IAKO je mala matura za đake završnih razreda osnovne škole tek u junu, pripreme za ovaj važan test uveliko traju. I dok deca treba da ulože veliki trud kako bi dobro spremili ispit, roditelji moraju da napune svoje novčanike. Jer, čak i najbolji đaci idu na dodatne časove - bilo u okviru škole, nekog edukativnog centra gde se radi u grupama, ili uzimaju individualne privatne časove. Dodatna nastava besplatna je jedino u školama (i neke opštine je organizuju besplatno), dok su najskuplji privatni časovi, jer individualni rad može mnogo više da pruži učenicima nego grupni.

- Individualni časovi, koji traju sat i po, odnosno dva školska časa, koštaju izumeđu 10 i 30 evra. Najjeftiniji su časovi koje drže studenti, a najskulji kod profesora srednjih škola koji znaju koji se zadaci "vrte" na maturskim testovima, koji umeju da prenesu znanje i koji gotovo izvesno mogu da garantuju da će kandidat položiti maturski ispit - kaže za naš list jedna profesorka koja ima dugo iskustvo u držanju privatnih časova.

Deca obično uzimaju po 20 dvočasa iz srpskog i 20 dvočasa iz matematike. Ako ih plaćaju po 30 evra, računica pokazuje da priprema ova dva predmeta košta 1.200 evra. Osmaci uzimaju i po nekoliko časova iz nekog od predmeta sa kombinovanog testa, obično iz fizike i hemije. Tako ispada da dobra priprema jednog malog maturanta roditelje može da košta - 1.500 evra.

Inače, mala matura obuhvata proveru znanja iz sedam predmeta: srpski jezik, matematika, a pet predmeta ulazi u kombinovani test - fizika, biologija, geografija, istorija i hemija.

- Sa uvođenjem kombinovanog testa traže se dodatni časovi i iz geografije - ističe jedan profesor ovog predmeta. - Ali, oni ni po ceni ni po interesovanju ne mogu da se mere sa matematikom i srpskim jezikom.

Roditelji sa nešto plićim džepom decu mogu da šalju u edukativne centre koji su jeftiniji, a radi se u grupama. Za jedan dvočas u manjoj grupi u proseku potrebno je izdvojiti oko 800 dinara.

- Mi držimo po 32 časa iz srpskog, isto toliko iz matematike i 40 časova iz kombinovanog testa. Ceo taj paket košta 41.600 dinara, plaća se u četiri rate po 10.400 dinara. Ko se odluči samo za jedan predmet - matematiku ili srpski - to košta 15.200, može da se plati na četiri rate po 3.800. A, ako neko hoće časove iz oba ova predmeta onda je cena 27.600 ili na četiri rate po 6.900 - objasnili su za "Novosti" u jednom privatnom centru za edukaciju.

Po zakonu, škole su dužne da organizuju pripremnu nastavu i to najmanje 20 časova, a neke su počele još u septembru. Među njima je i OŠ "Stevan Sinđelić".

- Radi se uveliko. Ranije smo počeli sa pripremama srpskog jezika i matematike, a kasnije i iz predmeta koji ulaze u kombinovani test - kaže nam Biljana Nešković, direktorka ove škole. - Zimski rasput iskoristili smo za odmor, a u drugom polugodištu krećemo najozbiljnije.

Naša sagovornica naglašava da deca u početku krenu ambiciozno, ali malo kasnije ih entuzijazam napusti. Kako se matura približava, i interesovanje se povećava.

Radno je i u školi "Ćirilo i Metodije", a direktorka Manuela Ilić ističe da pripremna nastava traje tokom cele godine.

- Od 1. septembra držimo časove iz srpskog i matematike i tu se ozbiljno radi, a imamo i časove iz predmeta iz kombinovanog testa. Kod nas se čak i u nižim razredima skreće pažnja na oblasti koje su zastupljene na maloj maturi, pa nastavnici te oblasti pojačano obrađuju sa mlađom decom tokom redovne nastave - ističe Manuela Ilić.

Prema školskom kalendaru, mala matura biće održana 17, 18. i 19. juna. Prvog dana je, kao i obično, test iz srpskog jezika, drugog iz matematike i trećeg dana radi se kombinovani test.

Proba male mature održaće se 27. i 28. marta, prvog dana radiće se zadaci iz srpskog jezika i matematike, a sledećeg iz kombinovanog testa.

Foto I.Marinković

Da podsetimo, na maloj maturi vrednuje se uspeh iz šestog, sedmog i osmog razreda i to učeniku može da donese 60 bodova, dok testovi sa male mature nose 40 bodova - matematika i srpski po 13, a kombinovani 14 bodova.

Učenici mogu da steknu i dodatne bodove, ako su osvajali nagrade na takmičenjima iz predmeta u osmom razredu. Tako, uspesi na međunarodnim takmičenjima nose najviše bodova - za prvo mesto dobija se - 12, za drugo 10, za treće osam bodova.

Za uspehe na republičkim takmičenjima dobija se - za prvo mesto šest bodova, za drugo četiri boda i za treće mesto dva boda.


ZBIRKE ODAVNO U PRODAJI

ZBIRKE zadataka za pripremu osmaka za završni ispit iz srpskog, matematike i kombinovanog testa su u prodaji. Svaka zbirka sadrži po 450 zadataka. Zbirka za maternji jezik košta 340 dinara, za matematiku 230 dinara, a kombinovana 220 dinara. Pored toga, u prodaji je i publikacija koja sadrži testove sa završnih ispita prethodnih godina.

Foto N.Živanović

ŠTA IH NAMUČI

MALI maturanti svake godine imaju ponešto što ih namuči. Tako, iz srpskog jezika poslednjih godina muke su imali sa "Kosovskim bojem", "Tomom Sojerom", jednom ih je namučilo i "Sumnjivo lice"... Iz matematike se žale na geometriju. A prošle godine najviše primedaba imali su na način na koji su formulisana pitanja - nije im bilo jasno šta se od njih traži.