Ukinuto odeljenje na srpskom, budući turistički tehničari učiće - samo na mađarskom: Skandal u Bačkoj Topoli, u Srbiji ne mogu da se školuju na maternjem jeziku

J. LEMAJIĆ

četvrtak, 28. 05. 2020. u 11:00

Укинуто одељење на српском, будући туристички техничари учиће - само на мађарском: Скандал у Бачкој Тополи, у Србији не могу да се школују на матерњем језику
Smanjena kvota i za upis u gimnaziju na većinskom jeziku, nezadovoljni i nastavnici
IAKO veliki broj osmaka u Bačkoj Topoli želi da se obrazuje za turističko-hotelijersku struku, sadašnjom odlukom Ministarstva prosvete oni to ove godine neće moći da urade na srpskom jeziku. Krovno telo odobrilo je plan upisa za narednu godinu, po kom Gimnazija i ekonomska škola "Dositej Obradović" profil turističko-hotelijerski tehničar može da upiše samo na mađarskom jeziku.

- Naša škola je predala zahtev za plan upisa pet odeljenja, kao i prošle godine - dva odeljenja opšteg tipa gimnazije na srpskom i jedno na mađarskom jeziku i smer turističko-hotelijerski tehničar po jedno odeljenje na oba jezika. Na srpskom jeziku smo dobili samo jedno odeljenje gimnazije, smer turistički tehničar nam je odobren samo na mađarskom jeziku, uprkos velikom interesovanju đaka - kažu članovi sindikata zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi. - Da ne bude zabune, nemamo ništa protiv otvaranja odeljenja na mađarskom jeziku, ali tvrdimo da je potrebno da odeljenje bude upisano i na srpskom jeziku.

POKRAJINA OVAJ obrazovni profil je uveden na izričit zahtev Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine - rečeno nam je u Ministarstvu prosvete na pitanje zbog čega se na turističko-hotelijerski smer deca mogu upisati samo na mađarskom jeziku.

U ovoj školskoj godini u opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš osnovnu školu završava ukupno 157 učenika na srpskom nastavnom jeziku, a konkurs je raspisan za 150 mesta. Radi poređenja, na mađarskom nastavnom jeziku ukupno završava 216 učenika, a konkurs je raspisan za 270 mesta.

- Reč je o neravnomerno raspoređenim kvotama upisa i zato će škola uložiti žalbu i tražiti otvaranje još jednog odeljenja. U svim odeljenjima gimnazije na srpskom nastavnom jeziku trenutno ima više od 30 učenika, što je više nego što je propisano. Sigurni smo da bi tako bilo i sa odeljenjem turističkog tehničara, jer znamo da veliki broj naših sugrađana putuje u okolna mesta da bi pohađao slične profile - dodaju zaposleni. - Ekonomska škola se i otvorila zbog velikog interesovanja naše dece, a sada se sve čini da se ona ugasi. Opština će plaćati put đacima do Subotice, Kule ili Novog Sada, jer ne može da ponudi alternativu da se školuju za ekonomske smerove, iako za to ima i kadrovski i prostorni kapacitet. Očigledno nije postojala politička volja da se odeljenja otvaraju na srpskom jeziku, ne preostaje ništa drugo nego da mislimo da nekome nije u cilju da ekonomska škola nastavi da radi. Učenici škole "Dositej Obradović"

PROBLEM I ZA ZAPOSLENE

KAKO se broj odeljenja sa nekadašnjih 18 smanjio na 10, upitna su i radna mesta profesora i vannastavnog kadra.

- Ukoliko Ministarstvo ne bude imalo sluha, ove školske godine veliki broj naših zaposlenih, a među njima nisu samo nastavnici, ostaće bez posla ili dela svoje norme - dodaju u sindikatu.Komentari (12)

Di

28.05.2020. 11:41

Srbijo nema ti spasa. Mi smo jedina drzava na planeti u kojoj djeca ne pohadjaju skolu na osnovnom drzavnom jeziku. Pa se onda cudimo kada za 20-30 godina ta djeca tvrde na oni i nisu dio Srbije vec neke druge zemlje. Sami sebi stvaramo problem.

milovan

28.05.2020. 12:11

Srbija je to. Nemora na Srpskom,ali mora na Madjarskom. E zato Madjari neznaju Srpski. Jeli tako i u Madjarskoj.?? Ili je B Topola u Madjarskoj a mi to neznamo. Stidi se Srbijo,i Srbi iz Topole.

Pitu Guli

28.05.2020. 12:13

Ovo nema nigde, za rad u kojoj državi se spremaju ti koji će da govore na mađarskom jeziku? Srbija je šizofrena država, srpski jezik mora svi da znaju i da ga govore, a jezik manjina može biti samo jedan od predmeta, ne i jezik na kome će se obavljati kompletno obrazovanje, glumimo Jugoslaviju da bismo se dopali kome, mrziteljima svega srpskog?

Sara

28.05.2020. 22:01

@Pitu Guli - Zbog ove situacije treba smeniti sve koji su doneli ovakvu odluku. Ovi je drastican primer drzave da ozbiljno i strateski razmislja i deluje

Andromeda

28.05.2020. 16:36

podrzavam svaki komentar na ovu vest, svima pozitivni palac gore...i jos bi moglo da se negodovanja doda u komentarima....cude me ovi silni negativni komentari...posto manjine ocigledno ni ne znaju srpski ,ne verujem da oni kace palac dole....ostaju nam "srbi" ili zbunjeno nedeklarisani.

Predrag

30.05.2020. 10:22

Nemam reci za ovo..Dno dna..Oni svesno unistavaju srpstvo, i nas kao naciju.. Ovo nema nigde u svetu..