Privreda bi niže poreze

S. B.

petak, 01. 02. 2019. u 20:19

Привреда би ниже порезе

Foto Tanjug / Premijerka Brnabić u Naled-u

NALED u petak predstavio "Sivu knjigu" sa 100 preporuka vladi, od kojih je 31 nova

AKO se pita privreda, ključna preporuka Vladi Srbiji je smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Apeluju da se formira javni registar neporeskih prihoda, unapredi registar poljoprivrednih gazdinstava i omogući dostavljanje poreskih uverenja elektronskim putem. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predstavila je u petak 11. "sivu knjigu" u kojoj je 100 preporuka nadležnima kako da poprave poslovni ambijent. Za deset godina, od 210 saveta, potpuno ili delimično usvojen je 101.

Pročitajte još: Brnabić sa Rufom: Ostvareno dosta iz aranžmana sa MMF

Prošlu godinu obeležilo je uvođenje elektronskog šaltera pri Republičkom geodetskom zavodu i elektronska prijava sezonskih radnika. Van snage su stavljene odredbe 117 zakona, kako bi pečat otišao u istoriju.

- U publici je pet ministara i dva direktora važnih državnih institucija. To pokazuje odnos Vlade prema reformama - rekla je u petak premijerka Ana Brnabić. - Tu su da čuju šta privreda ima da kaže. Reforme nisu same sebi cilj. Ne radimo to da bismo imali bolji plasman na "Duing biznis" listi. Sprovodimo ih da bismo svojim građanima i privredi olakšali život.

Pročitajte još: Realni rast srpske privrede 3,5 odsto u četvrtom kvartalu

Iako NALED ne proziva loše "đake", najviše preporuka adresirano je na Ministarstvo finansija - 33. U protekle dve godine ono je rešilo jednu i delimično rešilo njih 6. Ministarstvu zdravlja upućeno je 13 predloga, a ono lane nije rešilo nijedan. U 2017. su dve rešili delimično, a dve potpuno.

REFORMATOR

UO NALED-a dodelio je priznanje Reformator godine direktoru Republičkog geodetskog zavoda Borku Draškoviću. Nagrade za kvalitetno izveštavanje o ekonomskim reformama u 2018. pripale su uredniku u Tanjugu Draganu Krsniku, novinarki "Politike" Mariji Brakočević i uredniku portala "Plus onlajn" Nenadu Paunoviću.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije