Od Sport kluba i Arene, do N1: Kad ekonomski sukob dobije političku pozadinu

Dušan STOJAKOVIĆ

28. 01. 2020. u 12:45

Од Спорт клуба и Арене, до Н1: Кад економски сукоб добије политичку позадину
Predstavljaju se kao žrtve političkog progona, tvrde da ih "Telekom" namerno gasi iz straha od njihovog programa
ČESTO se u Srbiji priča o spinovanju. Upravo je trenutni odnos "Telekoma" i "Junajted medije" školski primer toga. Jednostavan ekonomski sukob pretvoren je u politički sa kampanjom koja jednu televiziju - N1, treba da predstavi kao stub nezavisnog novinarstva i žrtvu progona, iako je "Junajted" naložio 17. januara da se kroz deo "Telekomove" mreže više ne pušta nijedan njihov kanal, pa i N1.

Čak je "Telekom" tražio da do zaključenja ugovora privremeno budu emitovani svi kanali, pa i N1. Da bi "betonirao" nameru da ima sve "Junajtedove" kanale, zatražio je od Komisije za zaštitu konkurencije da donese odluku prema kojoj bi antimonopolisti naložili privremenu meru puštanja svih kanala, pa i N1 u "Telekomov" kabl.

Na kraju, "Telekom" je pozvao "Junajted" da ponudi korišćenje svih njegovih kanala, ali odgovora nije bilo. Na početku krize "Junajted" je ponudio samo N1, i to po ceni dvostruko višoj od najpoznatijih svetskih televizija. "Telekom" je zahtevao sve, a ne samo N1. Opet odgovora nije bilo.

PROČITAJTE JOŠ - "Novosti" saznaju: "Junajted medija" zahtevala prekid emitovanja N1 korisnicima "Radijus vektora" (FOTO)

I koncem prošle nedelje krenula je kampanja #DaSeVidiN1. Predstavljaju se kao žrtve političkog progona, tvrde da ih "Telekom" namerno gasi iz straha od njihovog programa. Istog onog programa koji ih je doveo na 31. mesto po gledanosti u "Telekomovom" kablu. Podrška ovoj lažnoj kampanji stiže sa svih strana, a u nju se uključio i američki ambasador Entoni Godfri. Ekselenciju ne dotiče to što je vlasnik N1 zahtevao njegovo isključenje. Drži se teze da svi treba da imaju mogućnost da gledaju N1.

I mi se slažemo sa njim. Neka se vidi N1, ali neka se vidi i Sport klub. Neka se vidi i Nova S i Nova sport. Ali neka se vidi i Arena sport na "Junajtedovoj" mreži SBB. Ne trebaju građanima lešinarske kampanje nego mogućnost da svima budu dostupni svi programski sadržaji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije