VLAST u Crnoj Gori, predvođena Milom Đukanovićem, pokušaće da iskoristi aktuelnu situaciju da ojača Crnogorsku pravoslavnu crkvu i da je stavi pod jurisdikciju Vatikana i pape, čuvajući "istočni obred".

Ovo je suština izveštaja Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, čiji je počasni predsednik Stipe Mesić, nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ i predsednik Hrvatske, inače potpisnik Apela 88, u kom se tvrdi da se Srbija meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i da želi da je vrati u zajednički državni okvir. IFIMES se oglasio povodom Zakona o slobodi veroispovesti analizom "Da li će Crnogorska pravoslavna crkva postati unijatska?". Predsednik instituta je Kreg T. Smit, bivši politički direktor Bele kuće, a aktivista je i Budimir Lončar, bivši jugoslovenski diplomata. U analizi se navodi da su se ulaskom Crne Gore u NATO stekli uslovi da se usvoji Zakon o slobodi veroispovesti!

PROČITAJTE JOŠ - Miraš se "utopio" u Slanom jezeru: Na plivanje za "Časni krst" u organizaciji tzv. CPC prijavio se - JEDAN kandidat


- Šizofreni strah da će u Crnoj Gori doći do rata, u koji će biti uključene Srbija i Rusija, zbog imovine SPC, ravan je mišljenju da će Crna Gora izaći iz NATO. Postojeću situaciju u Crnoj Gori najbolje koristi crnogorski predsednik Milo Đukanović. On je zloupotrebio članstvo u NATO i intelektualce iz regiona, pokušavajući da dezinformiše javnost izmišljajući opasnosti od mogućeg prenošenja sukoba u region - navedeno je u analizi IFIMES. - Izjava vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da neće priznati CPC došla je u pravo vreme Đukanoviću, što mu omogućava realizaciju drugog scenarija, a to je unijatizacija CPC. Kanonsko priznavanje CPC izvršilo bi se preko unijatizacije (grkokatolici), tako da bi CPC zadržala "istočni obred", ali bi imala poglavara rimskog biskupa - papu. CPC bi bila pod kanonskom jurisdikcijom Vatikana. Time bi Đukanović povratio izgubljenu naklonost Zapada, a to mu je posebno važno zbog predstojećih parlamentarnih izbora koji će se održati 2020. Time bi CPC osigurala kanonsko priznavanje, Đukanoviću produžetak vlasti, a Vatikanu bi bio osiguran ulazak u Crnu Goru "na velika vrata".

PROČITAJTE JOŠ - Akcija samozvanog poglavara tzv. CPC: Miraš sms porukama zove na loženje badnjaka (FOTO)


Oni navode i da je "jedini neuspeh Đukanovića u tome što nije uspeo da predsednika Srbije uvuče u igru i da on postane dežurni krivac za sve, pa i za destabilizaciju Crne Gore".

Borba za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori se nastavlja, a apel za odbranu SPC potpisalo je 12.240 ljudi, među kojima i akademici, brojni profesori, književnici, muzičari, glumci.

Milo Đukanović, foto predsedništvo Crne Gore

Posle Budve i Berana, i u Danilovgradu je pokrenuta inicijativa za stavljanje van pravne snage spornog Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja novog propisa, odnosno donošenja deklaracije o tome. U Danilovgradu je potpredsednik Demokratske narodne partije i odbornik u SO Danilovgrad Dragan Bojović dostavio u ponedeljak predlog Skupštini opštine da po hitnom postupku usvoji deklaraciju.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević takođe je zatražio hitnu sednicu SO Budva, sa samo jednom tačkom dnevnog reda - usvajanje deklaracije za poništenje Zakona o slobodi veroispovesti.

OČEKUJU PATRIJARHA

PATRIJARH Irinej prisustvovaće Svetosavskoj akademiji koja će se održati 26. januara u najsevernijem crnogorskom gradu, nakon protestne litije ulicama ovog grada. Ovo su saopštili predsednici Opštinskog odbora Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, Milan Lekić i Vladisalav Bojović.M. D.

Patrijar Irinej, Foto V.Danilov

MIRAŠEVCI ZAKAZALI

NA Bogojavljenje, malobrojne pristalice Miraša Dedeića pokušale su da organizuju plivanje za časni krst na jezeru Slano kod Nikšića. Međutim, odziv je bio nikakav - prijavio se samo jedan kandidat!