PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

POSLE 55 dana neviđenih u savremenoj istoriji, Francuzi su u ponedeljak počeli postepeno da izlaze iz izolacije.

Lagano se budi privreda, otvoreno je, uz stroge mere higijene, 400.000 preduzeća, ljudi su polako krenuli na posao, naravno, usporenim ritmom. Rad od kuće je i dalje prioritet.

Opet rade i pružaoci usluga. Jedna frizerka na severu Pariza, u Klišiju, otvorila je salon tačno u ponoć i odlučila da radi bez prestanka čitavu noć i dan u ponedeljak. Frizeri su od ponedeljka među najtraženijim zanimanjima.

Otvorene su sve radnje, osim prostora s više od 40.000 kvadratnih metara, i to u tzv. crvenim regionima, kao što je pariski. U ovim regionima nisu otvoreni ni parkovi.

U metrou su obeleženi razmaci na podu i sedištima, da bi se održala distanca. Maske u prevozu su obavezne. U automate za piće i slatkiše na peronima ubačeni su i kompleti maski sa gelovima.

Na ulicama su ponovo gužve. Otvorene su opet i škole, ali s daleko manjim brojem đaka, na dobrovoljnoj osnovi. Umesto kilometar, kao do sada, građani mogu da se udalje sto kilometara od mesta stanovanja, i to bez potvrde. Svako dalje kretanje zahteva izuzetno ozbiljne razloge.

Restorani, barovi i muzeji ostaju, međutim, zatvoreni bar do početka juna. Na jednom mestu i dalje može da bude najviše desetoro ljudi, čak i na privatnim okupljanjima.

Vlasti ističu da bi, da nije bilo izolacije, u zemlji za mesec dana bilo 62.000 preminulih i nedostajalo 105.000 kreveta za reanimaciju. Intenzitet virusa opada, ali ne brzinom koja se očekivala. Čak 67 odsto Francuza je zabrinuto zbog ponovnog izlaska na ulice, a 83 procenta strahuje od ulaska u gradski prevoz.

FRANCUZI SLOBODNO U BRITANIJU

VELIKA Britanija neće "u ovoj fazi" primenjivati mere karantina na putnike koji dolaze iz Francuske, saopšteno je iz kabineta Borisa Džonsona i Emanuela Makrona nakon telefonskog razgovora dvojice lidera. Džonson je prethodno rekao da će "uskoro biti vreme da se uvede karantin za osobe koje avionom dolaze u Veliku Britaniju".