ZAKON O ŠVAJCARCIMA: Banke ponovo deru dužnike

D. I. KRASIĆ

25. 05. 2019. u 19:02

Pojedini bankari uvode sporne odredbe ugovora za kredite u francima. Umesto zakonske nude maksimalne stope, čime kamatu podižu i 20 odsto

ЗАКОН О ШВАЈЦАРЦИМА: Банке поново деру дужнике

Ilustracija / Depositphotos

UMESTO zakonske nude maksimalne stope, čime ukupnu kamatu podižu i 20 odsto. Uvode sporne odredbe ugovora suprotne leks specijalisu. Traže da dužnici potpišu ugovor o konverziji odmah po dolasku u banku, na prvom sastanku po dobijanju ponude. Ovo su najvažnije primedbe zaduženih u "švajcarcima" na ponude koje im banke proteklih dana šalju.

Poseban zakon predviđa otpis 38 odsto glavnice i konverziju duga u evro, a na snagu je stupio 7. maja. Bankama je propisano da u roku od 30 dana klijentima dostave novi ugovor, sa novom računicom i otplatnim planom. A dužnici, potom, za 30 dana da se izjasne da li prihvataju konverziju.

Zakonom je određeno da se konverzija radi po kamatama koje su u ponudi za stambene kredite u evrima bile 31. marta. Ovaj datum se u specijalnom zakonu uzima kao preseka određivanje novih kamatnih stopa nakon izvršene konverzije. Ali, kako je propisano, kamate ne smeju da budu više od 3,4 odsto plus šestomesečni ili tromesečni euribor za varijabilne, odnosno četiri odsto za fiksne stope. To znači da samo banke, koje 31. marta nisu u ponudi imale stambene kredite u evrima, mogu da primenjuju maksimalno propisanu kamatnu stopu.

Pojedine banke su to zloupotrebile i klijentima nude maksimalnu stopu, iako su poslednjeg dana marta u ponudi imale stope koje su bile za pola procenta niže. Dalji obračun urađen je valjano, ali je sigurno da bi nova rata dužnicima bila manja da je banka primenila odgovarajuću, nižu, stopu.

Ponudu je poslalo svega pet-šest banaka. U ugovorima koje dužnicima nude tri banke, postoji i sporni "član četiri" gde se navodi sledeće:

"Ponudom za konverziju duga prihvaćenom od strane korisnika kredita i zaključenjem ovog ugovora o konverziji, ugovorne strane saglasno konstatuju da nemaju međusobnih potraživanja osim onih predviđenih ugovorom o konverziji".

Ova odredba može da stvori problem kod onih dužnika koji su banku tužili.

- Tužio sam banku pre četiri godine, jer mi je dizala kamate svojevoljno. Tu presudu sam dobio, ali još nije pravosnažna. Ako sada pristanem na otpis i konverziju u evro, sa ovakvim ugovorom dobijena presuda mi pada u vodu - kaže čitalac "Novosti" koji je u petak dobio ponudu svoje banke, a koji je insistirao da njegovo ime ne objavljujemo.

Naš sagovornik ističe da mu je advokat savetovao da na ovako sročen ugovor napiše prigovor i dostavi ga i svojoj banci i NBS.

Iako je u prvi mah delovalo da je leks specijalis rešio sve muke zaduženih u francima, ispada da banke pokušavaju i u ovoj situaciji prođu što bezbolnije i ostvare maksimalnu zaradu.


CEO MESEC U PET DANA ROKA

JOŠ jedna bankarska odredba po prinicipu "ako prođe - prođe" je i ona gde banka obaveštava klijenta da je rok za prihvatanje njene ponude 30 dana, a odmah potom navodi:

- Vaš termin za sastanak zakazan je u toj i toj ekspozituri, 29. maja, gde ćete i potpisati izjavu o prihvatanju ponude i sa bankom zaključiti ugovor za konverziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dragan

26.05.2019. 00:31

Uvedite dinarizaciju svih kredita i neka stručnjaci obrade svaki slučaj pojedinačno.