Vučić: Protiv sam NERADNE nedelje

E. B. TALIJAN

23. 01. 2020. u 20:52

Вучић: Против сам НЕРАДНЕ недеље

Depositphotos

Rasprava o uvođenju slobodnog poslednjeg dana vikenda za trgovce se nastavlja. Crna Gora i Hrvatska usvojile zabranu, ali se ona nije dobro pokazala

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je protiv uvođenja zabrane rada nedeljom u maloprodajnim objektima i da ne razume tu ideju. Vučić je podsetio i da su neke zemlje, poput Crne Gore i Hrvatske, usvojile zabranu i da se ta mera nije pokazala dobrom. On je ukazao da Srbija treba da iskoristi to što njena ekonomija brže jača od drugih u ovom trenutku i da sada ne zastane.

- Nemojte da sprečavate da se radi nedeljom, zna se kako se plaća rad tog dana - rekao je Vučić. - Sada, kada imamo rast ekonomije treba da ga podstičemo, da se hvalimo da radimo više, a ne manje. Najbolje da ne radimo ništa, a da plate budu velike. Ne mislim da je to realno.

Iz Privredne komore Srbije, takođe, upozoravaju da bi zabrana rada nedeljom u svim maloprodajnim objektima, mogla da ima iste negativne posledice kao u Crnoj Gori. Tamo je došlo do otpuštanja radnika u šoping-centrima i pada prometa.

- Većinski stav trgovaca do sada je bio da ne treba uvoditi zabrane, jer se to rešenje ne bi isto odrazilo na sve - kaže Žarko Malinović, sekratar Udruženja za trgovinu PKS. - Usvajanje ove odluke negativno bi uticalo na maloprodaju odeće, obuće i nameštaja. To su vrste trgovine u kojima tog dana ostvaruju najveće promete.


Pročitajte i:Predlog stiže za dve sedmice: Da li će zaposleni u trgovinskim lancima imati mesečno dve slobodne nedelje?


Malinović demantuje tvrdnje sindikata da je u Srbiji manjak radnika u maloprodaji toliko veliki da neće doći do otpuštanja.

- Problem sa nedostatkom radne snage postoji u trgovini kao delatnosti, ali ne možete sve delove Srbije posmatrati jednako - ističe sagovornik "Novosti". - U manjim sredinama nema manjka radnika i tamo bi posledica uvođenja neradne nedelje bilo smanjivanje njihovog broja. Drugačija je situacija u Beogradu i Vojvodini gde postoji hronični nedostatak radne snage, posebno u severnoj pokrajini tokom sezonskih poslova u poljoprivredi.

Malinović ističe da PKS od 2016. razmatra efekte mogućeg uvođenja neradne nedelje, a da trenutno radi sveobuhvatnu analizu za koju će im biti potrebno minimum dva meseca da bi dobili stavove svih stejkholdera u ovom procesu.


TRGOVCI PODELjENI

SEKRETAR Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović ističe da su velike razlike u stavovima privrednika.

- Mišljenja su veoma podeljena ne samo po vrstama delatnosti, već i unutar istog segmenta trgovine - objašnjava Malinović. - Jedino svi mali trgovci koji se bave prehrambenim proizvodima podržavaju inicijativu o neradnoj nedelji. Neki veliki sistemi koji rade u istoj delatnosti zaključili su da bi to dovelo do pada njihove prodaje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Marko

24.01.2020. 05:31

U svakom slucaju kada neko radi nedeljom, dobije slobodan dan tokom te nedelje. Niko ne radi 7/7.

Nikoletka

24.01.2020. 06:21

Sta god da se donese neka bude za sve isto kako ne bi doslo do podela.

Maja

24.01.2020. 10:00

Nema razloga da se ne radi nedeljom, ali poslodavci treba u tom slucaju da vise izlaze u susret radnicima kada su u pitanju godisnji odmori i uzimanje slobodnih dana.

Деки

24.01.2020. 10:25

Е мој зеленко. Каже "зна се како се плаћа рад недељом", знаш како се плаћа? Тако што се врши тзв. прерасподела радног времена (што је дефинисано и законом о раду), где се недеља волшебно замени неким другим даном у радној недељи. Робови који раде у трговини и услужним делатностима, једва да имају један слободан дан за Нову годину, Божић, Ускрс, а верујем да би и тада радили, када би газде знале да неће бити осуде јавности.Не би ме чудило да тим данима раде пописе..Ово је у најмању руку нехумано!

samoukiradnik

24.01.2020. 21:22

Apsolutna zabrana rada nedeljom. samo registrovani dragstori od 24 sata mogu raditi, ostali NE