PENZIONERI kojima deo primanja stiže iz Slovenije, najkasnije do 30. aprila mogu da se prijave Slovenačkom zavodu za penzijsko osiguranje kako bi do 30. septembra dobili dodatak na penziju u iznosu od 127 do 437 evra. Onima koji zahteve dostave posle tog roka, odnosno između 30. aprila i 30. septembra, novac će stići do kraja godine.

Pročitajte još:Srpski čekovi stižu na 50.000 adresa u inostranstvu

Prema statistici, u Srbiji je gotovo 12.000 slovenačkih penzionera. Visina iznosa koji će dobiti zavisi od penzije koju primaju. Takođe, svim onim penzionerima koji ne ispoštuju rokove biće isplaćen najniži iznos.

Pročitajte još: Kako da penzioni ček stigne što pre

Zoran Panović, direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije, objašnjava da Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju Slovenije predviđa isplatu godišnjeg dodatka svojim korisnicima, a visina se određuje svake godine, Zakonom o izvršenju budžeta.

ISPLATILI 24 MILIONA EVRA SLOVENAČKI nosilac osiguranja je u 2018. godini na bankovne račune svojih korisnika u Srbiji isplatio više od 24 miliona evra za 11.845 korisnika. Među njima je 7.985 starosnih penzionera, 2.800 porodičnih i 1.060 invalidskih.

- On zavisi od visine penzije korisnika, uzimajući u obzir i inostrane penzije koje primaju - kaže naš sagovornik. - U 2019. godini ovaj dodatak iznosi od 127 do 437 evra. Korisniku koji je ostvario pravo na srazmernu penziju, primenom ugovora između Srbije i Slovenije, visina godišnjeg dodatka odrediće se prema srazmernom delu.

Svi koji žele da dobiju slovenački dodatak trebalo bi da tamošnjem fondu dostave izjavu sa podatkom o visini dela čeka koji dobijaju u našoj zemlji, odnosno koji su primili u januaru ove godine.

Prijave za slovenački dodatak se mogu slati preko interneta, ali i poštom. Sve podatke bi trebalo dostaviti na obrascu koji su dobili od Zavoda iz Ljubljane. Ugovor između dve države, Slovenije i Srbije, postoji punih devet godina. U međuvremenu su potpisani i sporazumi o elektronskoj razmeni podataka.