Србија почасни гост на сајму у Кини

Д. Милинковић

06. 09. 2019. у 13:23

Србија почасни гост на сајму у Кини

Фото Танјуг-АП

Више од 20 наших компанија на манифестацији у Сјамену
СЈАМЕН - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА


НА Међународном сајму за инвестиције и трговину (ЦИФИТ 2019), који се у кинеском граду Сјамену одржава од 8. до 11. септембра, на простору од 50.000 квадратних метара, представнице ће око 8.000 излагача из целог свега, међу којима и више од 20 компанија из Србије. А наша земља ће на највећем скупу тог типа бити - почасни гост.


Заменик генералног директора Организационог комитета ЦИФИТ-а Јеовен Вонг је нагласио да је Србија веома важна земља у Иницијативи "Појас и пут", као и да све више кинеских компанија жели да инвестира у нашу земљу:


- Предложио бих вашим привредницима да искористе све могућости које вам се пружају на овом сајму, на којем ће бити одржано много различитих семинара и симпозијума са циљем да унапредимо сарадњу.


Он је навео да је Србија пре више деценија успоставила добре економске везе са Кином и истакао да многе кинеске компаније желе да успоставе јаче везе са Србијом:


- То је зато што се ваше пословно окружење веома унапредило. Много кинеских компанија је заинтересовано за инвестирање у Србију, тако да очекујем да ће бити постигнути конкретни резултати и нова сарадња у области привреде између наших земаља.


Државни секретар Министартсва привреде Милун Тривунац изразио је очекивање да ће током ЦИФИТ-а привредници из Србије склопити нова партнерства са кинеским и другим компанијама:


- Србији је учињена велика част тиме што је почасни гост на једном од највећих сајмова инвестиционих могућности и трговине.


На ЦИФИТ-у ће учествовати српске компаније из области пољопривреде, индустрије, грађевинарства, као и винарије и путарске компаније. О инвестиционим потенцијалима наше земље говориће и представници четири велике кинеске компаније које послују у Србији.


- То су ЦРБЦ, Линглонг, Зиђин који је из провинције Фуђијан и који је инвестирао у РТБ Бор, затим ХБИС који је инвестирао у Железару Смедерево - навео је Тривунац.


Српску делегацију на сајму ће предводити потпредседник Владе и министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић, који ће 8. септембра отворити Српски павиљон на сајму. Говориће и министар рударства и енергетике Александар Антић, министар заштите животне средине Горан Триван, представници Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије.


Манифестација се одржава 22. пут, а пре Србије почасни гости сајма биле су земље попут Чешче, Бахреина, Италије, Грузије... Прошле године сајам је посетило око 120. 000 људи.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације