I Kanađani traže zlato kod Boljevca

Lj. T.

04. 10. 2018. u 10:02

И Канађани траже злато код Бољевца

Hoće li biti zlatne groznice u okolini Boljevca

Kompanija "Mundoro" zajedno sa "Friport Mekmoranom" istražuje rude. Na lokalitetu "Tilva roš" već našli sloj sa 30 grama po toni

KANADSKA kompanija "Mundoro" zaključila je ugovor o strateškom partnerstvu sa američkom rudarskom korporacijom "Friport Mekmoran", jednom od najvećih kompanija te vrste na svetu, o zajedničkom istraživanju okoline boljevačkog sela Savinac, gde su, na lokalitetu poznatom kao "Tilva roš" pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gram po toni srebra - saznaju "Novosti".

Pored te lokacije, "Mundoro" će sa "Friportom" zajednički istraživati i lokalitet "Bačevica", koji se takođe nalazi u ovom delu Srbije. Amerikanci bi, uz uslov da u geološka istraživanja ovih oblasti investiraju 40 miliona dolara, trebalo da postanu vlasnici 75 odsto istražnih prava na ove dve lokacije.

Inače, "Friport" poseduje blizu 40 odsto istražnih prava u donjoj zoni ležišta Čukaru peki, kod Bora. Tu su, u saradnji sa kanadskom kompanijom "Nevsun", za čiju je kupovinu ponudu dostavila kineska kompanija "Ziđin", strateški partner RTB "Bor", preliminarno ustanovili rudne rezerve od 14 miliona tona bakra i gotovo 300 tona zlata.

Pročitajte još - Mašine iz Boljevca na 34 tržišta sveta

"Mundoro" ima istražna prava i u okolini Borskog jezera gde, u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC), obavlja geološka istraživanja te oblasti na površini od 46 hektara.

"Mundoro" i JOGMEC sprovode geološka istraživanja i na još tri lokaliteta u Timočkoj Krajini - Dubrava, Padina i Železnik - koja se nalaze u okviru Timočkog magmatskog kompleksa, za koji geolozi smatraju da je veoma bogat rudama bakra i zlata.

KO JE KO

JOGMEC je najveća japanska kompanija, koja je u vlasništvu države, koja se bavi eksploatacijom nafte, gasa i rudarenjem. "Mundoro" je kanadska istraživačka kompanija, koja je svetskoj javnosti postala poznata nakon što je u kineskoj provinciji Maoling pronašla nalazište zlata. Kanađani su prodali 95 odsto istražnih prava u toj oblasti Nacionalnoj rudarskoj kompaniji Kine, sa sedištem u Hongkongu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Raca Milosavljevic

04.10.2018. 11:38

... tako to rade nase vlasti u zadnjih dvadesetak godina ... sve sto je vredno strancima ... plus im skolujemo strucnjake za dzabe ... i onda dovedu neke strane investitore,daju 8-10 hiljada evra iz nasih dzepova subvencije,plata bude 20 000 dinara ... to je mudrog danonocnog i posvecenog rada predsednika i saradnika ... kukala nam majka ...

Pedja

04.10.2018. 12:06

Sve će biti prekopano, zabetonirano, upropašćeno...Kakav odnos prema otadžbini...

Vatro Marx

04.10.2018. 12:31

Sta Srbija mema exsperte za ispitivsnjeraznih metala treba pizvati Kanadiu daispituju ili traze , Sramota zar ne.