Kinezi od Bora prave zeleni rudnik

D. Milinković

utorak, 10. 09. 2019. u 22:02

Кинези од Бора праве зелени рудник

Foto Tanjug

Kompanija "Ziđin" prenela ministru Antiću da nastavlja da ulaže u Srbiju i prenosi najmoderniju tehnologiju. Otvaraju fabriku za preradu u Majdanpeku, ulažu u rudnike Jama i Cerovo

BORSKI rudnik trebalo bi u narednim godinama da dobije najsavremeniju tehnologiju, ali i neuobičajeni "imidž" - da postane pravi zeleni rudnik. Naime, kineska kompanija "Ziđin", većinski vlasnik RTB "Bor", planira da u Srbiju prenese najmoderniju tehnologiju, otvori novu fabriku za preradu u Majdanpeku, investira u rudnike Jama i Cerovo i primeni visoke standarde u očuvanju životne sredine, za koje su zainteresovani čak i Japanci i Nemci.

Ove poruke poslali su danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor i viši potpredsednik "Ziđina" Džordž Fang i to sa više nego simboličnog mesta - sa kopova u blizini kineskog grada Šanghang, odakle je pre više decenija krenuo rast ovog rudarskog giganta. Ziđin danas ima ukupno 34 rudnika, 20 u Kini I 14 u inostranstvu, a pre nekoliko dana potpisan je memorandum o otvaranju još jednog rudnika, i to u Srbiji, Čukaru peki. U njega će samo u prvoj fazi uložiti 474 miliona dolara, to znači da će njihove investicije u Srbiji, sa planirane 1,4 milijarde dolara za Bor, premašiti dve milijarde dolara.

PROČITAJTE I:Srbija počasni gost na sajmu u Kini

- Impresionirani smo onim što smo videli i uverili smo se koliko je "Ziđin" moćna kompanija, koliko je razvijena i koliko podjednako posvećuje pažnju tome da budu uspešni i društveno odgovorni - rekao je ministar Antić. - Taj nivo zaštite životne sredine i standardi koje su postigli u topionici i rudniku je impresivan. Kada dođete u topionicu kao da ste ušli u park, a kad uđete u rudnik kao da ste ušli u mesto netaknute prirode. Verujemo da će sve to biti "preslikano" i u Srbiji.

Foto AP

Izvršni direktor "Ziđina", Fang, potvrdio je da planiraju da u Bor prenesu svu svoju tehnologiju obrade ali i očuvanja životne sredine.


"PLES LAVOVA" KAO DOBRODOŠLICA

MINISTAR Antić dočekan je danas u Šanghangu vatrometom i tradicionalnim kineskim "plesom lavova" koji se priređuje kao dobrodošlica posebnim gostima.

- Na svakom koraku Srbiji se ukazuje velika čast. Oduševljen sam prijemom, doduše, malo su me na početku isprepadali muzika i vatromet - našalio se ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Zoran

11.09.2019. 17:36

Toliko je zeleno u Boru da ne može da se diše od arsena i kadmijuma.Svakodnevno trovanje!!!