Odlazak velikog Kamenka

J. M.

31. 03. 2018. u 11:58

Одлазак великог Каменка

Kamenko Katić / Foto V. Danilov

Preminuo jedan od najpoznatijih novinara RTS, sinonim za prognozu istorijsko-dramska serija "Minijaturista"

TELEVIZIJSKI voditelj Kamenko Katić, jedan od najprepozna- tljivijih novinara RTS, preminuo je juče u 83. godini. U novinarskoj karijeri dugoj gotovo šest decenija bio je voditelj i urednik brojnih emisija, autor više od 300 reportaža, ali je za gledaoce širom bivše Jugoslavije ostao sinonim za vremensku prognozu.

Od sredine šezdestih do počet- ka osamdesetih godina minulog veka "vedrio je i oblačio" na kraju drugog Dnevnika TVB. Udarna in- formativna emisija počinjala je s Titom a završavala sa Kamenkom. U jednoj anketi proglašen za naj- popularniju javnu ličnost, odmah posle Broza. Iz milošte, gledaoci su ga zvali "Kamenko Vremenko" i "naš Kamenko". Iako je radio u vreme kada su načini prognozira- nja vremenskih prilika bili manje pouzdani od današnjih, narod mu je verovao - od paora do gradskih da- ma. Čak mu je i Rambo Amadeus po- svetio stihove: "Kamenko je rek'o biće kišni dan, svratili smo kod strika i pozajmili kišobran..."

Pročitajte još: Kamenko Katić: Kolege nažalost nisu promašile

Televizijski kritičari kažu da se tajna njegove popularnosti krila u tome što predstojeće "vreme" nije najavljivao samo iz studija, nego je sa ledolomcima išao do Dalja, "jurio" u Crkvi- ce iznad Risna u vreme velikih kiša, snimao meteorologe koji su po dva-tri meseca sedeli u osma- tračnici na Bjelašnici... Kamenko Katić je rođen 1935. u Đurđevu kod Novog Sada. Roditelji su mu ubijeni u zloglasnoj raciji ja- nuara 1942. godine. Školovao se u Novom Sadu, Šapcu, a diplomirao etnologiju u Beogradu. Tokom studija, kao spiker je počeo da radi u Radio Titogradu, potom u Sarajevu, a 1962. prešao je u TVB. Sahrana Kamenka Katića biće u Đurđevu, a datum će biti naknadno objavljen.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije