VIŠE od tone pilećeg mesa, kome je istekao rok trajanja, bačeno je u potok Đenovac, na periferiji Valjeva. U jednom od plastičnih džakova sa pokvarenom piletinom, pronađena je i otpremnica, u kojoj su navedeni proizvođač i kupac. Čitav slučaj ispituju komunalna policija i veterinarska inspekcija.

Kako je "Novostima" rečeno u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, nadležni inspektori su izašli na teren, meso je uklonjeno i u toku je zvanični postupak. Zasada se ne zna ko je pokvareno meso bacio u potok. Inače, ispituje se da li postoji i neko treći, u lancu kupca i prodavca i da nije neko od preprodavaca ovo uradio.

PROČITAJTE JOŠ - PRODALI TONE POKVARENOG MESA: Petoro uhapšenih, među njima i direktor klanice

Nezvanično, prema otpremnici koja je pronađena u džaku, pileće meso je proizvela firma iz Valjeva, koja ima farmu u obližnjem selu. Kupac je pečenjara na periferiji Valjeva. I jedni i drugi su sada pod istragom.

- Piletinu smo pronašli kada je iz potoka počeo da se širi nesnosan miris truleži - ispričali su nam žitelji mesne zajednice Peti puk, u čijoj je neposrednoj blizini to i bačeno. - Neko je bacio plastične džakove pune ostataka pilećeg mesa, očigledno posle obrade u nekoj klanici ili kasapnici. Odmah smo obavestili nadležne, a prava je sreća što psi lutalice nisu počeli pokvareno meso da raznose po naselju. Ko zna kakva bi zaraza mogla da nastane. Utisak je da su džakovi jednostavno na brzinu istovareni iz kamiona u potok, pa se jedan broj otvorio i pokvareno meso je počelo da zaudara.

PROČITAJTE JOŠ - APEL POTROŠAČIMA: Meso kupovati u hipermarketima, a ne na buvljacima

Radnici valjevskog JKP "Vidrak" uklonili su bačenu piletinu koju će, saznajemo, na bezbedan i propisan način da uništi lajkovačka firma "Higijena Tomić".

Nije ovo prvi put da se u Srbiji ovako nešto dešava. Očigledno nedovoljne zatvorske i novčane kazne, omogućavaju nesavesnim proizvođačima, trgovcima, nakupcima ili prerađivačima da meso sa isteklim rokom trajanja, bez adekvatnih papira, ili čak iz uvoza, bacaju ili preprodaju. Među poslednjim takvim slučajevima jeste i onaj iz 2018. godine kada je policija uhapsila petoricu osumnjičenih za šverc i preprodaju više od 36 tona mesa iz Brazila, sa isteklim rokom trajanja, kod Ćuprije. Inspekcije su tada utvrđivale koliko je mesa iz te "ture" završilo po kasapnicama i radnjama.

NAPRAVILI SMETLIŠTE

PRE izgradnje mosta preko potoka Đenovac, na tom mestu nalazio se veliki kontejner u koji su nesavesni građani bacali uginule domaće životinje, iznutrice i kože, pa se od nesnosnog smrada nije moglo ni prolaziti - kaže stanovnik naselja Peti puk. - Skupljali su se psi lutalice i razvlačili ostatke uginulih životinja. Neko vreme, bacanje životinjskog otpada je prestalo, ali su nesavesni ponovo u potok Đenovac počeli da odlažu sve i svašta.