Извршитељи прете пленидбом и покојницима

В. Црњански Спасојевић

недеља, 01. 07. 2018. у 12:02

Извршитељи прете пленидбом и покојницима

Илустрација / Фото А. Станковић

Да ли су грађани довољно заштићени када им званични органи запрете принудном наплатом

БЕОГРАЂАНИН Бојан П. нашао је недавно у поштанском сандучету допис којим га јавни извршитељ обавештава да се у року од осам дана јави због извршења, иначе ће се, с качењем решења на огласну таблу суда, сматрати да му је решење о извршењу уручено. Био је збуњен. Адреса на допису је била његова, али не и име. Допис је био насловљен на комшиницу која је преминула пре неколико година.

Позвао је назначену извршитељску канцеларију и налетео на, не баш љубазну, извршитељку. Покушао је да јој објасни да је допис упућен на погрешну адресу и затим нашао кћерку преминуле и обавестио и њу. Кћерка је била у шоку. Извршење је било на основу наводног прастарог мајчиног дуга за комуналије, за који кћерка није знала, нити је било кад стигла опомена.

- Када је позвала извршитељку и рекла јој да је допис стигао на погрешну адресу, ова је одбрусила: "Већ нас је један господин обавестио. Полицији је дато да уђе у траг извршном дужнику." Кћерка је узвратила: "Не мора полиција да се труди. Даћу вам ја број парцеле на гробљу!" - препричава Бојан.

Прочитајте још: Рубинима и стоком плаћају дуг

Он не зна како се сага с комшиницом и извршитељем завршила, али каже да је цела прича за њега била стресна и боји се да је и сам могао да постане мета пленидбе.

И он, и већина грађана које смо анкетирали, мисле да су грађани недовољно заштићени од извршитеља и да може да им се деси да, без претходног обавештења, а због минорног или чак туђег дуга, заврше на улици. Истовремено, нико их не пита да ли редовно примају плату.

У Комори извршитеља кажу да ствари не стоје баш сасвим тако. Како објашњава Магдалена Новаковић, генерални секретар Коморе, право грађана да се жале регулисано је Законом о извршењу и обезбеђењу:

ЧЕТВОРО ИЗГУБИЛО ДОЗВОЛУ ЗБОГ пропуста у раду до сада је санкционисано 20 извршитеља. Изречене су две опомене, 16 новчаних казни, две забране обављања делатности у трајању од три месеца и четири трајне забране.

- Странкама на располагању стоји више правних средстава. Рецимо, захтев за отклањање неправилности. Он се подноси јавном извршитељу у року од 15 дана од када је одлука требало да буде донета или радња предузета. А на решење извршитеља по захтеву за отклањање неправилности такође је дозвољен приговор суду. У прописаним случајевима странке подносе жалбу и приговор суду и на решење првостепеног суда и јавног извршитеља у року од осам дана од достављања решења. Приговор трећег лица се може поднети током целог поступка.

Новаковић се не слаже ни са честом примедбом грађана да "су се извршитељи осилили јер су без контроле". Над њиховим радом, каже, постоји трострука контрола. Надзор врше Комора јавних извршитеља и Министарство правде у поступку ванредног надзора, затим када поступају по притужбама странака и учесника у поступку, а и у оквиру редовног надзора. Контролу врше и судови, када решавају по правним лековима које подносе странке и учесници у поступку против одлука извршитеља.


Илустрација / Фото А. Станковић


Упркос примедбама на њихов рад, већина грађана ипак мисли да су Србији извршитељи потребни. И у Комори подсећају да је од примене новог ЗИО решено близу 1,7 милиона старих судских предмета.

Прочитајте још: Годинама стрепе од извршитеља

- По нама, највећим бенефитом може се сматрати повећање степена финансијске дисциплине, како грађана тако и правних лица, што последично утиче на побољшање привредне климе за подстицање улагања. Од почетка рада извршитеља приметно је значајно повећање ефикасности у наплати потраживања, чиме ова правосудна професија доприноси унапређењу правосудног система и правној сигурности у друштву - каже Новаковићева.

Она додаје да извршење више не траје просечно 635 дана, као раније, пре увођења ове професије, већ 100. Такође, од када је Законом о судским таксама извршитељима поверена и ова дужност, значајно је повећана наплата.

Од почетка рада јавних извршитеља, у јуну 2012, поступали су у 2,4 милиона предмета, од којих је нешто више од половине окончано.

ФИРМИ ДУЖНИКА МАЊЕ, АЛИ ДУГУЈУ ВИШЕ

НАЈВЕћИ број извршења, како се види из годишњег извештаја о раду јавних извршитеља за прошлу годину, односи се на извршења на основу веродостојних исправа ради намирења комуналних потраживања, као и на потраживања између фирми.

Следе извршења на основу судских пресуда, у којима су повериоци и грађани и предузећа. Извршни дужници су чешће физичка него правна лица, али је у порасту и број фирми дужника. Мада их је далеко мање "под лупом" извршитеља, укупан износ њихових дуговања далеко надмашује оно што дугују грађани.


АНКЕТА: Да ли сте задовољни радом извршитеља?

Петар Јањић, новинар

- Нисам имао искуства са извршитељима, али мислим да су они законски неопходни нашој држави. Генерално гледано, људима треба дати више простора да плате своје дугове пре него што им извршитељи закуцају на врата.Петар Старчевић, пензионер

- Када чујем како се понашају, односно шта се све дешава је велики безобразлук да за неке ситне паре избацују и истерују на улицу. То је један аутоматизам који свакако не штити људе.Алекса Недељковић, економиста

- Сматрам да су извршитљи потребни нашој држави, али не подржавам начин на који спроводе своја дела. Јер у свакој причи увек постоји и друга страна која је оштећена, али и нека трећа која увек прође без последица.Милица Петровић, студент

- Мој став је да не требају нашој држави. Али, изгледа, каква је ситуација у нашој земљи то је једини начин на који могу да наплате дуговања у овој држави. Лош је приступ по којем они раде и спроводе извршења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Milica M.

01.07.2018. 13:30

"A na rešenje izvršitelja po zahtevu za otklanjanje nepravilnosti takođe je dozvoljen prigovor sudu. " Verovatno, uz ono obavezno: prigovor ne odlaže izvršenje rešenja.

LOKALAC

01.07.2018. 13:57

dokle god u ovoj nazovi drzavi mogu veliki da izigravaju propise i izvrdavaju svoje obaveze treba bezati iz takve zemlje.Moja firma je ublokadi ,plate nisu dali 11 meseci a firma cerka je za period od mesec dana prenela sva osnovna sredstva na nju pa mi nemamo od cega da naplatimo potrazivanja.Nisu nam potrebni izvrsitelji vec zakon koji ce neisplacivanje zarade sankcionisati kao krivicno delo,koji ce cim se ne isplati zarada staviti veto na sve vrste transakcija iz takve firme a isplatu

Igrale se delije

01.07.2018. 15:08

Na ćerku, kao naslednika ne prelazi samo imovina već i obaveze pokojne majke. Izvršitelji izvršavaju a dužnici na različite načine izvrdavaju. Svako radi svoj posao.

Sandra

17.05.2019. 21:49

Koliko izvrsnih duznika ima para za "svi su jednaki pred zakonom", tj. za advokata? U nakaradno napisanim zakonima, ne snalaze se ni u ministarstvima, niti pravne sluzbe u preduzecima a kamoli laici. Suvise su veliki ulozi u ovoj igri vlast-izvrsitelji-narod. Gde su socijalne karte gradjana? Obecavali i prethodnici...

Sandra

17.05.2019. 21:56

Zamislite situaciju kad multiple skleroticaru u penziji sa tnp zakuca izvrsitelj sa 20 policajaca a ovaj ne zna ni kako se zove??! Sta cemo sa tim, ha? A sveukupno nema ni 30 hiljada od cega mu sve ide na lekove? O cemu mi pricamo? Zato se to zove OTIMANJE.