Svaki šesti ulagač Srbin

S. BULATOVIĆ

06. 06. 2017. u 16:00

Сваки шести улагач Србин

Među našim firmama koje su dobile subvencije je i čačanski "Čipsi vej",foto Tanjug/S.Radovanović

Tokom poslednje dve godine podsticajna sredstva za investicije dobilo pet firmi sa domaćim vlasništvom. Potpisan 31 ugovor za ukupno 111,7 miliona evra subvencija, a našima 4,2 miliona

TOKOM poslednje dve godine pravo na pomoć iz budžeta stekao je 31 investitor. Među njima je i pet kompanija iz Srbije. Iako je u međuvremenu počela i primena novog Zakona o ulaganjima, čiji je osnovni cilj bio izjednačavanje statusa stranih i srpskih kompanija, od ukupno 111,7 miliona evra odobrenih subvencija, našim firmama će pripasti svega 4,2 miliona evra. Od početka ove godine Uredbom su cenzusi za dobijanje dotacije države dodatno smanjeni, kako bi u krug ušlo više srpskih kompanija, ali konkursi po novim pravilima još nisu okončani.

Kako saznajemo u Ministarstvu privrede, za dva meseca, koliko traje javni poziv, interesovalo se oko 50 ovdašnjih firmi, a šest je i konkurisalo. Kada je pre nekoliko godina analiziran odnos učešća domaćih i stranih ulagača, domaći su bili u brojčanoj prednosti - 132 prema 116. U tom momentu bilo je dodeljeno 297,4 miliona evra subvencija. Domaćim firmama je pripalo 68 miliona evra ili 23 odsto.

- Domaće kompanije najčešće imaju manje investicione kapacitete od stranih i kako bismo ih podstakli na ulaganja, od ove godine sniženi su pragovi koji se odnose na minimalan broj radnih mesta i visinu investicije - kažu u Ministarstvu privrede.

- Nova Uredba predviđa da je neophodno otvoriti deset radnih mesta u najnerazvijenijim opštinama, do 50 u najrazvijenijim. Spušten je prag kada je u pitanju minimalna vrednost investicije, sa 250.000 evra na 100.000 evra u najnerazvijenijim do 500 miliona evra u razvijenim opštinama. Cilj je da dobijamo realne i izvodljive projekte, koje će korisnici sredstava moći da sprovedu.

Investitori se, pokazuju računice Ministarstva privrede, u proseku pomažu sa po 7.000 evra po radnom mestu u nerazvijenim i devastiranim područjima, a sa po 3.000 u razvijenim delovima. Među domaćim kompnijama koje su uspele da dobiju podsticaj je i "Čips vej" iz Čačka.

- Ovo je drugi put da nam država odobrava subvencije - kaže Ljiljana Kovačević, direktor pravne službe u kompaniji "Čips vej". - Konkurisali smo i dobili sredstva i 2013. godine, preko tadašnje Agencije za strana ulaganja. I sada su nam odobreni podsticaji za novu investiciju. Mi smo već ispunili uslove za prvu tranšu. U ovoj godini smo uposlili 45 novih radnika. Naš utisak je da su domaći investitori izjednačeni sa stranima.


DOBITNICI

MEĐU pet kompanija koje su dobile sredstva je i FOS iz Surdulice, koji će dobiti blizu 1,4 miliona evra podsticaja. "Tim-kop" iz Temerina će dobiti blizu 680.000 evra, a "Sveti Nikola" iz Sečnja oko 980.000 evra. "Čips vej" ima pravo na podsticaj od oko 592.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ivanka Kosovka

06.06.2017. 18:41

Treba da bude svaki drugi ulagač Srbin. Nisu dobro raspotedjeni podsticaji. Ko odredjuje kome ce se dodeliti stredstva? Covek ima 40 radnika, u sezoni i preko 50, redovno konkurise -nikada ni odgovor nije dobio....

Ђорђе

07.06.2017. 05:49

Ма зашто помагати наше фирме?Ваљда је циљ да стране фирме добро живе и да се богате у србији а наше су ионако пребогате.Туђин је увек бољи.

Томо

07.06.2017. 05:50

Укинути те субвенције за странце а тај новац од сто милијона евра уложити у пољопривреду и помоћ породицама које имају више од троје деце.