PROČITAJTE JOŠ - Ću­tao 48 pu­ta?

- Analizom dokumentacije i po prijavama koje je dobio od pacijenata uočio je da pojedini dispečeri pozive prvog stepena hitnosti, a to su umirući pacijenti, usmeravaju na određene lekare, bez obzira na to koliko su udaljeni - stoji u presudi. - U tim situacijama lekari su stizali na intervenciju po dužem proteku vremena od onog koji je uobičajen i konstatovali su smrtni slučaj mnogo češće. Nakon odlaska ekipe hitne pomoći, porodici preminulog dolazili su predstavnici uvek istih privatnih pogrebnika nudeći svoje usluge. Njihove adrese su saznavali od lekara Hitne pomoći koji su zauzvrat primali novčanu naknadu.

Nakon što je predočio javnosti svoja otkrića, Josifovski je razrešen dužnosti direktora, uz obrazloženje da je naružio njen ugled. Ubrzo je počeo da dobija anonimne pretnje smrću.

SUD POKAZAO HRABROST SUD je pokazao izuzetnu hrabrost kada je smogao snage da utvrdi da državni organi nisu uradili ništa povodom prijave doktora Josifovskog o "trgovini" ljudskim životima. Ova presuda daje nadu da će sada zasukati rukave i proveriti sve navode koje je Borko Josifovski izneo pre 12 godina - kaže Jelena Stojanović iz pravnog tima "Pištaljke", koji je zastupao Josifovskog.

- Bio je na neplaćenom odsustvu godinu dana, priključio se Humanitarnoj organizaciji u Sudanu, a po povratku u zemlju, u Hitnoj pomoći je raspoređen da daje medicinske savete putem telefona. Posle mesec dana, usmeno mu je 16. oktobra 2008. saopšteno da su se stekli uslovi za prestanak radnog odnosa - navodi se u presudi Višeg suda.

Pošto se nije mirio sa zatvaranjem slučaja, podneo je dve prijave, ali su "državni organi ignorisali podnete prijave i nije sprovođena adekvatna istraga da li je postupanjem zaposlenih u Hitnoj pomoći učinjeno krivično delo - teško delo protiv zdravlja ljudi".

NIJE ZNAO ZA PRESUDU

DOKTOR Josifovski, za koga je utvrđeno da su ga državni organi dovodili u stanje neizvesnosti, skrivali informacije od njega i da mu je povređena sloboda misli i izražavanja od kada je digao buru u javnosti - nema stalan posao. Vodio je radni spor, koji je izgubio i nije vraćen na posao u Hitnu pomoć. On je za presudu čuo iz medija, s obzirom na to da pravni tim "Pištaljke" još nije dobio presudu jer je ona, kako kaže, u sredu ekspedovana iz suda.

- Potpuno sam zatečen - rekao je Josifovski. - Nisam znao za presudu...