POLICIJSKA AKCIJA PLUTON 2: Šumar ukrao drva vredna 6,3 miliona

E. V. N.

06. 03. 2017. u 13:10

U više gradova Srbije, uhapšeno 47 osoba, a za dvema se još traga. Najviše prijava za korupciju. Ministar Stefanović: Ovo je prva faza

ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА ПЛУТОН 2: Шумар украо дрва вредна 6,3 милиона

U NASTAVKU akcije "Pluton" policija je u ponedeljak u dvadesetak gradova Srbije uhapsila 47 osoba, osumnjičenih za korupciju i druga teška krivična dela kojima je država oštećena za više od 17,5 miliona evra. Dve osobe su izbegle lisice i za njima se traga, dok je protiv 19 podneta krivična prijava u redovnom postupku.

"Pluton 2" sproveden je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru. Osumnjičeni se terete da su od 2005. do danas počinili krivična dela kojima su oštetili budžete Srbije, Vojvodine i Grada Beograda. Štetu su pretrpele i neke firme, kao i građani.

- Nastavlja se beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala u Srbiji - poručio je ministar policije Nebojša Stefanović. - Ovo je samo prva faza u kojoj želimo da dobrim akcijama i čvrstom rukom pokažemo da neće biti nedodirljivih i zaštićenih i da će svi oni koji su se ogrešili o zakon za to odgovarati.

Novosadska policija uhapsila je rukovodioce firmi "Kovačević", "Alpina" i "Arhnes", osumnjičene da su naplatili radove prilikom rekonstrukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Posao nisu obavili i time su naneli štetu Kliničkom centru Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja od 294.279.568 dinara.

Sumnje na malverzacije u rudniku mrkog uglja "Soko" smestile su iza rešetaka šestoro ljudi. Privedeno je troje osumnjičenih iz rudnika, kao i troje iz ćuprijskog preduzeća "DD Nikolić". Kako se sumnja, prisvojili su 524,78 tona komercijalnog uglja, vrednosti 4.361.199 dinara.

U Subotici je priveden rukovodilac "Agroproma", zbog sumnje da je putem elektronskog plaćanja i unošenjem neistinitih podataka prebacila novac sa računa firme na svoj privatan račun, i na račune drugih firmi i građana. Tako je pribavila protivpravnu imovinsku korist od 23.355.098 dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapšeni su bivši rukovodioci nekoliko firmi osumnjičeni da su zloupotrebili sredstava Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, za razvoj novih tehnologija. Šteta je 24 miliona dinara.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, uhapšeni su rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve M. P., direktor AD "Banat" iz Banatskog Karlovca N. K., kao i rukovodioci "Mesoprometa" iz Pančeva LJ. J. i još dve osobe. Sumnja se da su od 2005. do 2007. godine, prodali meso i mesne prerađevine, vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve, koje im je bilo povereno na skladištenje.

Tri osobe su privedene u Beogradu zbog malverzacija u AMSS "Gas petrolu". Bivši i sadašnji direktor firme "Goper line" terete se da su sa rukovodiocem AMSS "Gas petrola" oštetili ovo preduzeće za više miliona dinara.

U Vranju su privedeni nekadašnji čelnici "Alfa plama" zbog nezakonitog otpisa potraživanja za 2009. i 2011. godinu prema domaćim i inostranim kupcima za 105.600.497,83 dinara, odnosno 1.257.513,48 evra. Iza rešetaka se našao i šumar iz Užica, osumnjičen da je od 2015. godine nezakonitom sečom šume zaradio 6,3 miliona dinara, a na štetu "Srbijašuma".

U Jagodini je uhapšena Z. S. za koju se sumnja da je od 2014. do 2016. godine sačinjavala fiktivne ugovore o radu za više od 40 osoba, prijavljivala ih na obavezno socijalno osiguranje, posle čega je za njih donosila rešenja o raskidu radnog odnosa. Na taj način su ostvarivali pravo na novčanu naknadu za nezaposlene kod Nacionalne službe za zapošljavanje od pet miliona dinara.

Priveden je i čelnik inđijskog Doma zdravlja "Dr Milorad-Mika Pavlović", dok je protiv dve osobe krivična prijava išla u redovnom postupku. Oni se terete da su oštetili ovu zdravstvenu ustanovu za skoro 16 miliona dinara.

PREBACILA NOVAC NA SVOJ RAČUN U NOVOM Sadu u redovnom postupku podneta je krivična prijava protiv bivšeg čelnika Nacionalne službe za zapošljavanje zbog sumnje da je sa podračuna Nacionalne službe za zapošljavanje, protivpravno prebacila na svoja četiri lična dinarska računa 72.839.062,18 dinara. U Beogradu su podnete prijave protiv tri osobe, zaposlene u nekadašnjoj Agenciji za poslovni prostor Beograda. Sumnja se da su oštetili budžet Beograda za 131.592.648,35 dinara.

Bivši rukovodilac Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova osumnjičena je da je pribavila korist preduzeću Web support tako što je novembra 2015. godine ugovorila nabavku usluga digitalnog marketinga i uslugu izrade internet-prezentacije na engleskom jeziku. Ova firma je zaradila 1.158.000,00 dinara, a na štetu Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.

U Prokuplju je uhapšena rukovodilac auto-škola "Leša" i "Leša plus", osumnjičena da je unazad pet godina u službenim knjigama unosila lažne podatke i overavala isprave sa neistinitom sadržinom. Na ovaj način osumnjičena je pribavila protivpravnu korist za više od 1,6 miliona dinara.

U Beogradu je priveden bivši rukovodilac "Nacionalnog privrednog operatera" zbog prevare 34 firme. On i još jedna osoba, koja je u bekstvu, lažno su se predstavljali kao predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva zdravlja, Narodne banke Srbije i Privredne komore Srbije. Zaradili su tako više od 11,5 miliona dinara.

Dvojica Kragujevčana osumnjičena su da su kao investitori stambeno-poslovnog objekta u izgradnji u Kragujevcu, od 2011. do 2015, prodali duplo četiri stana i to nigde nisu evidentirali.

Uhapšen je čelnik firme "Transkop-Đusić" i "Transkop-Đusić 1971" u Kraljevu zbog krađe šljunka i peska i izbegavanja plaćanje poreza od 1.077.888,62 dinara. Nezakonitim vađenjem šljunka i peska zaradio je blizu 39 miliona dinara.

U Novom Pazaru priveden je vlasnik firme "Kadir prom", osumnjičen da je kupio 2.486 grla krupne stoke u Vojvodini. Stoku je preprodao i zaradio 240 miliona dinara, ali je državi izbegao da plati 22.400.000 dinara. Lekar i dvojica saučesnika uhapšeni su u Pirotu zbog sumnje da su prevarili više od 30 građana obećavajući im da će ih za nadoknadu od 300 do 4.000 evra zaposliti. Na ovaj način su zaradili 4.266.000 dinara.

VLASNIKU "FARMAKOMA" DVE NOVE PRIJAVE

POLICIJA je podnela prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv šest osoba osumnjičenih da su "Koncernu Farmakom MB" iz Šapca pribavili protivpravnu imovinsku korist od 6,3 miliona evra, a na štetu Privredne banke Beograd. I somborska policija podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u "Koncernu Farmakom MB Šabac" - Fabrici akumulatora u Somboru i to zbog nepoštovanja Ugovora o finansijskom lizingu. U oba slučaja među osumnjičenima nalazi se vlasnik "Farmakoma MB" Miroslav Bogićević koji je dobio dve krivične prijave.


"PALA" I GRUPA MATIČARA IZ SMEDEREVA

POLICIJA je i u Smederevu, po nalogu smederevskog Višeg javnog tužilaštva, uhapsila pet bivših matičara Gradske uprave u tom gradu zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Oni su od januara 2014. do oktobra 2016. godine prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga od građana, primali novac na ime plaćanja taksa u iznosima koji su zakonom propisani za tu vrstu izvoda. Pribavili su sebi korist od 2,9 miliona dinara, za koliko je oštećen budžet.

Inače, pre mesec dana četiri od ukupno šest službenica matične službe Grada Smedereva, koje su iza rešetaka, dobile su otkaz zbog nesavesnog rada. Kako su "Novosti" ranije pisale, posle disciplinskog postupka, komisija Gradske uprave utvrdila je da su matičarke učinile teže povrede radne dužnosti. U rešenjima o prestanku radnog odnosa, u koje su "Novosti" imale uvid, stoji da u nekim slučajevima matičarke nisu sprovele upis u prvi primerak matične knjige rođenih i umrlih, nisu sačinile kopije izdatih izvoda za inostranstvo, kao i da nije u potpunosti vođena evidencija matičnih knjiga namenjenih inostranstvu, a za pojedine izvode nema dokaza o uplati taksa.


MUP je u Vlajevu podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica PD "Štamparija Valjevac" i bivšeg odgovornog lica štamparije Valjevac, a u Somboru protiv odgovornog lica "Koncern Farmakom MB Šabac" - Fabrika akumulatora u Somboru, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Pripadnici MUP podneli su Tužlaštvu za organizovani kriminal krivične prijave protiv šest osoba osumnjičenih da su iskorišćavanjem svojih položaja i ovlašćenja, privrednom društvu "Koncern Farmakom MB" D.O.O. Šabac, pribavili protivpravnu imovinsku korist od 733.395.521,84 dinara ili oko 6,3 miliona evra, na štetu "Privredne banke Beograd" A.D.

Policijski službenici u Novom Sadu podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg odgovornog lica Nacionalne službe za zapošljavanje, zbog sumnje da je da je protivpravno prebacila na svoja četiri lična dinarska računa 72.839.062,18 dinara.

Policijski službenici u Beogradu su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv tri osobe, zaposlenima u nekadašnjoj Agenciji za poslovni prostor Gradske uprave grada Beograda, a sadašnjem Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove Gradske uprave grada Beograda, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i oštetili budžet Grada Beograda u ukupnom iznosu od 131,5 miliona dinara, a zakupcima pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćena još jedna osoba, osumnjičena da je prikupljala podatke i fakturisala zakupnine u nekadašnjoj Agenciji za poslovni prostor i Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

NEBOJSA

06.03.2017. 13:17

Neki dan za 10 miliona danas za 17 miliona a niko nista ne vraca u budzet i nikome se ne oduzima imovina. Farsa.

Gojko

06.03.2017. 13:56

@Jovan - Pogledaj samo kakva se vozila šetaju našim gradovima,kakve prelepe kuće se grade,pa nemoguće da su sve to zaradili na pošten način.I to je više decenija tako.

AVAVAVAVAVAVAV

06.03.2017. 13:18

Pluton 2, 17 miliona, 20 gradova ... Kad ce "Fancy" naziv, XXX miliona, 1 grad ???

Vadadada

06.03.2017. 13:20

Pa ja ... prvo ih puste da ukradu sedamnaest miliona, pa ih bas sad pred izbore hapse... Pitanje je kako se uopste dopusi da neko pokrade toliki novac.. Treba leciti uzrok..!

мрсимуд

06.03.2017. 13:43

Предизборно замазивање очију бирачима. Треба донети закон; шта си имао 1991, а шта сад и одакле!?. То је права ствар, и да предмет доказивања буде на ономе ко поседује имовину и новац. Да се види где је то радио у радној књижици. Судије као у Енглеској дати право да их нико не може сменити и да иду у пензију кад хоће, стим да морају имати минималан број година да би отишли својевољно у пензију. Политичаре после заклетве ставити јавно на полиграф, а такође и после мандата. Али то нико неће тако!

Pokaži kakav si

06.03.2017. 14:05

Sve je ovo dobro.. plašim se kad stignu migovi da ne sruče dva kvarta i pokažu "onima" da nisu kante.

milos

06.03.2017. 16:29

Vise me zanima da li ce neko biti osudjen ili ce sve ove optuzbe zastariti....vise nije vest hapsenje nego osuda .....

Dobrosav Manojlovic

06.03.2017. 16:58

Sts bi sa krupne ribe oni su vasi a i posteni.Mnogo naivno pred izbore,smislite nesto drugo

dzordz

06.03.2017. 18:05

malo ce da odleze u istrazni pa posle izbora ajde jovo nanovo... predizborna kampanja ....