JEVREJSKA opština Beograd (JOB) objavila je oglas kojim traži partnere za gradnju na dve adrese u Beogradu, na parcelama i objektima koje im je država vratila restitucijom. Reč je o zgradi na Studentskom trgu 11 i na placu u Južnom bulevaru 180.

Pročitajte još: JEVREJSKA OPŠTINA BEOGRAD: Spremaju izbore i otkaz rabinu

Uprava pocepana na dve struje, jednu sa Danilom Medićem na čelu, a drugu kojom upravlja Aleksandar Jinker, ne može da se dogovori ni oko manjih problema, svako za sebe tvrdi da je pobedio na nedavnim izborima za novu upravu, a najveći kamen sporenja je upravo veoma vredna imovina JOB.

Pročitajte još: Aleksandar Jinker novi predsednik Jevrejske opštine Beograd

Sada je Medićevo "krilo" odlučilo da traži partnera za milionske projekte i zida na dve lokacije, od kojih je jedna u ekskluzivoj zoni i trebalo bi da bude površine 5.000 kvadrata.

PRETNjA PRIJAVOM ONE koji nas optužuju da radimo nešto nezakonito prijavićemo Tužilaštvu za organizovani kriminal - kaže Medić. - Sumnjamo da postoji pokušaj da se lažira postojanje naslednika za pojedine objekte, kako bi ih tako otuđili od JOB.

U JOB, koji predstavlja Jinker, smatraju da se ovakvim planovima za gradnju krši statut same Jevrejske opštine Beograd i da je štetno po jevrejsku zajednicu.

- Pošto se radi o imovini stečenoj na stradanju i kostima naših predaka, cela jevrejska zajednica Srbije je u cilju sprečavanja njene zloupotrebe, 2018. godine donela odluku da se ta imovina ne može prodati, pokloniti, opteretiti hipotekom, zalogom, zaključiti ugovor o zajedničkoj izgradnji, predati na upravljanje drugom licu, bez saglasnosti IO saveza - navodi se u pismu koje je potpisao Jinker.

Kako svojevremeno, u trenutku podnošenja zahteva za vraćanje imovine, nisu bili poznati naslednici vlasnika imanja, oni su dati na gazdovanje JOB, koja sada njima upravlja. U Jinkerovom pismu, međutim, tvrdi se da za objekat na Studentskom trgu postoji potraživanje naslednice M. B., te da je to razlog više zbog kog JOB ne bi smela da raspolaže tim objektom.

Aleksandar Jinker

Medić i njegovi saradnici, koji su objavili oglas i traže partnere za gradnju, kažu da njihov advokat nije uspeo da uđe u trag naslednici.

- Navodno reč je o nekoj ženi koja živi u sanatorijumu u Francuskoj i koja je ovlastila nekoga da je zastupa. Tražili smo od sanatorijuma dokaz da je ona živa, a odgovorili su nam da takva osoba kod njih i ne postoji - tvrdi Medić. - Tako da JOB ne može da vrati imovinu nepostojećoj osobi.

Danilo Medić

Medić objašnjava i da ne nameravaju da imovinu JOB otuđe ili ugroze, već i da je uvećaju.

- Zgrada na Studentskom trgu pukla je do temelja i treba joj sanacija, a sredstva za to nemamo - kaže Medić za "Novosti". - JOB dobija zakupninu od 600-700 evra od kafića u prizemlju, a od prostora na spratu ništa. Kako na toj lokaciji može da se gradi objekat od osam spratova, namera nam je da nađemo investitora koji će je izgraditi, a mi ćemo dobiti "zdravu" zgradu i znatno više kvadrata.

On dodaje da se na parceli u Južnom bulevaru nalaze dve barake, te da JOB nema nikakvu korist od te imovine. Ako bi se javio neko zainteresovan da bude partner u gradnji, tvrdi, Opština bi dobila značajan prostor, koji bi mogla da izdaje i da od toga ostvaruje prihod.