Rusi dronom obrađuju njive

N. SUBOTIĆ

21. 05. 2018. u 11:02

Руси дроном обрађују њиве

Foto N. Subotić

Na 85. Međunarodnom novosadskom sajmu predstavljena upotreba bespilotnih letelica u poljoprivredi. Primena u mapiranju terena, pravljenju digitalnih planova, proceni količine vlage u zemljištu

BESPILOTNE letelice iz Rusije mogle bi, sudeći prema interesovanju poljoprivrednika i kompanija iz oblasti agrara, uskoro da se pojave i nad njivama u Srbiji. Kompanija "Gama robotiks" iz Moskve, koja se bavi bespilotnim letelicama, predstavila je, u okviru 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu mogućnosti ovih letelica, pre svega u poljoprivredi.

Igor Tretjakov, direktor ove kompanije, uz podsećanje da je za nastanak prvih bespilotnih letelica zaslužan upravo Nikola Tesla, naveo je kako se oblast primene dronova sve više širi i njihovo tržište godišnje raste čak za trećinu.

PROČITAJTE JOŠ: Uz dron i senzor bogatije brazde

- Trenutno je tržište bespilotnih letelica vredno oko osam milijardi dolara, a očekujemo da će mu vrednost do 2020. godine dostići i celih 12 milijardi evra - optimističan je Tretjakov. - Udeo poljoprivrede u ovom paketu je oko sedam odsto, tako da je jasno kolika je vrednost u pitanju.

Dronovi ruskog proizvođača, kako je objasnio Simeon Jevlahov iz iste kompanije, već su našli primenu u Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ: Dron procenjuje štetu na njivama

- Koristimo ih, u poljoprivredi, u kojoj tek treba da pokažu svoje mogućnosti, ali i u šumarstvu, vodoprivredi, pa čak i u građevinarstvu i saobraćaju, jer, na primer, naše železnice njima nadgledaju pruge - objasnio je Jevlahov. - O tome kolika je korist od dronova u vanrednim situacijama ne treba ni da govorim.

Ova kompanija bi, kako je precizirao Jevlahov, za nekih godinu dana, tržištu Srbije trebalo da ponudi kvadrikoptere i letelice koje podsećaju na avione.

- Dronovima se, već sada, u Rusiji analizira zemljište, prave se digitalni planovi terena, utvrđuje koliko ima vlage u zemljištu, a mogu da se kontrolišu i putem GPS - naveo je Jevlahov. - Interesovanje potencijalnih kupaca iz Srbije je veliko, a cena ovih dronova, sa pratećom kamerom, u Srbiji bi trebalo da bude oko 50.000 evra. Verujem da će se to ulaganje brzo isplatiti.

NAMENA

DRONOVI ruskog proizvođača u poljoprivredi mogu da se koriste za monitoring useva, inventarizaciju poljoprivrednog zemljišta, planiranje melioracionih mera, planiranje i kontrolu melioracionih radnji, a takođe i za planiranje i kontrolu agrotehničkih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

olga

21.05.2018. 13:31

Gde se obrađuju te njive?Rusi još pišaju u poljskim VC-eima čim se izađe iz Moskve.Rusija je dno dna sa platom 6oo $