Puzigaći 12 godina za ubistvo Tatona

J. D. LjUTIĆ

sreda, 23. 05. 2018. u 15:00

Пузигаћи 12 година за убиство Татона

Dejan Puzigaća

Presuda bivšem vođi navijača Partizana zbog smrti Francuza 2009. godine. Sud smanjio kaznu za dve godine u odnosu na prethodnu odluku Apelacionog suda. Bio u bekstvu šest godina, a uhapšen je u Grčkoj

DEJANA Puzigaću, svojevremeno jednog od vođa Partizana a sada monaha sa imenom Sava, petočlano veće Višeg suda u Beogradu, danas je osudilo na 12 godina zatvora. On je oglašen krivim jer je zajedno sa još 15 napadača, uoči utakmice sa Tuluzom, učestvovao u prebijanju francuskog navijača Brisa Tatona, 17. septembra 2009. u Beogradu. Taton je, 12 dana kasnije, preminuo u Urgentnom centru.

Sud je ovom drugom prvostepenom presudom, na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe, smanjio za dve godine prethodnu odluku Apelacionog suda. Naime, Puzigaća koji je je šest godina bio u bekstvu, u odsustvu je bio osuđen na 32, da bi Apelacioni sud, tu presudu smanjio na 14 godina zatvora. Kada je uhapšen u Grčkoj 2016. i izručen Srbiji, Puzigaća je zatražio ponavljanje suđenja, na koje je po zakonu, imao pravo.


PROČITAJTE JOŠ - Puzigaća: Nisam kriv za ubistvo Tatona

Prilikom izricanja presude, predsedavajući veća obično kratko obrazloži odluku. To se danas nije dogodilo. Sudija Olivera Pajić je samo pročitala optužnicu, a onda saopštila da je "odluka doneta jednoglasno na osnovu činjenica utvrđenih tokom dokaznog postupka", ne navodeći i kojih to.

- Pri odmeravanju kazne imali smo u vidu da ona ima svrhu generalne i specijalne prevencije, sve okolnosti zločina, lične i porodične prilike okrivljenog. Smatramo da je ovom kaznom postignuta svrha kažnjavanja - rekla je sudija.

"ŽALIĆEMO SE APELACIJI" ADVOKAT Vladan Vukčević, jedan od pravnih zastupnika Dejana Puzigaće, kaže da je odbrana nezadovoljna presudom. - Puzigaća nije kriv i sa ubistvom Tatona nema nikakve veze - tvrdi Vukčević. - Potreban je veliki napor da iz optužnice shvatite sve ono što će zadržati pismeni otpravak presude. Zakon nalaže da u najkraćem obrazložite ono što piše u presudi, a obrazloženja nije ni bilo. Nismo uspeli da spoznamo čak ni to na osnovu kojih je dokaza sud došao do ovakvih zaključaka i izrekao osuđujuću presudu. Žalićemo se Apelacionom sudu.

Puzigaća danas nijednim gestom nije pokazao svoj odnos prema izrečenoj presudi, ali su njegova majka, sestra, rođaci i prijatelji, bili šokirani, a neki su pustili i koju suzu.

Žarko Puzigaća, otac osuđenog Dejana, kaže da je duboko razočaran presudom i da je ona doneta "bez činjenica i dokaza" i da ne zna na koji način čovek u Srbiji "može da se brani":

- Ime mog sina je samo umetnuto u presudu koja je ostalim okrivljenima izrečena još 2011. Duboko sam razočaran poniznošću i države i pravosuđa, jer je apsurdno iznositi nedokazane tvrdnje da je Puzigaća učestvovao u prebijanju Tatona, a da on čak nije bio na platou kad se to desilo. Zaista ne znam na koji način čovek može da se brani.

Podsetimo, Dejan Puzigaća se tokom skrivanja zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava. Kako tvrde njegovi najbliži, "potpuno se posvetio i prepustio Bogu".

Ipak, od početka procesa koji se vodio protiv njega, Puzigaća je govorio jedno isto: "Nisam kriv! Nikada i nikome nisam nažao učinio, poželeo smrt, a kamoli počinio ubistvo!"


PROČITAJTE JOŠ:
UBISTVO BRISA TATONA: Čitali presudu Preliću

Inače, prvom presudom iz januara 2011. okrivljeni u slučaju Taton su osuđeni na ukupno 240 godina zatvora, ali ih je godinu kasnije Apelacioni sud znatno umanjio. Sada, osim Puzigaće i Đorđa Prelića, koji je nedavno pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, svi ostali pušteni su iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.


"ZADOVOLjAVAJUĆA PRESUDA"

SLOBODAN Ružić, advokat porodice Taton, kaže da je presuda "očekivana" i da je kazna od 12 godina "odgovarajuća".

- Prošlo je skoro devet godina od tragičnog događaja - kazao je Ružić. - Mislim da konačno dobijamo epilog užasnog zločina. Zadovoljni smo izrečenom presudom i smatramo da je ona zadovoljavajuća, jer je utvrđena Puzigaćina odgovornost da je u Terazijskom tunelu delio baklje i palice. Mislili smo da će kazne učesnicima u ubistvu francuskog navijača biti nauk ostalima, ali izgleda da ova država ne ume ili ne želi da reši ovo pitanje.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Aleksandar

23.05.2018. 15:11

Užas!Treba da tuže državu za ovo iživljavanje!!Jeesteeee,svi su ga ubili,idi,begaj!

Шоне

23.05.2018. 15:16

Татон је тешко повређен зато што је сам скочио са жардињере код гараже,а не у тучи.Тако да је ова пресуда срамна и изнуђена.

Немања

23.05.2018. 19:43

@Шоне - А појурили га бумбари из дрвета у близини?

Dragan

23.05.2018. 16:43

da, sam je skočio verovatno zato što nije imao šta pametnije da radi. koliko bolestan um može daleko da ode kada opravdava ubistvo bilo koga. te zlikovce i narko dilere iz navijačkih grupa koji su u sprezi i sa političarima i mafijom i policijom, a koji imaju na desetine krivičnih prijava bi sve trebalo na doživotnu robiju. odluke apelacijonog suda u Bgd zaista više ne vredi komentarisati. bruka pravosuđa, ako se oni koji tamo odlučuju mogu uopšte nazvati sudijama.

драгана

24.05.2018. 00:48

@Dragan - Baš tako: bolest uma i bolest duše.Sramota i grehota.

Blagoje Jovovic

24.05.2018. 12:10

Strasno je to sto se desilo Tatonu,ali daleko strasnije i uzasnije je osuditi 14 Srpskih mladica bez adekvatnih dokaza na 240 godina zatvora samo da bi tadasnja vlast dodvorila zapadu.Svi koji su ucestvovali u ovom skandaloznom i montiranom procesu,morace kad tad da odgovaraju pred narodom.

Cici

28.05.2018. 12:29

@Blagoje Jovovic - Ovo je moglo da se desi i vasem detetu ,pa razmislite sta pisete.