POSKUPLjENjE cigareta zbog usklađivanja akciza nije stiglo na kioske istog dana, ali će za sve biti - isto. Cene paklice iz fabrike cigareta "Britiš Ameriken tobako" u Vranju i "Japan tobako internešnala" iz Sente porasle su prošle nedelje za 10 dinara, a za toliko će u sredu biti skuplji i svi brendovi iz niškog "Filip Morisa".

PROČITAJTE JOŠ - Povećanje akciza: Cigarete skuplje, nafti mere cenu

I ovog puta cigarete su poskupele zbog poštovanja akciznog kalendara, kojim je do kraja 2020. godine predviđeno povećanje državnih nameta dva puta godišnje - i to do kraja januara i jula. Iz istih razloga, 1. februara ove godine cene paklica su porasle za 10 dinara.

- Cigarete su opterećene sa dve vrste akciza - proporcionalne koje iznose 33 odsto i specifične koje rastu za 1,5 dinara dva puta godišnje - objašnjavaju duvandžije. - Državni deo po svakoj paklici od poslednje korekcije iznosiće 68,5 dinara, odnosno 1,5 dinara više nego dosad. Toliki rast, međutim, vuče i ostale troškove koje proizvođači imaju, pa rastu i cene.

PROČITAJTE JOŠ - "Marlboro" i "bond" skuplji 10 dinara

Od kada je Akcizni kalendar stupio na snagu 2017. godine, pušači dva puta godišnje očekuju poskupljenje cigareta. I ovog puta, domaći proizvođači cigareta prelili su trošak povećanja državnih nameta na potrošače. Iako se spekulisalo da će julsko usklađivanje akciza ove godine najverovatnije ići na račun duvandžija, jer su cene paklica sve više, to se nije dogodilo.

Tako paklica "pal mala" umesto 260 dinara košta 270. Toliko će od srede da košta i LM. Za "laki strajk" je potrebno 290, a "rotmans" 260 dinara. Paklice "bonda" u mekom pakovanju uskoro će koštati 350 dinara, a za ostale vrste "bonda" biće potrebno deset dinara više. "Česterfild" će od srede koštati 280 i 290 dinara, za "IV 120" biće potrebno čak 370 dinara. Paklica "marlbora" će biti 340 i 350, dok će "parlament - akva blu" biti neophodno pripremiti čak 390 dinara.

STIĆI EU

MINISTARSTVO finansija pripremilo novi akcizni kalendar za cigarete, kojim je predviđeno postepeno povećanje akciza na svakih šest meseci, počev od 1. januara 2017. godine. Naša zemlja spada u zemlje sa najjeftinijim cigaretama. Do kraja 2020. godine imamo obavezu mora da dostignemo standarde EU, koje propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta. Trenutno, akcize u Srbiji su oko 60 evra na 1.000 cigareta.