PRIJEMNI ispiti za upis na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu biće organizovani u periodu od 29. juna do 5. jula, a budućim brucošima je na raspolaganju ukupno 4.700 mesta - 3.200 o trošku budžeta i 1.500 za one koji će sami snositi troškove akademskog obrazovanja.

- Reč o kvotama koje su ostale posle lanjskog septembarskog roka, kada je broj studenata na osnovnim studijama smanjen za 60 mesta. Tako je i sada, dakle 30 mesta manje na Građevinsko-arhitektonskom, 20 na Pedagoškom, devet na Prirodno-metematičkom i jedno na Fakultetu umetnosti. Zadovoljni smo jer će fakulteti broj upisnih mesta koja su smanjena moći da prebace na samofinansirajuće, s tim što bi Senat trebalo da donese odluku o broju studenata koji će plaćati akademsko obrazovanje - objašnjava prorektor Univerziteta u Nišu zadužen za nastavu prof. dr Vlastimir Nikolić.

Kaže i to da prijavljivanje počinje 22, trajaće do 27. juna, a - po preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - potrudiće se da što više kandidata to obavi elektronski. Dokumentaciju će biti moguće poslati i poštom, mada će raditi i šalteri po fakultetima...

- Datume prijemnih ispita određuju sami fakulteti, a kompletna procedura upisa mora da bude završen do 17. jula. Tri dana kasnije, u podne, ističe rok u kojem su fakulteti obavezni da Univerzitetu dostave podatke o broju upisanih i broju slobodnih mesta - tumači prof. dr Vlastimir Nikolić.

Ističe i to da će tokom prijemnih ispita biti poštovane preventivne mere, pa će razmak između kandidata iznositi dva metra, a biće obezbeđen i veći broj sala za polaganje. Pritom, ove godine nisu promenjeni iznosi upisnina i školarina, pa najmanje treba platiti za Mašinski, odnosno Tehnološki fakultet u Leskovcu (45.000), a najviše pri stupanju na Medicinski i na Fakultet umetnosti - po 120.000 dinara.EKSTRA KVOTE

NA master akademskim studijama biće oko hiljadu mesta o trošku budžeta i oko 1.230 za samofinansirajuće. Država će plaćati usavršavanje i 105 akademaca na doktorskim studijama, a 345 njih će sami snositi troškove.

Odobreno je i 90 mesta za afirmativne mere - školovanje pripadnika romske populacije, osobe sa invaliditetom i one koji su srednje škole završili u inostranstvu.