Zašto privrednici čekaju u redovima ispred sudova?

S.J.M.

24. 06. 2020. u 15:04

Ispred Prvog suda u Katanićevoj ulici i Palate pravde u Savskoj formirali se redovi u kojima privrednici čekaju satima

Зашто привредници чекају у редовима испред судова?

Foto: K. Mihajlović

DA bi firme mogle da učestvuju na tenderima i posle 1. jula, vlasnici i direktori moraju do tog datuma da dostave čak pet uverenja da nisu osuđivani za razna krivična dela. Ovu dokumentaciju, na osnovu zakona o javnim nabavkama koji je usvojen u decembru, traži Agencija za privredne registre, a izdaju je sudovi i Poreska uprava. Zbog prikupljanja rešenja ovih dana su se ispred Prvog suda u Katanićevoj ulici i Palate pravde u Savskoj formirali redovi u kojima privrednici čekaju satima. S obzirom da je do isteka roka ostalo još svega pet radnih dana, mogu se očekivati još veće gužve. Oni koji ne dostave dokumentaciju biće ispisani iz Registra ponuđača APR-a.


Ispred Palate pravde se red formirao rano ujuru, a iako rade do 14. 30 časova, službenici su u 13 časova rekli građanima da će primiti samo one koji su do tog trenutka stali u red. Bilo ih je više od hiljadu.


- Došla sam u osam sati, a u ovom trenutku je ispred mene još 15 ljudi - žali se Bojana Dikić iz Beograda. - U petak smo dobili obaveštenje da treba da predamo dokumentaciju do 1. jula. Zakon o javnim nabavkama je izmenjen u martu, ali nas niko nije obavestio da moramo da dostavimo te papire. Imamo sedam dana da odradimo to ili će nas izbrisati. Trčimo svakog dana po šalterima i gubimo vreme umesto da radimo.


Ispred Palate pravde su formirana dva reda - u jednom su oni koji tek predaju zahteve, a u drugom oni koji dolaze po uverenja. Od jednog do drugog reda dele ih tri dana. Toliko se čeka na izdavanje dokumenta.


- Zbog birokratije gubimo dragoceno vreme. Ovo je ponižavajuće za privrednike - smatra Ivana S. - Svi smo u cajtnotu, jer se rešenje čeka tri dana, a poslednji dan za predaju u APR je utorak.


Tri šaltera u Prvom sudu, na Vračaru, otvorena su od osam do 14.30, a ispred njih je svakodnevno i više od hiljadu ljudi. Gužve su krenule početkom juna.


- Juče sam čekala satima i na kraju sam se vratila kući bez obavljenog posla, kada su šalteri zatvoreni - priča S. V. iz Beograda. - Danas sam došla u 10 sati i ne znam kada ću stići na red. Ovde moram da uzmem uverenje da nisam krivično gonjena, pa u Savsku u Palatu Srbiju za korpuciju, pa u Poresku upravu i u APR. Oni obnavljaju registar ponuđača do 1. jula, i oni koji ne dostave dokumentaciju neće moći da učestvuju na tenderima.


PET UVERENJA


ZAKON o javnim nabavkama je izmenjen u delu koji se odnosi na potrebnu dokumentaciju za učestvovanje u postupcima javnih nabavki. Da bi učestvovali, privrednici moraju biti upisani u Registar ponuđača pri APR. Za to su im neophodna uverenja da nisu osuđeni za krivična dela iz oblasti privrede - prevashodno za organizovani kriminal, primanje mita, kao i da zastupnik pravnog lica nije osuđivan za krivična dela u postupcima javnih nabavki.


Zakon o javnim nabavkama predviđa da pravna lica registrovana u Registru ponuđača imaju obavezu da do prvog jula ove godine podnesu zahtev za izdavanje "potvrde o nepostojanju osnova za isključenje iz postupka javne nabavke". Zahtev podnosi direktor preduzeća ili osoba koju on ovlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Osoba iz reda

25.06.2020. 21:55

Netačne info. Radnici danima ostaju prekovremeno u Palati pravde dok sve ne prime. Primili su me oko 17h prekjuče, iako je radno vreme do 15.30, ljubazni i nasmejani iako su tog dana primili oko 1000 zahteva, a ko zna koliko su i izdali uverenja. Iako smo popadali od višesatnog čekanja, njihova ljubaznost i profesionalnost me je oduševila. Sve pohvale zaista.

Miša zaštita

27.06.2020. 07:19

Ovo je slika neuređene države. U vreme elektronskih komunikacija, najmanji je problem da se podaci o kaznenoj i poreskoj evidenciji za firme i zastupnike vode u APR-u, pored svih drugih podataka. Podaci iz kaznenih evidencija policije i sudova za firme i registrovane zastupnike, registrovati na jednom mestu u APR-u. Ovo neviđeno maltretiranje pored utrošenog vremena mnogo i košta.