RAZGOVORI o mogućim partnerima za pančevačku Petrohemiju bili su u fokusu tokom večere koju je u utorak predsednik Kazahstana priredio svom gostu iz Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Borićemo se za dolazak kazahstanskih komapanija u našu zemlju i nadam se da ćemo i Petrohemiju rešiti kao i RTB Bor, Železaru Semderevo ili PKB. Uhvatili smo poslednji vagon za dobre odnose sa Kazahstanom. Neki u regionu su imali više smisla za razumevanje ove zemlje petnaestak godina ranije, ali nadoknadićemo to – rekao je u sredu ujutru Vučić izveštačima iz Kazahstana.

Kako je ocenio, u oblasti petrohemije se niko ne zaleće i Kazahstan je već uzeo deo petrihemijske industruje u Rumuniji pre 15, 20, godina, kada mi nismo razumeli šta se u svetu zbiva:

Ali, borićemo se i verujemo da je Nazarbajev razumeo koliko je to za nas značajno.

PROČITAJTE JOŠ - Podrška Srbiji da reši sporove

Tokom večere Vučić je zamolio svog domaćina da utiče na veliki broj investitora iz njegove zemlje da dođe u Srbiju:

Kada pogledate novac koji su uložili u Beč, Dubaji, Moskvu.., itekako imaju šta da ulože u Beograd i u celu Srbiju.

Tokom drugog dana posete ovoj većinski muslimanskoj zemlji, Vučić je gost i obraća se na religijskoj konferenciji koju Nazarbaev organizuje šesti put, ovog puta pod nazivom “Verski lideri za siguran svet“, gde je zatražio zaštitu za srpske manastire na Kosmetu.

MORAMO DA TRAŽIMO INVESTITORE ŠIROM SVETA

Predsednik je rekao danas u Astani da veći rast, kao što se prognozira u izveštaju MMF i Svetske banke, omogućava Srbiji da sprovede kapitalne investicije, a podvukao je i značaj privlačenja investicija iz svih krajeva sveta. Istakao je, u izjavi novinarima, da strani ulagači znaju dobro da čitaju izveštaje MMF-a i Svetske banke, a tako i kazahstanski biznismeni.

"Po Duing biznis listi Kazahstan je za nekoliko mesta ispred nas, pre svega zbog činjenice da u Kazahstanu postoji najbolja briga o malim akcionarima. Tu moramo da naučimo od njih", dodao je on.

Vučić je kazao da privredni rast omogućava malo povećanje plata i penzija i ulaganje u kapitalne investicije.

PROČITAJTE JOŠ - Predsednik Srbije: Tražim partnera za Petrohemiju i u Kazahstanu

"Nas će samo put Preljina-Pojate koštati realnih 800 miliona evra. Put Požega-Čačak košta 400 miliona evra. Kada vidite to onda shvatate koliko je važno da rast bude viši, jer ćete imati više projaketa koji život znače. Da biste postigli taj rast morate da imate veću potrošnju, izvoz i investicije", ukazao je predsednik.

Vučić je naglasio da je za veće investicije neophodno imati i najveće podsticaje.

Naveo je da su one zemlje, koje su zasnivale rast na potrošnji, kroz veliki rast plata u javnom sektoru, suočene sa padom rasta.

"Kod nas je to obratno. To su odlični trendovi i ljudi u Srbiji svakako to mogu da razumeju. Srbija je suštinski na dobrom putu", rekao je Vučić.

On je ukazao da je sve veća nervoza u odnosima EU i SAD, kao i Kine, te da moramo da tražimo investitore u svim delovima sveta. Podsetio je da je sada teško dobiti investicije iz Turske, zbog visoke inflacije, pa je tamo minimalna zarada 210 evra, mnogo niža nego u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Zahvalni smo Astani na čvrstom stavu po pitanju Kosova

"Zašto bi dolazio neko iz Turske kod nas, kada u svojoj zemlji može da plati manje radnike, a ujedno i nađe kao i kod nas dobro obučenu radnu snagu. Moramo zbog toga da se borimo da privčemo ulagaže sa svih strana sveta", nalasio je on.

Vučić je rekao, kada je reč o Zapadnom Balkanu, da je tu Srbija neprikosnovena, ali i da želi da za dve godine imamo 60 odsto investicija celog Zapadnog Balkana.