Немачка полиција спровела је у четвртак јутро у Мајнталу велику акцију у којој су ухапшена тројица чланова једног породичног "клана" из Санџака, који се терете за утају пореза и држање радника на црно.

Стотине полицајаца и цариника упало је у пословне просторијее, хотеле и стамбене зграде, следећи траг о раду на црно, а ухапшени се терете да су преварили немачку државу за најмање милион евра.

Током акције ухапшене су три особе, саопштила је полиција, додајући да је један даљи члан те породице ухапшен у Офенбаху.

Према наводима полиције, мета акције била је мрежа запошљавања на црно.

Прочитајте још - Хапшење у Немачкој: Срби харали по златарама

Ухапшен је један 53-огодишњи држављанин БиХ, његов 29-огодишњи син, као и један 40-огодишњи рођак који има српско држављанство, док је у Офенбаху ухапшен један 37-огодишњи држављанин Србије.

Укупно је покренуто више од 120 истрага против радника због сумње на илегални боравак у Немачкој.

"Све учесталије смо суочени са тако организованим и комплексним структурама које се баве држања радника на црно, који изазивају огромну штету држави“, поручује царина у Гисену.

Током акције заплењена је имовина вредна 19 милиона евра, а у акцији су коришћени и пси трагачи новца, који су успели да открију 120.000 евра у једном стану, скривених у једној софи.

Санџачки клан запошљавао је на стотине странаца илегално на грађевинама у Немачкој.

Прочитајте још - Ухапшене две особе због утаје пореза од скоро 260 милиона

Преко лажних фирми они су запошљавали раднике за сопствено предузеће, али и за компаније трећих лица, чиме су "склонили" више од 70 милиона евра илегалног новца, којим је требало да плате раднике.

Последње четири године је овај клан преузимао као подизвођач грађевинске радове вредне више од 50 милиона евра на територији Хесена.

Клан је уједно сарађивао, како тврди полиција, и са криминалним бандама које су посредовале у ангажовању радника из Србије преко једне словеначке грађевинске фирме.

Током акције полиције заплењен је велики број доказног материјала, а сајт индексонлине.рс спекулише да је у акцији у Немачкој ухапшен и Ф.С. из околине Сјенице, власник хотела и грађевинске фирме.