Од сутра упис имовине код нотара, нема више шалтера

Танјуг

субота, 30. 06. 2018. у 13:48

Од сутра упис имовине код нотара, нема више шалтера

Илустрација / Depositphotos

Грађани ће од сутра приликом куповања непокретности - стана, плаца, земљишта, моћи да код јавног бележника укњиже своју некретнину и уведу је у пореску евиденцију на лицу места, без одласка у надлежне службе Катастра и Пореске управе
Грађани ће од сутра приликом куповања непокретности - стана, плаца, земљишта, моћи да код јавног бележника укњиже своју некретнину и уведу је у пореску евиденцију на лицу места, без одласка у надлежне службе Катастра и Пореске управе.

Јавни бележници отпочињу електронску доставу исправа које се односе на послове промета на непокретностима, и то надлежној служби за катастар непокретности, Пореској управи и пореским администрацијама локалних самоуправа - општина и градова, саопштило је Министарство саобраћаја и грађевине.

Како се наводи, до сада су грађани, након заказане посете канцеларији јавног бележника ради обавезне потврде правног посла, морали непосредно да одлазе на шалтере Пореске управе, општинске или градске управе, као и шалтер надлежне службе катастра непокретности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нотар - купцу стана веза за катастар и порез

Канцеларије јавног бележника преузеле су обавезу да примерке исправа - уговора о купопродаји, уговора о поклону и друго, уместо грађана у електронском облику достављају надлежним службама путем апликације „Промет непокретности“ и тиме је канцеларија јавног бележника постала довољна тачка за приступ грађана у вези са свим обавезама које се односе на оверу уговора о промету непокретност.

Нова апликација за промет непокретности за јавне бележнике - „Промет непокретности“ коју је израдило Министарство правде, користи податке и шифарнике Републичког геодетског завода (РГЗ) и податке о промету непокретности путем веб сервиса аутоматски шаље апликацији е-шалтер.

Поред тога што поједностављује услуге промета непокретности грађанима, нова апликација омогућава државним органима да податке добију истог дана у машински читљивом језику, те се процес аутоматизује и штеди се време на обради предмета у Катастру.

Апликација у потпуности подржава обавезу електронске доставе коју јавни бележници имају од 1. јула, према Закону о поступку уписа у катастар непокретности и водова, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

dr

30.06.2018. 15:21

Па како нема, шта ће бити код нотара када чекаш ред. Или сада када је то приватни бизнис нема везе што чекаш.

gedza

30.06.2018. 16:25

Tek je sada otvorena "Pandorina kutija", za sve moguce prevare i falsifikate da prodju.A sud vise nece moci da sankcionise lopove.Dovoljno je da imate svog notara,ahvala Bogu crnogorci imaju " svog" na svakom mestu, i vise se nece znati ko pije a ko placz.Neka nam je blagi Bog u pomoci...12

јанко

03.07.2018. 06:28

А како ће баба Стојана рођена 1929 године да укњижи стан када заврши откуп после 25 година.а неће да продаје. Електронски преко паметног мпбилног телефона кога нема. Или ће да пре промени адресу становања него што укњижи стан.