KONCERN "Farmakom", sa još osam zavisnih preduzeća, za poreze i doprinose duguje gotovo pet milijardi dinara, odnosno celih 40 miliona evra. Ove firme Miroslava Bogićevića danas su u stečaju, a pre samo pet godina upošljavale su 3.494 radnika. Većina ih je i dalje bez posla.

PROČITAJTE JOŠ - SERIJAL "NOVOSTI":Zbog neplaćenih poreza oštećeno bar 420.000 radnika

Ovaj "biznismen" sa svojim firmama nažalost nije jedini na spisku najvećih poreskih dužnika koje je Poreska uprava objavila posle godinu i po zatišja. Društvo mu prave i drugi poslodavci, koji i dalje važe za uspešne poslovne ljude, uprkos istoriji u kojoj je bilo i sudskih procesa, sumnji na zloupotrebe službenog položaja, pa i pojedinih pravosnažno osuđenih. A porezi i doprinosi nisu njihovi jedini niti najveći dugovi. Niti su najčešći razlog zašto su završili na sudu.

Bogićevićeve firme se u javnosti povezuju sa Dušanom Petrovićem, nekadašnjim ministrom pravde, a potom i poljoprivrede, koji je bio i potpredsednik Demokratske stranke - iako ni u jednom papiru ne postoji njihova direktna veza. Tako se na listi najvećih dužnika, doduše u reorganizaciji, našao i šabački "Inter-kop", sa 411 miliona dinara duga. To građevinsko preduzeće se, nezvanično, povezuje upravo s Bogićevićem i Dušanom Petrovićem, iako je u zvaničnom registru APR upisan drugi vlasnik.

PROČITAJTE JOŠ - Poreske obaveze preduzetnika u Srbiji veće nego u Nemačkoj

Bogićević je sudski procesuiran zbog nezakonitog odobravanja i korišćenja čak 42 kredita Privredne banke Beograd od strane šabačkog "Farmakoma" ("opravdana sumnja na krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica kojim je 'Farmakomu' pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 3,9 milijardi dinara").

Goran Perčević, nekadašnji visoki funkcioner SPS, vlasnik je "Interkomerca", koji je trenutno u postupku reorganizacije (kroz UPPR). Na listi PU se nalazi zbog ukupno 229,14 miliona dinara poreskog duga, što je oko dva i po miliona evra. Osim pomenute firme, na listi su i "Koteks" u stečaju i "Zlatarka Komarani", koja posluje uz blokirane račune.

I Perčević je "pao" zbog malverzacija sa kreditima, ali u Univerzal banci. On se sumnjičio da je bez poštovanja zakonske procedure odgovornog lica dobio 34 kredita kod Univerzal banke, u iznosu većem od 1,3 milijarde dinara. Osim što same firme u startu nisu bile kreditno sposobne za tolike iznose zajma, ni sredstva obezbeđenja nisu bila odgovarajuća. I Univerzal banka je, kao i Privredna banka Beograd, završila "pod katancem".

Među tajkunima sa liste najvećih dužnika nalazi se i Željko Žunić, vlasnik "Beohemije", sada u stečaju, koja duguje više od 579 miliona dinara. Ova firma je u međuvremenu prodata iz stečaja i novi kupac regularno posluje pod istim imenom. Međutim, posluje i pod istim poreskim brojem, pa ispada da ga poreznici duže.

- Poreski dug prelazi na stečajnu masu "Beohemije", tako da bi trebalo da se vodi pod drugim poreskim brojem - objašnjava stečajni upravnik Vasilije Jovanović. - Poreznici to nekada ne urade. U svakom slučaju, to nije dug prodate "Beohemije", i on se sukcesivno namiruje iz stečajne mase. Već su isplaćeni poreski dugovi iz prva dva isplatna reda. Kako se unovčava imovina, tako će se namirivati i dugovi.

Na listi izuzetno zaduženih je Veterinarski zavod Zemun Dragana Đurića, koji je sada u stečaju, sa upisanih 307 miliona dinara duga, koliko potražuju poreznici. Đurić je, između ostalog, vlasnik "Zekstre" (dug od 469 miliona dinara) i "Optike" (dug od 55 miliona dinara), i nekadašnji predsednik FK Partizan. I on je poznat po dobrim političkim vezama.

Svu četvoricu povezuje i "slučaj Univerzal banke". Njih je, naime, s početka 2014, posle propasti banke, prozvao jedan od najvećih akcionara Nebojša Divljan, tvrdeći da su u toj instituciji, pod povlašćenim uslovima dobijali kredite, koje nisu vraćali. Nezvanično, ukupan dug ove četvorke prema Univerzal banci dostigao je čak četiri i po milijardi dinara. Svi krediti su dodeljeni za vreme vlasti koalicije DS-SPS.

Žunić i Perčević su bili i poslovno povezani kroz vlasništvo u preduzećima. Žunićeva "Beohemija" bila je akcionar u firmama-ćerkama Perčevićevog "Interkomerca".


ČUVENA JALOVINA U SRPSKOJ BANCI

POVLAŠĆEN položaj Miroslava Bogićevića ogledao se i u tome što je za kredite koje je podizao za svoje firme u sada ugašenim bankama garantovao imovinom koju nijedna ozbiljna banka ne bi smela da prihvati. Tako se još prepričava slučaj kada je "Farmakom" za kredit garantovao jalovinom iz rudnika "u kojoj sigurno ima zlata".

Reč je o Srpskoj banci, koja zbog svojevremeno loše politike odobravanja kredita, doduše nije ostala bez dozvole za rad, ali je postala banka s posebnom namenom, koja više ne posluje sa građanima i privredom. I ona je skupo platila poslovanje sa Bogićevićem, Perčevićem, Žunićem...

(Sutra: Loši direktori i dalje upravljaju)