Подршка Србији да реши спорове

Душица РАДЕКА ЂОРЂЕВИЋ

уторак, 09. 10. 2018. у 20:40

Подршка Србији да реши спорове

Вучић и Назарбајев, Фото: Танјуг

Шеф наше државе у уторак се у Казахстану састао са колегом Назарбајевом. Вучић почасни професор. Позив привредницима да улажу код нас

АСТАНА ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА

ХВАЛА Казахстану јер у потпуности поштује територијални интергритет Србије и што сматра да све спорове треба решавати у Уједињеним нацијама. Имамо проблема са Приштином, покушали смо да решимо питање КиМ, али је за танго потребно двоје. Са домаћинима смо уговорили јачу економску сарадњу.

Ово су главне поруке председника Александра Вучића који се у уторак, у оквиру посете Казахстану, у Астани састао са првим човеком ове државе Нурсултаном Назарбајевом и говорио пред студентима на Евроазијском универзитету "Гумиљов", где је добио и титулу почасног професора.

- Двадесети век био је тежак за Србију. И данас није зарасла рана. Сигурни смо да ће Србија савладати тешкоће. Бићемо уз вас и желимо вам успех - поручио је домаћин Назарбајев.

Вучић је навео да су размотрили питања политичке и економске сарадње:

- Предложио сам Назарбајеву да Казахстан у Београду отвори трговинско представништво и позвао га да дође у Србију.

Председник је истакао да га Астана, која је 1997. имала 200.000 становника, а сада има милион, сваки пут задивљује.

КАПСУЛА ЗА "ТЕСЛА ПАРК" ПРЕДСЕДНИК Вучић и премијер Казахстана Бакитџан Сагинтајев обишли су место на којем ће се изградити модеран стамбени комплекс, који ће носити име једног од најзнаменитијих Срба - "БК Тесла парк". Они су положили капсулу за пројекат изградње.

На универзитету "Гумиљов", где се његово име од у уторак налази поред имена председника Русије Владимира Путина и министара спољних послова Сергеја Лаврова, бивше америчке државне секретарке Кондолизе Рајс, али и некадашњег првог човека Европске комисије Жозеа Мануела Бароза, који су раније добили титулу почасних предавача, Вучић је истакао да се диви Казахстану који води независну и суверену политику, што и он чини:

Прочитајте још - Вучић: Захвални смо Астани на чврстом ставу по питању Косова

- Спровели смо тешке реформе, али смо на добром путу. Успели смо да створимо суфицит у буџету трећу годину заредом, а немамо гас ни нафту. Оптерећује нас ситуација у региону, али увек је боље преговарати десет година са неким него ратовати.

Током говора на Пословном форуму, Вучић је позвао бизнисмене да улажу у нашу земљу.

- Радимо на кориговању споразума са Евроазијском унијом како бисмо омогућили бесцарински извоз сира, живинског меса, цигарета... Разговарали смо и о мањој квоти извоза аутомобила - истакао је Вучић. - Очекујемо ускоро да испалимо и прве противградне ракете у Казахстану. То би био велики посао за нас и Шумадију.

Он је рекао да је са представницима Казахстана разговарао о могућности да се нађе стратешки партнер за "Петрохемију":

- У овом предузећу имамо резерве у новцу, али ако нафта почне да скаче нећемо моћи да издржимо.

У престоници Казахстана је и делегација у којој су министри Александар Вулин, Зорана Михајловић, Расим Љајић, Александар Антић и Бранислав Недимовић, који су са домаћинима потписали више споразума.

ОРДЕЊЕ И ДУШАНОВ ЗАКОНИК

ПРЕДСЕДНИК Србије и председник Казахстана одликовали су један другог. Назарбајев је шефу српске државе доделио Орден пријатељства првог реда Републике Казахстан. Вучић је колеги уручио Орден Републике Србије на великој огрлици.

А шеф наше државе поклонио је универзитету фототипско издање Душановог законика.

ПОТПИСАНА ДОКУМЕНТА

* Споразум о сарадњи у борби против криминала

* Споразум о узајамном разумевању у области политике младих

* Меморандум о сарадњи и размени искустава у области грађевинарства

* Меморандум о сарадњи у области ваздушног саобраћаја


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације