Porezi na plate još visoki: Reforme donele olakšanje za 400,000 firmi, izdvojena sredstva za gradnju metroa

S. B.

utorak, 11. 02. 2020. u 22:10

Порези на плате још високи: Реформе донеле олакшање за 400,000 фирми, издвојена средства за градњу метроа

Ana Brnabić i Siniša Mali

Srpska ministarstva tokom prošle godine prihvatila 17 reformskih preporuka iz NALED "Sive knjige". Nadležnima dato 27 novih zadataka, među njima ponovo zahtev za manje opterećenje rada

SA dnevnog reda NALED "Sive knjige", tokom prošle godine, pala je i najstarija reformska preporuka - počelo je elektronsko izdavanje poreskih uverenja. Od 241 predloga kako da se unapredi poslovno okruženje, ministarstva su za poslednjih 12 godina usvojila njih 118, a lane 17. "Siva knjiga" za 2020. godinu delegira 27 novih zadataka za nadležne, među kojima su smanjenje poreza i doprinosa na plate, unapređenje i proširenje fiskalizacije, formiranje registra neporeskih nameta, proširenje elektronske prijave sezonaca i razvoj e-agrara.

Najveći efekat prošle godine imala je reforma paušalnog oporezivanja, automatski upis prava svojine i reforma zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi.

- Reforme su donele olakšanje za 500.000 ljudi koji godišnje dolaze u Katastar nepokretnosti, za 100.000 paušalaca, 30.000 sezonaca i njihovih 300 poslodavaca - istakla je premijerka Ana Brnabić. - Oko 400.000 biznisa ima manje administracije jer ne moraju da koriste pečat, dok 20.000 građana lakše dolazi do građevinske dozvole. Suština reformi je da nekome olakšate život. Mi već radimo na implementaciji novih preporuka. Fokus je u tri oblasti. Najpre e-zdravstvo, imamo konkretan akcioni plan i očekujemo da će to dovesti do značajnog unapređenja našeg zdravstvenog sistema, digitalizacija sistema obrazovanja i reforma sistema socijalne zaštite.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će država nastaviti da deo fiskalnog prostora koristi za smanjenje poreza i doprinosa.

- Fiskalni prostor koristimo da za po jedan odsto smanjujemo poresko opterećenje na zarade svake godine i nastavićemo sa tim - rekao je Siniša Mali. - Prošla godina je bila važna jer je označila kraj fiskalne konsolidacije i ozdravljenje javnih finansija. Nismo spavali, već smo nastavili sa daljim reformama. Ne smemo da zaboravimo jednu stvar, a to je da nam fiskalne mere nisu bile same po sebi cilj, već nam je namera bila da stvorimo zdravo okruženje u okviru kog možemo da rastemo. Sada možemo da unapređujemo poslovno okruženje, smanjujemo poreska opterećenja i da se donose mere koje su podsticajne za razvoj privrede. Sve sa ciljem da životni standard građana u što kraćem periodu bude bolji.


PROČITAJTE JOŠ - Privreda bi niže poreze


PRIZNANjA ZA REFORME

PRIZNANjA za reforme godine dodeljena su zaposlenima u javnoj upravi koji su u saradnji sa NALED-om najviše uradili za poslovni ambijent u 2019. Nagrađena su tri tima - za reformu sistema paušalnog oporezivanja, reformu upisa prava svojine i ukidanje poreskih prijava, kao i za uspeh reforme zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi. Priznanje za doprinos kvalitetnom izveštavanju o ekonomskim reformama pripalo je glavnom i odgovornom uredniku lista "Politika" Žarku Rakiću.


PROČITAJATE JOŠ - NALED: Prvo udar na nameteMETRO U PLANU

U BUDžETU su odvojena sredstva za početak gradnje beogradskog metroa, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

- U ovom trenutku razgovaramo sa različitim partnerima, zainteresovani su Francuzi i Kinezi, videćemo ko je bolji, pa ćemo na osnovu toga krenuti u posao - rekla je Brnabićeva.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Синај

12.02.2020. 01:37

Зашто је та застава позади вас,пошто није ми јасно где се то одржава Брнабић и Мали.

stevo

12.02.2020. 10:43

Tako se pravi kapitalističko društvo, smanji porez na zarade da više novca ostane vlasnicima firmi a ovamo mažu oči narodu povećanje standarda (verovatno kroz subvencije taksistima, pravljenje stadiona, advokati paušalci, notari, izvršitelji,itd.). Donesite odluku da u proseku svaka firma zaposli po jednog radnika, kao što ste naveli 400.000, tvrdim da ovim subvencijama što dajete za privremeno-povremene poslove to možete pokriti.