Vučić: Podići spomenik Vudro Vilsonu u znak zahvalnosti

Tanjug

nedelja, 22. 09. 2019. u 11:30

Вучић: Подићи споменик Вудро Вилсону у знак захвалности

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. predsedniku SAD Tomasu Vudro Vilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. predsedniku SAD Tomasu Vudro Vilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.


Predsednik je inicijativu, u koju je Tanjugimao uvid, uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupstine grada Beograda, ističući da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država.


Vučić smatra da bi podizanje spomenika Vilsonu predstavljalo znak zahvalnosti i poštovanja života i dela ličnosti, koja je vrednovala i pomagala naš narod tokom i nakon Prvog svetskog rata.


"Na četvrtu godisnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva, 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson je doneo proglas obeležavanja ovog dana kao ''Srpskog dana'', u znak podrške tada tesko stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini", podseća Vučić.


On navodi i da je proslo vise od 100 godina od kada se srpska zastava zavijorila u Beloj kući, a u svim crkvama pročitan Vilsonov Proglas o srpskom narodu u kojem su izrecene najlepse reci o nasem narodu, o vrednosti slobode i jednakih prava svih naroda.


"Tomas Vudro Vilson, dobitnik Nobelove nagrade za mir je tokom dva mandata na funkciji predsednika SAD, u periodu obelezenom ratom do tada neviđenih razmera i stradanja, dao neizmeran doprinos ustanovljavanju vrednosti mira i međunarodnog prava i saradnje", naglašava Vučić.


On ukazuje i da je saopstenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom "14 tačaka", Vudro Vilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, transparentnost međudržavnih sporazuma, demokratiju, i založio se za pravo naroda na samoopredljenje.


"Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbednog pristupa moru, tada još uvek Kraljevini Srbiji", kaže Vučić.


Prema njegovim rečima, Vilsonova vanredna erudicija i poznavanje srpske istorije i borbe za slobodu i ujedinjenje našeg naroda kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom bili su kljucna podrska pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.


"Zahvaljujći podrsci predsednika Vudra Vilsona, Srbija je vise teritorijalnih sporova rešila u svoju korist i utvrdila granice sa susedima", istakao je Vučiću inicijativi.


Pročitajte još: Vudro Vilson kraj Begeja


On navodi i da po zavrsetku Pariske mirovne konferencije predsenik Vilson sa ciljem demilitarizacije sveta i sprecavanja oruzanih konflikata ulaže veliki trud u osnivanje Llige naroda, bez koje Ujedinjene nacije ne bi postojale u danasnjem obliku.


"S obzirom na zajedničke demokratske i humanističke vrednosti, vrednosti kojima Republika Srbija i vek kasnije zarad mira i napretka stremi i iza kojih stoji, nadam se da ćete razmotriti ovu inicijativu i smatram da bi njeno usvajanje bilo simbol želje očuvanja i unarpeđenja odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i da bi podizanje spomenika Vudru Vilsonu bio pravi način da mu se prikladno zahvalimo za sve sto je uradio za srpski narod", naveo je predsednik u obrazloženju inicijative uz koju je priložio i prikaz predlozene lokacije.


Bulevar Vudro Vilsona po svom otvaranju spajaće, podseća on u dopisu, Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka i Bulevar Vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, simbol naše prestonice u drugoj polovini 20. veka.


"Bulevar koji već nosi ime predsednika Vudra Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres naše prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar, i Beogradski sajam je, smatram, prikladna i primerena lokacija za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu", istakao je Vučić u predlogu inicijative upućene članovima i predsednici Komisije Andrei Radulović.VESIĆ: O VUČIĆEVOM PREDLOGU ZA SPOMENIK VILSONU 27.SEPTEMBRA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je grad Beograd primio predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Beogradu podigne spomenik u čast 28. predsednika SAD Vudro Vilsona i da će se o odbornici o njemu izjašnjavati na sednici 27. septembra.

”Predsednik Republike Aleksandar Vučić predložio je da spomenik u čast američkog predsednika Vudro Vilsona bude podignut u novoizgrađenom bulevaru koji nosi ime po ovom američkom predsedniku, a koji spaja Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Mišića.

Odluka o podizanju spomenika i obrazovanju Odbora za podizanje spomenika biće predložena odbornicima Skupštine grada Beograda na sednici koja se održava 27. septembra. Podizanje spomenika finansiraće Skupština grada Beograda”, rekao je Vesić.

On je pojasnio da će Odbor prvo raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika, a da će potom, kada bude izabrano najbolje rešenje spomenik biti izliven i postavljen.

”Sledeće godine u ovo vreme Beograd će sigurno imati Vilsonov spomenik koji je to zaslužio”, naveo je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (92)

Olivera

22.09.2019. 12:08

Americki predsednik Vudro Vilson je snazno podrzao oslobodilacku borbu srpskog naroda, zapocetu hrabrim cinom atentata od strane Gavrila Principa!

Nikola

22.09.2019. 12:24

Zaista lepa inicijativa, a još lepše bi bilo kada bi Amerika prema Srbiji danas postupala kao onomad.

ivan milenkovic

22.09.2019. 12:28

Srbija ne treba da zaboravlja svetske drzavnike koji su puno ucinili za nju.zato je podizanje spomenika pravi nacin da im se oduzimo.

stevo

22.09.2019. 12:46

Predlog bi trebalo usvojiti, valjda neće da škodi, mada đavo će ga znati kod nas to ne ide baš kako bi trebalo.U svakom slučaju pozitivno razmišljati, spomenik podići (ne mora biti iste veličine kao onaj u Prištini ali lepši da, bez obzira što zaslužuje da bude i tri puta veći).

Нр

22.09.2019. 13:00

Слажем се, али исто тако треба подићи меморијални комплекс у коме ће се одавати пошта погинулим од америчког бомбардовања током деведесетих, али и свим касније који су умрли од канцера проузрокованим од намјерно употријебљене уранијумске муниције!

Đorđe

22.09.2019. 13:11

Podržavam tu inicijativu. Da nije bilo Pupina i Vilsona i njihovog prijateljstva Vojvodina bi bila podeljena između Mađara i Rumuna, ovako je Bogu hvala i ovoj gore pomenutoj dvojici pripala Srbiji.

nn

22.09.2019. 13:29

Vudro Vilson je svojevremeno dosta pomogao srpskom narodu i zasluzje da mu se podigne spomenik, a samim tim taj postupak ce popraviti kvalitet odnosa Srbije i SAD-a.

Vidojka

22.09.2019. 13:47

Nije loša ideja. Ipak je jedan od retkih američkih predsednika koji je bio naklonjen Srbiji.

denis

22.09.2019. 14:21

Podizanje spomenika Vilsonu bi predstavljalo znak zahvalnosti i poštovanja života i dela ličnosti, koja je vrednovala i pomagala naš narod tokom i nakon Prvog svetskog rata.

Р.Српска

22.09.2019. 14:25

Треба подићи споменик мудром Вилсону а исто тако и Грчком Капетану Мариносу Рицудису који је одбио да гађа Србију за време нато агресије.!

Dragana

22.09.2019. 14:33

Usvajanjem inicijative, bio bi simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država.

Serbinator

22.09.2019. 14:36

Odlična inicijativa, a doduše i logički da se Vilsonu podigne spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru.

Serbinator

22.09.2019. 14:37

Dobar predlog ali i podsetnik za Amerikance ko su im bili najvažniji saradnici u svetskim ratovima.

Mirjana

22.09.2019. 14:50

Odlična inicijativa za podizanje spomenika proverenom Srpskom prijatelju Vilsonu. Srbija nikada ne zaboravlja ko je bio uz nju kad je bilo najteže, zato puna podrška za ovakvu inicijativu. Srbija će napraviti spomenik predsedniku Vilsonu u znak zahvalnosti na poštovanje naše države.

Ana

22.09.2019. 14:59

Bravo za ideju, zaslužio je Vilson spomenik u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.

Vlada

22.09.2019. 15:05

Tadašnji predsednik SAD Vudru Vilson puno je zadužio Srbiju i svakako je zaslužio spomenik.

Terenac

22.09.2019. 15:13

Ovim činom Srbija bi pokazala da ne preza ni od kakvog blamiranja, sramoćenja, poniženja Bivši predsednik Wilson već ima dovoljno "na svoje ime" u beogradu, tako da bi neki spomenik samo podsećao na siptare i njihove metode.

Milica

22.09.2019. 15:48

Puna podrska , kad bi se SAD vratile vrednostima koje su gajile u vreme Vudroa Vilsona nasi odnosi bi bili mnogo bolji.

Olga

22.09.2019. 17:01

Srbija je zahvalna svima koji su joj pruzali podrsku i pomoc. Na ovaj nacin ce se oduziti Vilsonu.

Zoka

22.09.2019. 17:11

Svako ko je kroz istoriju mnogo pomogao da Srbija bude ovo što je danas, zaslužuje da od naše države dobije znak zahvalnosti.

Petar M.

22.09.2019. 17:44

I zasluzio je to za sve sto je ucinio za nas narod.Svaka cast predsedniku na ovoj inicijativi.

Momo

22.09.2019. 19:12

Verujem da ce ova inicijativa predsednika naici na pozitivne reakcije onih koji o ovome odlucuju.

Vanja

22.09.2019. 20:06

Predsednik hoće da nas podseti na ljude koji su voleli našu državu iako nisu bili njeni državljani.

Hedona

22.09.2019. 20:52

Naravno da treba da im se podigne spomenike svima koji su pomogli narodu Srbije u I i u II svetskom ratu.Trebalo bi da zaista raditi na tome da se odnosi SAD i Srbije poboljšaju.

Prijateljstvo sa Pupinom

22.09.2019. 21:33

i njegov uticaj je doveo do toga. A komunisti oteli sve što je Pupin ostavio Srbiji?

Malena

22.09.2019. 22:05

Jedan od retkih Americkih predsednika koji je postovao i pomagao nasoj zemlji. Lep gest naseg predsednika

Nikoletka

22.09.2019. 23:56

To je znak paznje i takvima dok je predsednik bice podignuto postovanje i da se pokaze budicim generacijama ko je radio i stvarao za njih.

Nexy09

23.09.2019. 01:29

Dobra inicijativa predsednika Vucica. Vilson zasluzuje da mu se podigne spomenik u znak zahvalnosti.

mika

23.09.2019. 07:45

Jedan od retkih Americkih predsednika koji je postovao i pomagao nasoj zemlji. Lep gest naseg predsednika

Jelena

23.09.2019. 08:52

Nazalost nisu svi americki predsednici isti, jedni sz zeleli da znaju istinu a mnogi su stavljali i svoje interese u prvi plan.

Tereza

23.09.2019. 09:16

Predivna ideja, hvala vam predsedniče. Spomenik će biti predivan. Ponosna sam na Vučića.

SasaRu

23.09.2019. 10:04

Dobar način da se odužimo onima koji su bili uz Srbiju u teškim istorijskim dešavanjima, sa druge strane otvara se mogućnost uspostavljanja boljih odnosi Srbije i SAD.

ana

23.09.2019. 10:50

Srbija bi na ovakav nacin izrazila veliku zahvalnost ovom junaku koji je mnogo pomogao nasoj zemlji u teskim vremenima.

mima

23.09.2019. 11:26

Kина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије. Живело челично пријатељство Србије и Kине!

hjhj

23.09.2019. 13:12

Predlog je na mestu, na taj način bi odali zahvalnost 28. predsedniku Amerike.