Plemićima Vojnića palata

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

08. 02. 2019. u 08:00

Agencija za restituciju vraća nekretnine nekadašnjim gospodarima vojvođanske ravnice. Porodice plave krvi Vojnić, Lelbah i Fernbah dobiće i stotine hektara plodnih oranica

Племићима Војнића палата

Vojnića palata u centru Subotice

ČUVENA Vojnića palata, prelepo zdanje u centru Subotice, proglašeno za nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture, uskoro će biti vraćeno starim vlasnicima. U pitanju su potomci plemićke porodice Lelbah, budući da je palata nekada pripadala Magdolni Vojnić Bajšai, udatoj za Đulu Lelbaha.

- Za sledeću nedelju zakazan je uviđaj na licu mesta, u ulici Korzo 1, da bi se utvrdilo da li je bilo promena gabarita objekta. Ali, po svemu sudeći, deo poslovnih prostora trebalo bi da bude vraćen u naturalnom obliku - otkriva, za "Novosti", Jasna Selaković, direktor Područne jedinice Agencije za restituciju u Novom Sadu.

Vojnića palata projektovana je 1893, u stilu francuske renesanse, sa elementima cvetne gotike, za Matu Bajšai Vojnića, po projektu Janoša Jadličke iz Budimpešte.

Prema rečima Selakovićeve, ovo nije jedina nekretnina koju Lelbahovi traže nazad. Oni su podneli zahtev i za vraćanje oko 900 jutara poljoprivrednog zemljišta (jedno jutro odgovara 0,575 hektara). Ova zemlja vraćena je kroz četiri rešenja, na teritoriji opštine Bačka Topola.

- Kada je reč o porodici Vojnić, podnosioci zahteva potražuju oko 1.500 jutara poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama Mali Beograd i Gornja Rogatica, na teritoriji opštine Bačka Topola. Nalazi veštaka su stigli i biće im vraćeno zemljište u naturalnom obliku, budući da su parcele u komasacionom području - kaže Selakovića.

Imovinu traže i naslednici plemićke porodice Fernbah. Iza Janoša Balinta Fernbaha i njegovog sina ostali su kaštel i 470 jutara poljoprivrednog zemljišta u katastarskim opštinama Stara Moravica i Gornja Rogatica. U Agenciji čekaju nalaz veštaka, posle čega će biti održana rasprava i doneto rešenje. Naslednici traže i 520 jutara oranica u Somboru koje su pripadale Karolju Fernbahu, kao i kudeljaru i njive u Apatinu, koji su ostali iza Jozefa Fernbaha.

Članovi porodice Vojnić na konjskim trkama u Beogradu Foto "Bajša.net"

Porodica Vojnić, inače, potiče iz Dalmacije, a u Vojvodinu se doselila u 17. veku. NJeni članovi su se borili u austrijskoj vojsci protiv Turaka, zbog čega ih je carica Marija Terezija nagradila plemićkom titulom. Rodonačelnik loze Ištvan Vojnić postaje glavni tužilac u Subotici i ujedno najbogatiji i najugledniji čovek u kraju. NJegovi sinovi kupili su polovinu Bajše i trećinu Rogatice.


Fernbahovi iz Apatina, poreklom Nemci iz Baden-Virtemberga, bili su jedna od najbogatijih porodica industrijalaca i trgovaca žitom u Austrougarskoj. Krajem 19. i početkom 20. veka imali su velike industrijske objekte i ogromne komplekse zemlje u Bačkoj, Banatu i okolini Segedina. Braća Jožef, Janoš, Balint, Antal i Karolj imali su i nekoliko dvoraca: Jožef u okolini Apatina (kasnije su ga otkupili Dunđerski), Balintov je bio letnjikovac u Sonti, pored kog je izgradio prvi zoološki vrt u ovom delu Evrope, i na Krivaji, Antal je imao dvorac u Temerinu, a veliki župan Karolj u Aleksi Šantiću, poznat kao Baba Pusta.


VLASNICI ZOBNATICE

LELBAHOVI su bili veleposednici kojima je, između ostalog, zajedno sa Vojnićima, pripadala i čuvena ergela Zobnatica. Julije Lelbah bio je priznat uzgajivač trkačkih grla. Imao je oko 300 ždrebaca, i pored Šimona Vojnića i Balinta Terleija, osnovao je ergelu. Od njega je za potrebe agrarne reforme oduzeto više od 760 katastarskih jutara zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Plemići su bili fina gospoda

08.02.2019. 08:10

koja je derala kožu sa leđa seljacima i tako su se lepo bogatili... nisu Srbi džaba voleli komunizam i socijalizam... Za 50 godina će i Mišković i Kole biti amnestirani i pominjani kao dobročinitelji.

Ika - Pravnik

08.02.2019. 08:34

Nemackim i madjarskim porodicama se vraca zemljiste i zgrade ali se zato srpske porodice na gnusan nacin odbijaju. U tome ucestvovao i Upravni sud, narocito ovaj u Beogradu gde su se sjatile sve neke sudije poreklom iz Hrvatske u cijim je glavama jos uvek ona mantra da Srbima u Srbiji nista ne treba dati.

незадрживо срљање у прогрес

08.02.2019. 08:34

Свима ће се вратити имовина, осим српским сељацима и српској династији.

Александар

08.02.2019. 08:49

Да ли ми то сада враћамо имовину Швабама за чију имовину нам је Америка одузела злато (са својим масним процентом)

Патриота

08.02.2019. 08:49

Дати хрватима и германима нешто што се не зна како су стекли а све то узети од државе!!! Па што онда и КосМет не поклонимо шиптарима исто вам је то господо!!!!

Dado

08.02.2019. 09:10

Sad vracat zemlju onima koji su je krvlju natopili poslije Srba a Srbi opet poslije njih i sad Srbi da je vrate onima koji su je natopili izmedju zar je njihova krv vrednije od nase ondasnje i ove pa da im vracamo, o ovom se nije trebalo raspravljat ovo je vreme davno zatralo kao sto je tamo negde kod njih nase veleposednike vreme zatralo da danas i neverujemo da su postojali a i kad bi se nasli nista im nebi bilo vraceno niti bi uopste raspravljali o tome. 2000ha zgrade dvorci to je 20% Drzave

stevo

08.02.2019. 09:23

Šta su Srbi bogu zgrešili i ova država i ovaj narod.Plaćaj rajo i kome treba i kome ne treba tvrda su tvoja leđa. Nemojte izostaviti ni jednog Nemca ni Mađara koji su bili pristalice ili podržavali fašiste na ovim prostorima.Malo nas je i biće još manje ubiće nas, ako ništa drugo, ono ova nepravda.

Hisar 008

08.02.2019. 09:33

Kupili 18...g. od koga? Kraljica poklonila,čije? Slepačka obrazloženja.Šta će naši potomi čitati za 100 g. o vraćanju oduzete imovine Zemunskom klanu i ostalim tajkunskim klanovima.Mesta pravdi sve manje,svet ide ka bogatstvu minorne manjine,potrošačima i većim sirotanovićima.

Hercegov Grad

08.02.2019. 10:26

A nista nema o ucescu tih prestavnika burzoazije u drugom sveckom ratu i na cijoj strani?! U Srbiji je sad moderno vracati posede i oduzeto onima koji su se direktno borili i saradjivali sa okuoatorom od 1941-1945! Zato Srbiju vise niko i ne smatra kao ucesnicu antifasisticke borbe!

др Милан Лекић

08.02.2019. 10:35

Србија Александра Вучића је у много чему јединствена држава, па тако и по свом Закону о реституцији. Иако Закон о наслеђивању дефинише наслеђивање по основу тестамента као примарно, како важи у свим државама света још од времена Јустинијана и Душана, Закон о реституцији, вештом игром речи, не поштује темељно људско право - последњу вољу човека. Стразбур је шокиран, али ову власт не треба узнемиравати док не заврши задатак са Косовом, те могу све. То је Србија Александра Вучића...

Slavob

08.02.2019. 15:09

@др Милан Лекић - Dr.Lekiću, Zakon je iz 2011.g. kada je g.A.V. bio samo poslanik,a od 2012.g.vrše većinsku vlast.Dopunama 2013/14 i 18.g.pokušava se popraviti.Nemojte nas lažima zamajavati.

Posetilac

08.02.2019. 10:45

A kada cemo mi dobiti odstetu za zrtvu koju smo podneli u prvom i drugom svetskom ratu? za unistenu zemlju i raspadnute porodice. EEEEEE Srbijo. Treba kao i jevreji da trazimo odstetu za svaku nasu zrtvu u zadnjih 100 godina

f

08.02.2019. 11:26

i naslednicima sultana murata da se vrati ceo srbistan, sta se ceka ? nikad nije bilo poganijih izroda do sada

novica

08.02.2019. 11:37

Pa šta se bunite...svu zemlju treba vratiti Italijanima, jer je ovo nekad bila rimska carevina, potomcima Konstantina vratiti celu Srbiju, a čuo sam i da amerikanci vraćaju ameriku indijancima...kakva vlast ljudi božji..ovo sve petokolonaš do petokolonaša....

Stevan

20.02.2019. 13:09

Sa ovakvom propagandom zelite oglupljivati inostrastvo. Dosta vec od sarene lazi ! Vracate bogatasima u Srbiji . Vratite ono sto ste otimali od vise hiljada bednika o tome cutite, jer koriste partijski uzurpatori kao u Bosni.