PRESTONICA Srbije će u narednih nekoliko dana biti centar sveta. Pod kupolama Beogradskog sajma, u četvrtak je otvoren 42. Međunarodni sajam turizma. Turističke agencije spremile su popuste i do 65 odsto za mnoge aranžmane, a na more će se moći i za nekih pedesetak evra, u Grčkoj, tokom predsezone. Za one sa mnogo više para, svakako najinteresantniji će biti luksuzni hoteli u Turskoj, gde sedmodnevni odmor košta i nekoliko hiljada evra po osobi!

Pod sloganom "Put pod noge", posetiocima će se predstaviti oko 900 izlagača iz više od 40 zemalja. Uz velike turističke agencije iz Srbije, štandove su imale i mnoge organizacije iz regiona. Kako su nam u mnogim agencijama rekli, najveće interesovanje je i dalje za Grčku, a i Turska i Egipat su sve omiljeniji među srpskim turistima.

- Ovogodišnji sajam biće prilika za nove poslove, razgovore i širenje turističke saradnje - kazao je ministar turizma Rasim Ljajić. - U 2019. smo oborili sve turističke rekorde, a ova će biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije. Planirano je 45 projekata vrednih 200 miliona evra. Među onima koji će biti već ove godine je i gondola od Brzeća do Kopaonika. Plan je bio da imamo četiri miliona stranih i domaćih turista, devizni priliv od 1,5 milijardi evra i oko 10,6 miliona noćenja. To će malo poremetiti situacija sa virusom korona. U narednih nekoliko nedelja videćemo da li će šteta moći da se nadoknadi do kraja godine.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Egipat, a među državama koje prvi put učestvuju našle su se Sri Lanka, Kenija i Slovačka.

Pročitajte još - Popusti za letovanje i do 60 odsto: Počinje Sajam turizma u Beogradu

Aranžmani za Tursku kreću se od 250 ili 300 evra, pa do nekoliko hiljada evra. Mnogi hoteli nude smeštaj gratis za decu, u pratnji dve odrasle osobe. Ipak, i sa svim popustima, bez 1.000 evra nema odmora u ovoj zemlji za dvoje, uključujući i čarter-prevoz. Slične cene su i za aranžmane u Italiji i Španiji.- Svake godine na sajmu uplatimo letovanje, jer dobijemo odlične popuste - ispričala nam je Jovana Đorđević iz Beograda. - Sada smo rezervisali Grčku i to će nas izaći oko 200 evra po osobi, u sezoni, što je sa popustom od 30 odsto.

I dok se čini da je ove godine najmanje štandova sa turističkim agencijama, bar onim manjim, Hala 4 puna je domaćih turističkih organizacija iz čitave Srbije. Prirodne lepote i blagodeti naše zemlje, od Subotice do Vranja i Pirota, preko Zlatara i Stare planine, iz godine u godinu sve više privlače domaće, ali i strane turiste. Naročito, što su domaći ugostitelji prihvatili vaučere, čime su oživeli mnoge zapostavljene destinacije.

- Aktivni odmor, šetnja po prirodi i obilazak manastira Mileševa, naši su glavni aduti za razvoj turizma u ovom kraju - ispričao nam je Nebojša Svičević, direktor Turističke organizacije Prijepolja. - Ovo je jedina opština u Srbiji gde je jedna četvrtina zaštićena zona. Klisura reke Mileševke, planina Jadovnik, reka Lim, vodopadi Sopotnice samo su mali deo onoga što nudi ovaj kraj. Kod nas sada svraćaju tranzitni turisti, koji obiđu manastir i odu dalje. To treba promeniti. Ima hotela, privatnog smeštaja u selu Milošev Do i konačišta u manastiru Mileševa.Uz međunarodnu turističku manifestaciju održavaju se i sajam vina, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo i sajam suvenira. Sajam se zatvara 23. februara. Cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara.

NEOTKRIVENI RAJ

DONjE Podunavlje i istočna Srbija neotkriveni su turistički raj koji ima veliki potencijal, izjavio je u četvrtak šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici. Kako je rekao, u naredne tri godine će se raditi na tome da se ova turistička destinacija predstavi Evropi, ali i ostatku Srbije.

- Kulturno nasleđe Srbije je jedinstveno i tu smo da pomognemo da se ojača - kazao je Fabrici. - Otkako je rekonstruisana Golubačka tvrđava, bilo je više od 150.000 gostiju iz celog sveta. Istočna Srbija nije samo bogato kulturno nasleđe već i božanstvena priroda, to je i region vina, tako da planiramo i finansijski da pomognemo Rajačke pimnice, koje neguje kulturu vina.


Promoterke na štandu Vrnjačke Banje


MILIONI IZ EVROPE ZA KULTURNO NASLEĐE

OTVARANjU međunarodnog sajma turizma u četvrtak je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je obišao domaće izlagače i naglasio da istok Srbije i Pomoravlje predstavljaju "bisere" naše zemlje.

- Srbija bez pomoći Evropske unije ne bi mogla da u ovoj meri uloži u razvoj turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u istočnom delu Srbije - kazao je Vučić, predstavljajući početak projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam", u okviru koje su EU i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj uložili 16,5 miliona evra za projekte na istoku Srbije. - Kod nas se često nađe razlog za kritiku EU, ali u ovom slučaju dugujemo im ogromnu zahvalnost za sve što su učinili. Realizacijom ovih projekata razviće se i druge grane, a ne samo turizam.