Predsednik Vučić je čestitao građanima Srbije i Vojsci Srbije nakon obilaska novih helikoptera Vojske Srbije.

Srbija ovo nikada nije imala. Napravili smo nešto što nikada nismo imali. Imali ste prezentaciju najmodernijih helikoptera. Zahvalan sam našim ruskim prijateljima što nam pomažu. Oni imaju svoju transportnu ulogu da voze vodu, specijalce za razne zadatke. Multifunkcionalni su. H145 je izuzento dobar helikopter takođe. Srećan sam što su svi naši letači i mehaničari zadovoljni. Ne žive samo za plate, već za svoju zemlju – kazao je predsednik Vučić.

Pročitajte još - Predstavljeni helikopteri Mi-35, H-145M i Mi-17, predsednik poručio: Zadovoljan sam i ponosan. Ovo povećava sposobnost Vojske Srbije u potpunosti (FOTO/VIDEO)

- Srećan sam, jer smo rešili pitanje javnih finansija. Uspeli smo da naša vojska bude vrlo dobro i da bude spremna na svaku odbranu od agresije. Hvala svima iz Ministarstva odbrane, pre svega jer smo uspeli da pronađemo novac. Kada vidim nove helikoptere razumem što ih neki zovu Đavoljim kočijama, za nas su oni čuvari naše zemlje, našeg neba – naglasio je Vučić.

Predsednik je naveo da helikopteri Mi-17 mogu da dejstvuju i u slučaju požara, kao i da te letelice mogu da prevoze specijalce za desante i slično.

Kako dodaje, helikopteri su dobijeni po povoljnim cenama, sa popustima i kazao da po ugovoru ne sme da otkrije tačnu cenu.

- Helikopteri su skupe mašine, ozbiljne. To je mnogo važno oruđe. Lete u paru i pokrivaju dve strane i imaju takvu moć, teška su meta. U savremenim uslovima, važni su – dodao je Vučić.

ODLUKA O OPREMANjU NAŠE VOJSKE JE UVEK SAMO NAŠA

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je odluka da se stane sa nabavkom novog naoružanja za vojsku odluka naše zemlje, kao i uvek, i odbacio navode da je to posledica pritisaka na Srbiju zbog saradnje sa Rusijom.

"Uvek je naša odluka. Ali, kada donosite odluke suočavate se sa mnogim kriterijumima. Snaga vojske je najvažniji, druga je finansijska mogućnost, a treće politička situacija u svetu", rekao je Vučić upitan da li odluka da se stane sa nabavkom novog oružja posledica pritiska zbog naše vojne saradnje sa Rusijom i dodao:

"Ne mogu pozitivno da vam odgovorim na to pitanje, iako biste se radovali".

Naveo je da je to samo jedan mali deo koji utiče na odluku.

"Kad dobijete upozorenje od Amerikanaca onda kažete ''dobro, polako...Ali mi ćemo i dalje da gledamo da naša Vojska bude najsnažnija. Ali, to nije jedina stvar...imate i finansije", rekao je Vučić.

Podsetio je da je cilj da se u okviru nacionalnog investicionog plana ulaže u mlade bračne parove, mlade naučnike, preduzetnike. . . , a da istovremeno i vojska treba da napreduje.

Vučić je ukazao da je država mnogo novca do sada postrošila na nabavku oruđa i oružja, koje sada stiže, iako je kupljeno ranije, kao što će stići još onoga što je već nabavljeno i da je ponosan što vojska danas izgleda mnogo bolje nego ranije.

DOBILI ZNAČAJNE POPUSTE OD RUSA ZA HELIKOPTERE

Srbija je dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara koliko košta nabavka četiri helikopetra.

"O ugovoru se ne govori. Dobili smo znacajne popuste od ruske strane za nabavku. Reč je o više od 10 miliona, a manje od 20 miliona, ne može da bude velika razlika, dobili smo veoma povoljne cene. Hvala našim ruskim prijateljima", rekao je Vučić.

Dodao je da govori o cenama po jednom helikopteru, kao i da smo nabavili četiri helikopetra Mi-35 i tri nova Mi-17, pored već dva nabavljena Mi-17.

Vučić je podsetio da smo od Erbasa kupili ukupno devet helikoptera H145 za vojsku i policiju i da oni koštaju 11, 12 ili 13 miliona evra, u zavisnosti od toga da li se računa porez ili ne.

"Helikopteri su skupe mašine sa naoružanje, tu nema igre, to je važno oruđe važno oruđe u vojsci, lete obično u paru i pokrivaju dve strane, poseduju veliku vatrenu moć. U savremenim uslovima predstalvjaju važno oruđe za transport i imaju multifunkionalno oruđe pošto mogu da na ozbiljan način da nanesu štetu neprijatelju", naveo je Vučić.

SRBIJA NEĆE PROIZVODITI RAKETE SA RUSIMA

Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama sarađivati sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vojnom aerodromu Pukovnik pilot Milenko Pavlović u Batajnici, posle prikaza nabavljenih helikoptera Vojske Srbije Mi-35, H-145M i Mi-17.

Povodom navoda medija da će Rusija i Srbija u budućnosti zajedno proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a da se razmatra i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema, Vučić je odgovorio da ne može da potvrdi takve informacije.

"Ne mogu da potvrdim to, pošto mnogi vole da se igraju različitim informacijama, a ja ne mogu tako neodgovorno da se ponašam. Rekao sam da ćemo nabaviti helikoptere Mi-35 i oni su stigli. Moja davna inicijativa bila je da uspostavimo saradnju u proizvodnji kamiona, upravo zbog dobrih oklopa i nezavisnog vešanja koje ruski Kamaz odlično proizvodi, ali to nije realno i u narednih nekoliko godina ne možemo da budemo na nivou Rusa u tom pogledu", objasnio je predsednik.

A što se tiče toga da ćemo nabaviti rakete S-milion, pozvao je na realniji pristup:

"U skladu sa našim mogućnostima i potrebama države uključivaćemo se u proizvodnju raketa, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo", rekao je Vučić.