STEFAN Dabetić (26) i Aca Šimunov (41) poginuli su danas tokom radova na izgranji kule B u okviru kompleksa "Beograd na vodi". Nesreća se dogodila oko 9.40, a ekipe Hitne pomoći brzo su stigle na mesto tragičnog događaja. Nažalost, lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Prema prvim, nezvaničnim informacijama, poslovođa i pomoćnik geometra, u trenutku nesreće bili su na 22. spratu kule. Okolnosti pogibije zvanično nisu poznati, ali kako "Novosti" saznaju, dvojica radnika su propala kroz oplatu, privremenu konstrukciju, koja beton drži na mestu prilikom livenja, dok ne očvrsne. Oni su bili na visini od oko 70 metara.


PROČITAJTE JOŠ:
NESREĆA NA GRADILIŠTU: Preminuo radnik koji je pao sa zgrade na Paliluli

- Šimunov je sam stajao na oplati desetak minuta i sve je bilo u redu - rekao nam je naš izvor. - Tada je naišao Dabetić, koji je prišao starijem kolegi da mu se javi. Čim je zakoračio na drvenu konstrukciju, ona je popustila. Kako je oplata kaskadno postavljena ispod nje ničega nije bilo da zaustavi pad radnika.

Kako smo nezvanično saznali, ostalim zaposlenima na gradilištu je dat slobodan dan. Njihove kolege, angažovane na gradnji u neposrednoj blizini, šokirani su tragedijom.

- Ne znam šta da vam kažem, tek kada smo čuli sirene, shvatili smo da se dogodilo nešto loše - rekao nam je jedan.

Na mesto tragedije, nešto pre 11 sati, stigla je Inspekcija rada. Takođe, zajedno sa policijom, izašli su i nadležni iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

- Nakon uviđaja dali smo nalog policiji i inspekcijama da prikupe kompletnu dokumentaciju u vezi sa ovim građevinskim objektom - rekla je za "Novosti" portparol Tužilaštva Aleksandra Đenadić. - Takođe, naloženo je da se uzmu izjave očevidaca. Tek kada bude dostavljeno sve što je tužilaštvo tražilo, razmotrićemo dalje postupanje u ovom predmetu.

Poginuli su bili zaposleni u firmama podizvođačima, koje je angažovala kompanija "Štrabag". Reč je o kompaniji "Kopra d.o.o", gde je radio poslovođa Dabetić, odnosno firmi "Velestroj", odakle je geometar Šimunov. Iz ovih kooperantskih firmi danas nismo uspeli da dobijemo komentar.

Povodom strašne nesreće, danas se oglasio "Štrabag".

- Radnici koji su na gradilištu izgubili život su u potpunosti bili obučeni za sve situacije i uredno prijavljeni - ističe se u saopštenju firme. - Okolnosti ukazuju na to da je reč o nesrećnom slučaju, iako su primenjene sve propisane mere zaštite na svim pozicijama gradilišta.


PROČITAJTE JOŠ:
TRAGEDIJA KOD LUČANA: Obrušila se betonska ploča, jedan radnik poginuo, drugi teško povređen

Niko od onih ko se zatekao u ovom delu "Beograda na vodi" nije želeo da komentariše strašnu tragediju. Oko podneva, na mesto nesreće stigla su pogrebna kola, a nešto kasnije i još jedna ekipa Hitne pomoći. Kako smo nezvanično saznali, lekari su dobili poziv da je nekome pozlilo. Pretpostavlja se da je reč o rodbini nastradalih, koji su došli da identifikuju tela.

SAUČEŠĆE PORODICAMA

KOMPANIJA "Beograd na vodi" izrazila je najiskrenije saučešće porodicama dvojice radnika.

- Kompanija će pružiti pomoć u istrazi svih okolnosti nesreće koja se dogodila na gradilištu, a koju sprovode nadležni organi - piše u saopštenju. - Na svim našim gradilištima primenjuju se najviši standardi bezbednosti, zaštite na radu i plan preventivnih mera. U realizaciji projekta angažujemo isključivo renomirane izvođače sa visokim standardima u primeni propisa iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Sve zgrade prolaze kroz redovne provere koje se primenjuju pri izvođenju građevinskih radova, u skladu sa zakonom.

NE ZLOUPOTREBLjAVAJTE TRAGEDIJU

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je u ime Vlade Srbije saučešće porodicama radnika koji su danas stradali na gradilištu u "Beogradu na vodi" i istovremeno apelovala na političke stranke da ovakve tragedije ne zloupotrebljavaju u političke svrhe.

- Ovo je velika tragedija, ali to je, nažalost, nešto što se dešava svugde u svetu, jer je rad na građevini visokorizičan posao - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je navela da podaci najrazvijenijih zemalja sveta pokazuju tragičan i zabrinjavajući trend. Ona se pozvala na informacije da je u SAD, po poslednjim zvaničnim podacima iz 2016. čak 5.100 radnika izgubilo život na svom radnom mestu, što je u proseku više od 14 radnika dnevno.

HRONOLOGIJA

OD 29. avgusta, ovo je šesti slučaj pogibije građevinskih radnika u Srbiji. Poslednja nesreća sa smrtnim ishodom zabeležena je u sredu, kada je betonska ploča pala na Blagoja M. (65). On je bio angažovan na građevinskim radovima na objektu u selu Dljin kod Lučana. Zoran Anastasijević (41) iz Surdulice poginuo je dok je radio na uvođenju kablovske televizije u jednoj porodičnoj kući.

Beograd pamti smrt Nebojše Turovića (58), koji je stradao u Ulici kneza Miloša, kada se na njega obrušio zid. Takođe, i pogibiju T. S. (42), koji je pao sa objekta u Bulevaru Milutina Milankovića. Obojica su radila na crno.