PRIORITET zemlje je digitalizacija, nastavak rada na e-upravi, i dalje kreiranje poslovnog ambijenta koji će omogućiti dalji rast i naravno dalji rad i posvećenost evropskim integracijama, izjavila je u sredu premijerka Ana Brnabić u svom obraćanju na Kopaonik biznis forumu. Ona je posebno podvukla da moramo sami da kreiramo ekonomsku politiku, a ne da nam je kreiraju okolnosti.


PROČITAJTE I: Jug Srbije brani banke, a sever klijente

Premijerka je istakla da je vizija Srbije - moderna evropska država koja je lider u regionu, i dodala i da Strategija EU za region pokazuje da smo na dobrom putu. Vladavina prava i jačanje institucija su prioritet, dalja reforma pravosuđa i osnaživanje evropskih vrednosti takođe.

- Da bismo sve postigli neophodna je politička volja, a ova vlada je ima - naglasila je premijerka. - Budžet za 2018. godinu je razvojni. Za kapitalne investicije izdvojeno je čak 128 milijardi dinara, što je za 36 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Više od 40 odsto tog iznosa planirano je za projekte izgradnje saobraćajne infrastrukture. Povlačenje ovih sredstava i efikasnija implementacija infrastrukturnih projekata, jedan je od osnovnih činilaca za ostvarenje planiranog rasta BDP-a. Potpisivanje Sporazuma o formiranju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, čije sedište je u Beogradu, stvoriće uslove za dalji ekonomski razvoj Srbije, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.


Premijerka je pomenula i najvažnije infrastrukturne projekte čiji završetak će izmeniti geostratešku poziciju Srbije. Reč je o koridorima 10 i 11, Moravskom koridoru (auto-put Pojate - Preljina) i takozvanom Auto-putu mira (Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač):

PROČITAJTE I: Veće penzije i plate od jeseni


- Završetkom radova na Koridoru 10 i nastavkom radova na Koridoru 11, odnosno početkom radova na deonici Preljina - Požega, oslobodićemo značajne resurse koji su nam potrebni da se više fokusiramo na železničku infrastrukturu.

U domenu železničkog saobraćaja naglasila je značaj projekta Budimpešta - Beograd, prvog u ovom delu Evrope u okviru inicijative "Pojas i put".

Ona je rekla da je plan da ove godine BDP bude 3,5 odsto.


PROČITAJTE I: Srpski minus najskuplji u Evropi


SPREČAVANjE PRANjA NOVCA

NIJE tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma - istakla je Ana Brnabić, podsetivši da je naša zemlja to pokazala u vreme migrantske krize kada je dobila i pohvale od Evropske komisije i zemalja širom sveta, ne samo zbog humanog postupanja s migrantima, već i zato što je sprečila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Ona je, u vezi s izveštajem međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekla da su u tom izveštaju korišćeni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU. Srbija se našla na listi za monitoring FATF, a Brnabićeva napominje da je Srbija od tog izveštaja kojim je stavljena pod monitoring već napredovala i usvojila čak šest sistemskih zakona.