Riznice blaga i molitvi

R. Dr.

ponedeljak, 16. 09. 2019. u 19:00

Ризнице блага и молитви

Deo riznice manastira Mileševa

Najstarijom riznicom srpskih srednjovekovnih manastira smatra se studenička, dok za najbogatiju važi zbirka umetnina manastira Dečani

NAJSTARIJOM riznicom srpskih srednjovekovnih manastira smatra se studenička, dok za najbogatiju važi zbirka umetnina manastira Dečani. Uz nadaleko čuvenu hilandarsku, ove riznice su živa svedočanstva prvih vekova Srpske pravoslavne crkve.

Zadužbine srpskih vladara i velmoža bile su i zbirke najfinijih bogoslužbenih i umetničkih predmeta, kojim su ktitori i priložnici slavili bogatstvo duhovnog života. U srednjem veku važilo je pravilo da zadužbinar svetinju u potpunosti oprema ikonama, svetim sasudima, odeždama, crkvenim knjigama, a stvar prestiža i reputacije ktitora bila je da svi ovi predmeti budu što raskošniji. Ovim primerom vodili su se i obični vernici, koji su rado i sa ljubavlju manastirima davali priloge u vidu krstova, kandila, lustera i ukrasa. Hramovi su tako s vremenom postali i jedinstveni muzeji umetnosti i finih zanata.

Najbolji uvid u neprocenjive riznice srpskih manastira napravila je istoričarka umetnosti Mirjana Šakota, koja je gotovo ceo radni vek posvetila otkrivanju, popisivanju, obradi i publikovanju skrivenog neprocenjivog crkvenog blaga. Kao rezultat toga objavljena je obimna monografija o zbirkama 11 najznačajnijih srpskih manastira. Naročito visok domet dostigla je višegodišnjim proučavanjem blaga manastira Dečani.

- Dečanska riznica je jedno od najvećih blaga Srpske crkve. Svi predmeti iz dečanske riznice se i danas koriste u bogosluženju i životu manastira, oni su okađeni molitvom i tamjanom. Zapravo najveće blago crkvene riznice je što su živi deo bogoslužbenog života naše Crkve - kažu u manastiru Dečani.

PROČITAJTE JOŠ - OSAM VEKOVA SPC: Čvrsta brana krhke države


Na hiljade predmeta najfinije umetničke izrade i velike vrednosti, međutim, iz srpskih manastira nestalo je tokom istorijskih lomova i seoba. Najvažnija rasuta zbirka verovatno je riznica manastira Mileševa.

Tragovi mileševskog blaga danas vode do Zagreba, Sankt Peterburga, Berlina i Kembridža, do manastira Tvrdoš, Piva, Savina, Gomionica, Fruške gore, Sentandreje... Mnogi su otišli unepovrat, širom sveta. Mileševa danas čuva svega nekoliko autentičnih predmeta, među kojima je svakako najznačajniji pozlaćeni relikvijar proigumana Longina Mileševca.

PROČITAJTE JOŠ - OSAM VEKOVA SRPSKE CRKVE: Manastiri temelj srpske kulture


Deo crkvenog blaga danas se čuva u državnim ustanovama i ustanovama Patrijaršije i njenih eparhija. Najznačajnija je svakako Muzej SPC u Beogradu, a ništa manje značajne nisu ni zbirke u Sentandreji, na Cetinju, u manastiru Krki, Pakracu, Sremskim Karlovcima...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije