BOMBARDOVANjE SR Jugoslavije 1999. godine događaj je koji je trajno obeležio kraj 20. veka na Balkanu. Povodom 20 godina od početka agresije, "Novosti" u subotu čitaocima poklanjaju jedinstvenu poster-kartu sa detaljnom šemom bombardovanih lokacija, tipovima municije, žrtvama, odnosu snaga...

Ova publikacija, autora kartografa grafičkog inženjera Hadži Ljubiše Gvoića, autentični je rezime razaranja Srbije i Crne Gore 1999. godine. Cilj mape jeste da jasno i praktično ukaže na razmere agresije i posledice koje je ona ostavila na našu zemlju. Uz primerak "Novosti" u subotu 23. marta čitaoci će dobiti i važan deo istorije naše zemlje kojoj je mesto u svakom domu i svakoj kućnoj biblioteci.

Info-mapa koju naš list poklanja svojim čitaocima autentični je prikaz hronike agresije i otpora srpskog naroda. Karta je izuzetno pogodna za upoznavanje mladih čitalaca sa dejstvima NATO 1999. godine, ali i kao izvrsno pomoćno učilo za nastavu savremene istorije.

Na poster-mapi ucrtana su sva mesta koja su bila izložena projektilima Severnoatlantske alijanse tokom 78 turbulentnih dana 1999. godine. Karta sadrži i preciznu statistiku učinka ovih dejstava. Iz nje saznajemo da je u napadu na SRJ učestvovalo čak 1.150 različitih aviona, kao i da je naša zemlja zasuta sa 23.614 projektila - krstarećih raketa, avio-bombi, granata...


PROČITAJTE JOŠ - Nato na Srbiju sručio osam "Hirošima"

Zbir žrtava koje sadrži naša publikacija strašna je opomena za budućnost. U NATO bombardovanju poginuli su 1.002 vojnika i policajaca, 2.000 civila, među kojima i 89 dece.

"Novosti" ovim poklonom žele ne samo da odaju počast žrtvama razaranja iz 1999. godine, već i da doprinesu kulturi pijeteta i sećanja na događaje iz prošlosti. Istorija nudi bezbroj primera da su narodi koji nisu pamtili vrlo brzo gubili integritet.