Struka ponovo ZABRINUTA zbog porasta broja obolelih: Predrag Kon najavio NOVE MERE – Ako bude potrebe BIĆE OBAVEZNE!

Novosti onlajn

13. 06. 2020. u 10:49

Prema poslednjim podacima za 24 časa u Srbiji je registrovano 73 nova slučaja zaraze

Струка поново ЗАБРИНУТА због пораста броја оболелих: Предраг Кон најавио НОВЕ МЕРЕ – Ако буде потребе БИЋЕ ОБАВЕЗНЕ!

Foto: N. Skenderija

EPIDEMIOLOG Predrag Kon, koji je mesecima unazad na čelu struke u Vladinom Kriznom štabu, oglasio se povodom aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i odnosa građana prema merama prevencije.

On je na svom Fejsbuk profilu spomenuo i antivakcinalni pokret, kritičare vanrednog stanja, postupanje po sili zakona.

- U Srbiji epidemija COVID-19 se politizovala, a posebno se koristi od strane antivakcinalnog pokreta. Ne smatram to neobičnim, ali sam zabrinut zbog ozbiljnog nepoverenja srpskog društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini koja je UVEK temelj svakog zdravstvenog sistema. Svaka nadgradnja bez ojačanog temelja nije dobro i detaljno osmišljena.

- Najveći kritičari vanrednog stanja zbog covid 19 i policijskog časa sada su potpuno šokirani skidanjem istog. Mere i dalje postoje, ali su trenutno na nivou preporuka (ako bude potrebno biće opet obavezne bez vanrednog stanja). Nepoštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite izaziva šok kod onih koji su govorili o "nerazumnim" restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi.

- Da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz ne poštovanja ovih obaveza? Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to UVEK rat protiv biološkog agensa. Obaveza da se vodi računa da nikoga ne zarazimo odnosi se ne samo na covid19 već i bilo koje druge zarazne bolesti i u vanpandemijskim uslovima. Srbija ima svoju preventivnu medicinu - poručio je Kon na svom profilu.

Prema poslednjim podacima za 24 časa u Srbiji je registrovano 73 nova slučaja zaraze. U istom periodu nije bilo preminulih.

U Beogradu se ponovo beleži veliki broj zaraženih. Kako je prethodno navodila epidemiolog Darija Kisić Tepavčević novi slučajevi zaraze povezuju se sa proslavama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Савесни грађанин

13.06.2020. 11:09

Па нормално кад сте пустили за дерби 25.000 људи, наравно да ће бити још пораста оболелих

Boba

13.06.2020. 21:06

Narode da li je moguce da necemo da vodimo sami racuna o svom zdravlju nego nam trebaju vanredna stanja.Niko nenosi masku,nepostuje se rastojanje a kada se uvede vanredno stanje onda svi kukaju.Gospodo brinite o sebi .Nismo valjda retardi pa da nam stalno za vratom bude policija.Da li neko nekoga tera da ide na utakmice,proslave ili bilo kakve skupove.A kada se vec ide treba maksimalno povesti racuna o zdravlju svak o svom.