AKCIJA besplatnih preventivnih pregleda, koju je u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju pokrenulo Ministarstvo zdravlja, nastavljena je danas. Mnogobrojni građani, njih gotovo 12.800, u 100 kliničko-bolničkih centara i opštih bolnica širom zemlje imalo je priliku da uradi tumor markere jajnika i prostate, da proveri pritisak i krvnu sliku i uradi EKG.

Pred ordinacijama i kliničkim laboratorijama redovi su se formirali već od devet sati.

- U ovu akciju smo uključeni od početka i interesovanje je zaista veliko - kaže direktor Bolnice u Jagodini Miloš Lukić. - Pogodnost za građane je i to što ovakvi pregledi mogu da se obave bez uputa i bez zdravstvene knjižice i što je sve besplatno.

Pacijenata je bilo i u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu, a kod mnogih je tokom jučerašnjeg dana otkriven visok krvni pritisak.

- Imali smo i pacijente iz drugih gradova, koje smo takođe pregledali - rekla je kardiolog dr Slavica Radovanović.

Veliku podršku i značajno interesovanje građana potvrđuje podatak da je u dosadašnjih deset akcija pregledano više od 180.000 građana Srbije. U Ministarstvu zdravlja ukazuju da će se nastavi s preventivnim pregledima i akcijama ovog tipa, ali i edukacijom građana Srbije o značaju prevencije, pravovremene dijagnostike i terapije.