Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond (MMF) razgovarali su danas da ukupno povećanje plata u javnom sektoru bude oko sedam odsto, izjavio je šef Misije MMF Džejms Rouf.

Gostujući na RTS Rouf je rekao da će Vlada u narednih nekoliko nedelja saopštiti koliko će procenat povećanja biti po sektorima, a to povećanje, kaže, ide paralelno sa rastom BDP.

"Sistem novih zarada koji Vlada predlaže, sa mogućnošću da se uravnoteže plate u javnom sektoru na jedan bolji način, tako oni koji zaslužuju više plate - prosvetni radnici, lekari, medicinske sestre će dobiti veće povećaje i nadam se da će te reforme proći", rekao je Rouf.

PROČITAJTE JOŠ: MMF očekuje rast Srbije od 4,2 odsto u ovoj godini

Govoreći o penzijama, on je istakao da će nakon četiri godine penzije biti "odmrznute", kao i da će se ravnomerno povećavati.

Prema njegovim rečima, sa Vladom je razgovarano i da od 2019. budu doneti novi propisi indeksiranja penzija, kojima bi povećanje penzija bilo zasnovano na pravima.

PROČITAJTE JOŠ: Misija MMF: Veliki pomak u reformi plata u Srbiji; Zadovoljni privatizacijom RTB Bor

Iako je Srbija ekonomski dosta napredovala i što je njenim rezultatima MMF zadovoljan, Rouf je konstatovao da uvek postoje oblasti koje bi trebalo da se razvijaju brže, te pohvalio dobru privatizaciju RTB Bora i PKB-a, ali zamerio što se kasni sa privatizcijom Petrohemije.

"Sve ukupno gledano, program reformi ide kako treba", ukazao je Rouf i dodao da rast privrede u Srbiji može brže da raste, ali to zavisi od rešavanja problema u njenom poslovnom okruženju, kao što su bolja poreska uprava, pravosuđe i državan uprava.